TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, 1955 Yılından beri ülkenin yakıt ihtiyacını karşılayan Türkiye’nin ilk rafinerisi olan TÜPRAŞ Batman Rafinerisi için iç acıcı olmayan bir açıklama yaptı. Yelmenoğlu, bu şehrin üreten tek bacası konumundaki ülkenin ilk rafinerisinin kaderini iki cümle ile özetliyor: “Teklif, Meclis’ten böyle geçerse TÜPRAŞ Batman Rafinerisini kapatacağız...”

Ham petrol fiyatlarıyla ilgili düzenlemelerin TÜPRAŞ, Batman ve ülke ekonomisi üzerinde geri dönülmez zarara yol açacağının altını çizen TÜPRAŞ Genel Müdürü Yelmenoğlu, yerli petrol üretimi yapan tek rafineri için acı bir tablo çiziyor. Oysa petrolün ‘P’sinin çıkmadığı Kırıkkale ve diğer rafineriler için TÜPRAŞ Genel Müdürünün bir açıklaması yok…

ÜLKENİN İLK RAFİNERİSİ KAPANIR MI?
2007 Yılından beri patronluğunu Koç Şirketler Topluluğunun yaptığı Tüpraş’ta, Genel Müdür İbrahim Yelmenoğlu’nun Batman Rafinerisi’ne yönelik açıklamaları, ‘Petrol Şehri’nde yılın son haftasında ‘şok’ etkisi yarattı.
Yelmenoğlu’nun açıklamaları dün Hürriyet Gazetesi ile NTV’de yer aldı.
Ham petrol fiyatlarıyla ilgili düzenlemelerin TBMM’de geçtiği takdirde TÜPRAŞ’ın ilk kapatacağı  Rafinerinin Batman’ın olacağını söylüyor Genel Müdür...
Aslında Koç Şirketler Topluluğu, bu rafineriyi aldığı gün uzun bir süre çalıştıracağına dair bir protokole de imza attığı da o dönemlerde açıklanmıştı.
Batman Rafinerisi’ni neredeyse 12 yıldır çalıştıran Koç Şirketler Topluluğu, ‘kara mahsul’ yani ‘asfalt’ üretimi dışında diğer ürünleri değerlendirmeye gitmeyince bu acı tablo bir yer de kaçınılmazdı.
Bakın, Koç’un diğer rafinerilere yaptığı devasa yatırımlar göz kamaştırırken, Batman Rafinerisi ise yatırımlarda hep üvey evlat muamelesi gördü.
İzmit, Aliağa ve Kırıkkale rafinerilerine yatırıma yönelen Koç, Batman Rafinerisi’nden yılda kar ettiği 15 Milyon dolar karşılığında stok tankları yaptı.
Oysa özelleştirilmeden önce Batman Rafinerisi yakıtın her ürününü işliyordu. Hatta 80’li yılların başına kadar kentin elektrik ihtiyacını karşılayan yine Rafineriydi…
Yılda 1 milyon ton üzerinde ham petrol işleyen ve üretimde rekor kıran Türkiye’nin ilk rafinerisinin etrafına devasa duvar yükselten ve o duvarların üzerine jilet tel monte eden anlayış maalesef TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’ni bugün kapatmayla karşı karşıya getirdi…

YERLİ PETROL ÜRETİMİ YAPAN TEK RAFİNERİ
Dönümlerce arazi üzerinde kurulu olan ve Türkiye’de petrol rafinericiliğinin okulu olan Batman Rafinerisi, diğer rafinerilere göre çok avantajlıydı.
Bir dönemler Irak’tan getirilen ithal ham petrol sayesinde binlerce kişi istihdam alanı buluyordu TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde.
Şimdi bu rafineri kapatılırsa yerli petrol, buradan vagonlarla petrolün çıkmadığı Kırıkkale’ye mi gönderilecek?
TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, ham petrol fiyatlarındaki düzenlemelerin bu haliyle Meclis’ten geçtiği an Batman Rafinerisi’ni kapatacaklarını belirtiyor.
Yani bir anlamda Koç, burayı gözden çıkarmış oluyor.
Bu yasa Meclis’ten geçer mi geçmez mi bilemeyiz ama Koç Şirketler Topluluğu’nun, Batman’a sıcak bakmadığı her yönüyle ortada.
Peki Rafinerideki personel ne olacak?
Beyaz ve Mavi lakalı personel ile diğer taşeron şirketlerde nereden bakarsanız bakın 600-700’e yakın işçi Batman Rafinerisi’nde çalışıyor.
Böylesi bir karar ilk kez tartışılmaya açıldığı için beraberinde getireceği sorunlar daha çok tartışılacak gibi.
Dün hemen herkes, bu gelişmeleri Rafinerinin en yetkili ismi Genel Müdür İbrahim Yelmenoğlu’nun yaygın basına yansıyan açıklamalarıyla öğrendi.
Gerçekten de biz de ülkenin ilk rafinerisi olan Batman TÜPRAŞ’ın ne olacağını merak ediyoruz.

GENEL MÜDÜRÜN BATMAN’A BAKIŞI
“Teklif böyle geçerse Batman'ı kapatmak zorunda kalırız” diyen TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, bu hafta görüşülecek yeni Maden Kanunu öncesi TBMM'ye gönderdiği bilgi notunda; “Teklif bu haliyle geçerse Batman Rafinerisini kapatmak zorunda kalırız” uyarısı yapıyor. Teklifte ham petrol fiyatlamasıyla ilgili düzenlemelerin TÜPRAŞ, Batman ve ülke ekonomisi üzerinde geri döndürülemez zararlara yol açacağı altını çizen Yelmenoğlu TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyelerine gönderilen bilgi notunda, bu hafta komisyonda görüşülecek kanun teklifiyle, yerli ham petrolün fiyatlamasında halen kullanılan Ras Gharip Petrolü yerine Arap Heavy petrolünün kullanılmasının ve varsayılan navlun maliyetleri paylaşımının değiştirilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

MALİYET OLUŞACAK
Hürriyet Gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberinde yeni kanunla ilgili endişe şöyle: “Söz konusu kanun değişikliği sonucunda, toplamda 43 milyon USD/yıl tutarında ilave maliyet oluşacak, bu maliyetin yaklaşık 30 milyon doları ise Batman rafinerisinde teslim alınan hampetrol ile ilgili olacaktır. Bu haksız ve gerekçesiz maliyet artışı nedeniyle TÜPRAŞ'ın faaliyetleri olumsuz yönde etkilenecek, özellikle hâlihazırda yıllık 10-15 milyon USD civarında kar eden Batman Rafinerisi gelen ek maliyet nedeniyle karlı olarak çalıştırılamayacağından durdurulmak/kapatılmak zorunda kalacaktır. Böyle bir sonucun şirketimiz, işçilerimiz ve Batman ve ülke ekonomisi üzerinde geri döndürülemez büyük zararlara yol açacağı aşikârdır.”

Batman Rafinerisinin kapatılmasıyla ilgili başlayan bu tartışmanın nereye varacağını bilmiyoruz. Fakat Koç’un Batman Rafinerisi’nin geleceğiyle ilgili bir planının da olmadığı apaçık ortada. Diğer rafinerilerle ilgili olumsuz bir karar olmayan KOÇ’un, hemen Batman Rafinerisini kapatmaya yönelik açıklamaları büyük bir talihsizlik.
Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında bölgedeki Batman Rafinerisi’ni geleceğe taşıması gereken KOÇ Şirketler Topluluğunun bu açıklaması herkesi ama herkesi hayal kırıklığına uğrattı.
TÜPRAŞ Genel Müdürü Yelmenoğlu’nun bu açıklamasının yankıları devam ederken, yerli üretim yapan tek Rafineri olan Batman TÜPRAŞ’la ilgili gelişmeleri yakından takip edeceğiz.
Batman’ın can damarı olan bu kuruluşun ‘kapatılma’ düşüncesi bile kaygı verici. Sendika, işçiler ve kentin tüm dinamikleri bu konuda hassasiyet göstermeli.