Dünden devam

Değerli Okurlar, TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu’nun, Mecliste görüşülen bir yasa tasarısının değiştirilmeden kabul edilmesi halinde, Batman Rafinerisi’nin kapatılabileceği konusundaki açıklaması üzerine dün bir değerlendirme yapmış, dürüst gazetecilik gereği Genel Müdürün neden böyle bir açıklama yaptığını araştırmış ve gerekçesini özetle bilgilerinize sunmuştum.

Tabi bir gün çok uzun, 24 saat demektir. Yazımdan sonra iktidar Milletvekilimiz Ziver Özdemir ile TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu’nun, TBMM’nin ilgili komisyonuna katıldıklarını öğrendim. İkisinin de yaptığı konuşmanın özetini dinledim.

Yelmenoğlu, Batman Rafinerisi için özelleştirmeden bu yana 600 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaptıklarını, kapatılacak bir rafineriye bu kadar harcama yapmayacaklarını söylemiş.

Bu bir geri adım sayılabilir mi, iyi düşünmemiz gerekir…

Bir Genel Müdür, taşıma petrol ile işletilen bir rafineriyi değil de, Türkiye’nin ilk rafinerisi olan ve halen yüzlerce aktif kuyularından elde edilen petrol ile beslenen Batman Rafinerisi’ni kapatmaktan söz ediyorsa, bundan büyük talihsizlik olamaz…

Dünkü yazımda ifade ettiğim gibi, işsizlikte Türkiye birincisi, istihdamda Türkiye sonuncusu gibi kötü dereceleri olan Batman gibi bir kent gerçeğini bile bile bir genel müdür çıkıp, böyle bir açıklama yapmamalıydı…

**

**

GERİ ADIM ATILDI AMA…

Son gelişmeyi gazetemizin haberi olarak ben de değerli okurlarımın bilgisine sunmak istiyorum: Son gelişmenin haberini Batman Çağdaş okurlarına duyurdu, özetine bakalım: “Batman ‘şok’ etkisi yaratan Tüpraş Rafinerisinin kapatılabileceğine yönelik açıklamalar Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda da gündem oluşturdu. Komisyon Başkanı Mustafa Elitaş, medyada yer alan ‘kapatma’ açıklamalarının ardından Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ile Batman Ak Milletvekili Ziver Özdemir’e söz verdi. Komisyonda sözlerine açıklık getiren Genel Müdür Yelmenoğlu: ‘Batman Rafinerisi’nin hem bölge ekonomisi hem de Batman ekonomi için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Koç Topluluğu olarak kısa vadeli düşünmüyoruz. Nitekim özelleştirmeden beri yaptığımız yatırım 600 Milyon liranın üzerinde. Dolaysıyla kapatılması düşünülen bir rafineriye bu denli yatırım yapılmayacağını takdirlerinize bırakıyorum. Bizim paylaştığımız bilgilendirmeyi rekabeti bozacak uygulamalar ve ek maliyetlerin olacağını göstermek için yaptık’ dedi. Genel Müdürün açıklamalarının ardından söz alan Milletvekili Ziver Özdemir ise şunları söyledi: ‘Batman Rafinerisi, ekonomimizin dinamosudur. Genel Müdürün açıklamaları kastı aşmıştır. Genel Müdürümüz bir açıklaması yaygın ve yerel basına yansıdı. Batman Rafinerisinin kapatılacağına yönelik açıklamanın ardından gece yarısına kadar vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalıştık. Ciddi tepkiler aldık. Gerçeği Genel Müdürümüz açıklamasını yaptı. Genel Müdürün açıklamaları kastı aşan bir örnek olarak verilmiş. Batman’ı var eden rafineridir. En genç nüfusun olduğu ve işsizlik oranlarının yüksek olduğu ilimizde Tüpraş, Batman ekonomisinin dinamosudur. TPAO ile birlikte Tüpraş’ta, geçmiş yıllarda on bini aşkın işçi çalışıyordu. Şu anda da TPAO ile birlikte TÜPRAŞ’ta 4 bin insanımız çalışıyor. Haliyle TPAO ve Tüpraş ile ilgili en ufak bir kıpırdama, bir hava esintisi Batman’da bizi nezleye tutturuyor. Bu konuda ayrıca duyarlılığımız ve hassasiyetimiz var. Genel Müdür ve yönetiminden isteğimiz, Batman’a daha fazla yatırım yapmalarıdır.”

**

**

Sayın Milletvekilimizin anında tavır koyması önemliydi. Ziver Özdemir’in, Mecliste, üstelik komisyon huzurunda, rafinerimizin kapatılmasıyla ilgili olarak genel müdürün ‘kastı aşan açıklama’ yaptığını söylemesi, Yelmenoğlu’nun buna cevap vermemesi, bence çok olumlu bir gelişmedir.

Geri adım atıldı ama, ihtiyatlı davranalım. Hükümetin tasarısını uzman bilirkişiler iyice incelesin. Şahsen geri adım anlamına gelen konuşmaya rağmen yine de endişelerim var. Meclise bilgi notu gönderen Yelmenoğlu’nun gerekçesine bir kere daha dönmek istiyor ve yaygın medyadan kısa bir alıntıyı bilginize sunuyorum: “Yelmenoğlu bilgilendirme notunda, ‘Batman Rafinerisi satılabilir ürün olarak sadece asfalt üretmekte olup ürettiği ara ürünler ikinci kez işlenerek son ürün haline getirilmek üzere diğer rafinerilerimize taşınmakta ve Batman Rafinerisi’ne bitmiş ürün olarak ilave maliyetler ile tekrar getirilmektedir. Söz konusu kanun değişikliği sonucunda, toplamda 43 milyon dolar/yıl tutarında ilave maliyet oluşacak, bu maliyetin yaklaşık 30 milyon doları ise Batman rafinerisinde teslim alınan ham petrol ile ilgili olacaktır. Bu haksız ve gerekçesiz maliyet artışı nedeniyle Tüpraş'ın faaliyetleri olumsuz yönde etkilenecek, özellikle hâlihazırda yıllık 10-15 milyon dolar civarında kâr eden Batman Rafinerisi gelen ek maliyet nedeniyle kârlı olarak çalıştırılamayacağından durdurulmak/kapatılmak zorunda kalacaktır’ ifadelerini kullandı.” http://www.emlakeki.com/tupras-yasa-gecerse-batman-rafinerisi-kapanir-haberi-614610

TÜPRAŞ Genel Müdürü’nün aksine, meclis komisyonuna sunulan yasa tasarısının lehimize olduğunu savunanlar var. Örneğin Yeni Şafak Gazetesi ve benzeri yayın organlarında yer alan ilgili haberden de bir alıntıya bakalım: “Petrol Kanunu’nda yerli üreticilerin korunmasını sağlayacak yeni düzenleme ile ithal ürünlerde ‘geçiş ücreti dahil’ uygulaması getiriyor. Eskiden piyasada kötü petrol olarak bilinen değeri 26 API’dan düşük petroller için Mısır’ın Kızıldeniz kenarındaki Ras Gharib üretimi (21,5 API) petrol baz alınırken, yeni düzenlemeyle birlikte 26 API'ye eşit veya büyük petroller için Suudi Arabistan’ın Basra Körfezi’nden yüklenen Arab Medium (31 API) petrolü esas alınacak. Böylece kalite seviyesi yükseltilen yerli petrol hak ettiği değeri bulacak. Düzenlemeyle Batman Rafinerisi'nin sattığı ham petrolün piyasa fiyatının altında inmesi engellenecek. Ras Gharib petrol fiyatı indirimine hala ulaşılamıyor olması nedeniyle TBMM’ye sunulan “Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ndeki değişiklik önerisine göre, 5015 sayılı Kanunun 10’uncu maddesinde yer alan “yarısının” ibaresi “tamamının” şeklinde, “geçiş ücreti hariç” ibaresi, “geçiş ücreti dahil” şeklinde, “Ras Gharib (21.5 API)” ibaresi de “Arab Heavy (27.5 API)” şeklinde değişiyor.”

İşin uzmanı değilim, ancak biliyorum ki rafinerimiz zarar eden bir kuruluş değil. TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü ve Koç Grubundan beklentimiz, daha iyi yatırımlara imza atmalarıdır.

Sayın Milletvekilimiz, TÜPRAŞ ve TPAO’da 4 bin emekçi alın teri dökerek ülke ve kent ekonomisine katkı sunarken, birilerinin çıkıp rafinerimizin kapatılmasından söz etmesi gururumuza da, onurumuza da dokunuyor…

Yöremiz kesinlikle petrol yatağıdır, bunu biliyoruz. Daha iyi yatırımlarla beyaz mahsul üretilmesi için de hamle bekliyoruz.

Bu kentin kaderi bir genel müdüre teslim edilemez. Özelleştirme yapılırken, benim bildiğim yatırımların sürmesi güvencesi de alınır. Milletvekilimiz açıkça ciddi tepkiler aldıklarını beyan etmiştir. Bu kent sanıldığı kadar sahipsiz değildir. Birkaç gün zarfında yaşanan gelişmeler bu gerçeği gözler önüne sermiştir. Basınımız, seçilmişlerimiz, sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerimiz, halkımız birlikteliğini koruduğu müddetçe, Batman Rafinerisini kapatmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Kimin ajandasında başka hesapları varsa, ona göre gözden geçirsinler diyor, duyarlı çevreleri selamlıyorum