Cumartesi’den devam

Batman TÜPRAŞ Rafinerisi ve TP bünyesinde çalışan bazı emekçilerin hakkımdaki ön yargıları üzerine Cumartesi günü kaleme aldığım yazının ikinci bölümüyle karşınızdayım.

Bu kentte yaşamlarını sürdüren herkesin sağlığını savunma adına verdiğim çevre mücadelesinde bazı kamu kurumlarının, bu arada çeşitli nedenlerle TÜPRAŞ’ın üzerine gittiğim için hakkımda olumsuz düşüncelere kapılanlara bazı gerçekleri ifade etmek istiyorum.

Kişi bilmediğinin düşmanı veya karşıtıdır. Hakkımda ön yargılara, yanlış algılara sahip olmuş herkesin, ‘TÜPRAŞ, pis kokular ve TÜBİTAK’ başlıklı yazımı okumalarını dilerim.

Yüzüme karşı açıkça, “Amacınız TÜPRAŞ’ı kapatmak mı?” diyen bir emekçiye üç beş dakikalık bilgi verdiğimde bana teşekkür etmişti.

TÜBİTAK heyetinin son günlerde Batman’da çeşitli ölçümler yapması üzerine şahsıma tepkili olan emekçilerin olmasına üzüldüm.

Toplum yararına gönüllülük temelinde çaba göstermemden rahatsız olanlar varsa, bilsinler ki beni yakından tanımıyorlar…

TÜPRAŞ’ın çevre mevzuatlarına uymasını istemek, bu kuruluşun kapatılmasını istemek değildir.

TÜPRAŞ hayırlı çalışmalar yaptığında bu köşede takdir etmişsem, kuruluş karşıtı olmam mümkün mü?

**

**

Bir kuruluş her gün kalitesiz, kükürt dioksit yüklü 200 ton fuel oil yakarak, bunu arıtmasız atmosfere veriyorsa, halk sağlığı adına buna karşı çıkmak, bunun düzeltilmesini istemek en doğru yaklaşım değil mi?

Bir gazetecinin, bir çevrecinin bu konudaki duyarlılığı takdir görmeli iken, “Niye kuruluş hakkında yazılar yazıyorsunuz, niye demokratik eylemlerle tepki gösteriyorsunuz?” demek kadar yanlış bir düşünce olabilir mi?

Hayır, hayır. Bunu yapamam…

Son TÜBİTAK heyeti ile ilgili de bilgi vereyim.

Batman’da etkin olarak çevre mücadelesi veren Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin bir yöneticisi, gönüllüsüyüm. TÜBİTAK heyetini biz davet etmedik, çağırmadık.

Ancak bu heyetin kentimize gelip, pis kokular için araştırma yapmasını çok olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

Zira 2007 yılından bu yana gündemimizde olan bir meseledir. Sayısız kez pis koku aleyhine yazılar yazan, basın açıklamaları yapan biriyim.

**

**

PİS KOKULARI YARGIYA TAŞIMIŞTIK…

Pis kokuları yargıya taşımış biriyim. 2010 yılında pis kokuları yargıya taşımıştım. Dava metninden bazı satırları yeni nesil okurlarımın da bilgisine sunmak istiyorum. “Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Batman’da mevcut ve ileride doğabilecek, yaşanması muhtemel çevre sorunlarının önünün alınması ve çözümünün sağlanması için kurulmuş, hiçbir politik-siyasal amacı bulunmayan, hiçbir yere bağımlı olmayan bağımsız bir sivil toplum örgütüdür. Derneğimiz yönetim kurulu, çevreye olan duyarlılığından hareketle Batman’da yaşayan vatandaşların sağlıklarının korunması için iş bu dilekçeyi hazırlayarak suç duyurusunda bulunma kararı almıştır. Kent merkezinde özellikle Cumhuriyet, Şirinevler, Yavuz Selim ve Şafak mahallelerini olumsuz yönde etkileyen pis kokuların, kanserojen gazlardan kaynaklandığına inanmaktayız. Halkın özellikle geceleri havaya salınan gazlardan oluşan pis kokularla ilgili yoğun şikayetlerini 2007 yılından bu yana defalarca basın açıklamaları ve kitlesel demokratik eylemlerle kamuoyuna duyurmamıza karşın, Batman TÜPRAŞ Rafineri yetkilileri halk sağlığının korunması için gereken tedbirleri almamış ve konunun mahiyeti hakkında kamuoyunu bilgilendirme gereği duymamışlardır. Kamuoyunu hiçe saymak ve sorumluluktan kaçmak olarak yorumlanabilecek bu davranışları kabullenmediğimizden bu suç duyurusunu hazırlama gereğini duyduk. Batman’da son yıllarda artan kanser vakaları halkımızı endişelendirmekte olup, rafineriden havaya salınan gazların oluşturduğu pis kokularla ilinti kurulmaktadır. Pis kokular ve kanserojen gazlarla ilgili bir basın toplantısı veya kamuoyunu bilgilendirme açıklaması yapmayan Rafineri yetkililerinin çevre mevzuatlarına uymadıklarına ve görevlerini ihmal ettiklerine inanmaktayız. Hukuksal Sebepler: TCK, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat.”

**

**

Değerli Okurlar, sorunu gündemde tutup kamuoyunu duyarlı hale getirmenin olumlu sonuçları olacaktı. Bu kuruluş sonradan birkaç kez yazılı açıklamalar yapmak zorunda kalacaktı. http://www.batmanmedya.com/haber/898/tupras-tan-pis-kokulara-savunma

TÜBİTAK meselesi ile ilgili olarak şunu ifade edeyim; Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü’nün pis kokular konusunda üzerine düşeni yapmasından kaynaklı olarak bu heyetin Batman’a geldiği gerçeğine inanıyorum. Duyarlı çevre örgütü ve şahsımın hassasiyetlerinin bu heyetin gelmesinde etkili olduğunu düşünüyorum. Kentin üzerine salınan benzen gazlarının kanserojen etkileri bilinen bir gerçekliktir. Heyet yetkililerinin hiç kimsenin etkisi altında kalmadan görevlerini yapacaklarına inanıyorum. Elde edilen numuneler pis kokunun kesin kaynağını ve tehlikelerini ortaya koyacaktır. Kurum/kuruluşların yöneticileri ve TÜPRAŞ emekçilerinin sorular soran, şeffaflık isteyen, halkın sağlığı için çaba gösterenleri anlamaları gerektiğine inanıyorum. Tüm emekçilerin de sağlığı için çabaladığımıza ve daha yaşanabilir temiz bir kent için karşılıksız mücadele verdiğimize Allah şahittir. Sağlıkla kalınız.