Yıllardır TÜİK verilerine göre işsizlikte ve istihdamda Türkiye’nin en kötü derecelerine sahip Batman gerçeğini biliyorsunuz.

Sorumluluk bilinciyle hareket ederek kentimi sahiplenirken, dayanaklarımı kamuoyuna sunarak bu köşede defalarca işsizlik sorunu ile mücadele için Batman’a pozitif ayrımcılık yapılmasını talep etmiştim.

Nedense bırakın pozitif ayrımcılığı, bu kent ekonomik anlamda darbe üstüne darbe almaya devam ediyor…

Batmanlı işsizlerin istihdam edildiği bazı kurumlar küçültmeye, kimi kuruluşlar satılmaya, özelleştirilmeye devam edip durdu…

Son günlerde Batman TÜPRAŞ Rafinerisi’nin kapatılmasını tartışıyoruz…

İki üç gündür yerel basınımızın manşetlerinde TÜPRAŞ Rafinerisi yer alıyor.

İktidar milletvekilimizden, kimi STK temsilcilerine kadar seçilmişlerimiz, “Batman Rafinerisi’ni kapattırmayız” diye açıklama üstüne açıklama yapıyorlar…

Beyaz mahsul üretmeyen, sadece kara mahsulle piyasada kalan, 1.1 milyon ton kapasiteli Batman Rafinerisi’nin kapatılması tartışmaları hakkındaki düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

**

**

Öncelikle yerel basınımızda yer alan konu ile ilgili haberlere baktığımda, rafinerimizin kapatılması konusundaki tek dayanağın, TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu’nun yaptığı açıklama olduğunu gördüm.

Rafineriyi ve dolayısıyla Batman’ı sahiplenmeye çalışanların tümü, genel müdüre de ateş püskürüyorlar…

Rafineri’nin zarar etmediğini biliyordum, buna rağmen TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sayfasını inceledim.

25 Aralık 2018 tarihi itibariyle resmi sitede, Batman Rafinerisi’nin kar eden bir kuruluş olarak tanıtıldığını gözlemledim.

Batman TÜPRAŞ Rafinerisi’nin personel sayısının 501 olarak gösterildiği o resmi siteden kısa verileri bilginize sunuyorum: “İşleme Kapasitesi: Batman Rafinerisi’nde 2016 yılında 1,0 milyon ton ile tüm zamanların bitüm modunda ham petrol işleme rekoru kırılmıştır. Yerli ham petrol kaynağına yakınlık avantajına sahip olan Batman Rafinerisi, dönüşüm ünitelerinin bulunmaması nedeniyle basit bir konfigürasyona sahiptir ve Nelson Kompleksite Endeksi 1,83’tür.

Depolama Kapasitesi: Batman Rafinerisi’nde 2017 yılında 1,1 milyon ton ile bitüm modunda tüm zamanların en yüksek ham petrol işleme miktarına ulaşılmış, bitüm taleplerinde görülen iyileşme paralelinde, 653 bin tonluk satışla yine tüm zamanların bitüm satış rekoru kırılmıştır. Batman Rafinerisi’nde üretilen yarı mamul kapsamındaki ürünler ile Kırıkkale ve İzmir Rafinerilerinde üretilen motorin ve benzin ürünleri, demiryolu ile karşılıklı olarak taşınmaktadır. Batman Rafinerisi’nde Kırıkkale ve İzmir Rafinerilerinden taşınan ürünlerle, AB spesifikasyonlarına uygun 870 bin ton ürün satışı gerçekleştirilmiştir.”

**

**

TÜPRAŞ GENEL MÜDÜRÜ NİÇİN AÇIKLAMA YAPTI?..

Bu verileri bir yana bırakın, TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, TBMM’de görüşülecek maden kanunu ile ilgili konuşmasında bile, Batman Rafinerisi’nin yılda 15 milyon dolar civarında kar ettiğine dikkat çekiyor.

Zarar etmeyen bir kuruluş şu halde neden kapatılsın?

Batman’ı ve rafineriyi 28 yıldır yazılarımla savunan biriyim ve bu gerçeği en iyi siz saygıdeğer okurlarım bilmektedir. Ancak TÜPRAŞ Genel Müdürü’ne tepki göstermeden önce, meseleye dürüstlük temelinde ve objektif olarak bakmanın gereği olarak araştırmalar yaptım.

Genel Müdür Yelmenoğlu, niçin kar ettiğini açıkladığı rafineri için, “Kapatmak zorunda kalabiliriz” diyerek, kapatılmasından söz etsin, ona baktım.

Mesele şudur; “Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”, bütün tartışmaların sebebidir.

TBMM’de görüşülecek maden kanunu yasa tasarısı öncesinde TÜPRAŞ Genel Müdürü, Meclis’e, daha doğrusu bazı kaynaklara göre, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyelerine bir bilgi notu gönderiyor ve “Teklif bu haliyle geçerse Batman Rafinerisini kapatmak zorunda kalırız” uyarısı yapıyor.

Genel Müdürün gerekçesi, ‘teklifte ham petrol fiyatlamasıyla ilgili düzenlemelerin TÜPRAŞ, Batman ve ülke ekonomisi üzerinde geri döndürülemez zararlara yol açacağı’ şeklinde özetlenmiş.

Okurlarıma doğru bilgiler sunmak istiyorum. O nedenle yaptığım araştırmalar ve edindiğim başka bilgileri de kamuoyunun takdirine sunmam gerekir.

Genel Müdüre sert tepki göstermekten çekinmeyen biriyim. Meseleye dürüstçe ve objektif olarak yaklaşacağımdan, inşallah yarın ki yazım da konumuzla ilgili olacaktır.

Devamı yarın