Günlerdir Tekirdağ’da meydana gelen tren kazasının etkisindeyiz. Bu yazı için bilgisayarın başına geçtiğimde edindiğim bilgilere göre maalesef 24 insanımız hayatını kaybetmiş, 338 kişi ise yaralanmıştı.

Dilerseniz önce beni bir makale yazmaya sevk eden gelişmenin haber spotuna bakalım: “Edirne Uzunköprü ile İstanbul Halkalı arasında 362 yolcu ve 6 personel ile sefer yapan trenin 5 vagonu Tekirdağ’da devrildi. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ kazada 24 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Sağlık Bakanı 338 kişinin yaralandığını belirtti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Uzunköprü-Halkalı arasında 6 vagon, 362 yolcu ve 6 personel ile seferini yapan 12703 nolu trenin Balabanlı-Çorlu arası 162. kilometrede seyri esnasında, saat 17.00 sıralarında dizide bulunan 5 vagonun raydan çıkarak devrildiği belirtildi.”

Haberin spotu bile dehşet verici. Öncelikle tren kazasında hayatlarını kaybedenlere Cenabı Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara ise acil şifa diliyorum.

**

**

Gerçekten talihsiz bir kaza. İnsanlarımızın güvenli gördüğü tren yolculuğunda böyle kahredici sonuçları olan kazaların yaşanması elbette ki son derece üzüntü vericidir.

Dümdüz bir ovada hareket halinde olan bir tren neden devrilir ve böyle bir facia yaşanır?

Tekirdağ tren kazası görüntülerine tekrar tekrar bakarken şunu gözlemledim; tren kazası dağlık, uçurumlu bir mevkide yaşanmamış…

Eğer uçurumlu ve dağlık bir mevkide yaşansaydı, 24 kişinin ölümü ve yüzlerce insanımızın yaralanmasını bir nevi doğal karşılamak mümkündü.

Yine tren kazası bir hemzemin geçitte, tünelde veyahut viyadükte de yaşanmamış. Böylesi yerlerde yaşanacak bir tren kazasının daha fazla ölümle sonuçlanması muhtemeldir…

Tekirdağ’daki tren kazası dümdüz bir zeminde yaşandı. Görüntülerden de anlaşılacağı gibi kazanın nedeni yağışların demiryolu ağının dibindeki toprağı aşındırmasıdır. Bakanlık açıklamasındaki şu ifade doğrudur: “Kazanın aşırı yağış nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması dolayısıyla meydana geldiğinin tespit edildiği ifade edilen açıklamada, arama kurtarma ekiplerinin kaza yerine intikal ettiği, yaralılara gerekli müdahalelerin hızla yapıldığı kaydedildi.”

**

**

KARAYOLLARI GÜVENLİ DEĞİL…

Değerli Okurlar, Tekirdağ’daki tren kazası sonrasında kamuoyunda sakın, trenlerin güvenilmez araçlar olduğu algısı yaratılmasın. Sakın kimse böyle bir algıya inanmasın…

Evet, bir tren kazası yaşanmış, acısı yüreğimizi dağdar etmiştir. Ancak trenler, demiryolu ulaşımı kesinlikle güvenlidir. Bir kazaya bakarak yanlış sonuçlar çıkarmayalım.

Karayollarındaki trafik kazalarının istatistikleri hepimizin malumudur. Her yıl trafik kazalarına yüzlerce kurban veriyoruz. Geçen yılın istatistik sonuçlarına bakalım:

“Türkiye genelinde geçen yıl meydana gelen 410 bin 367 trafik kazasında 3 bin 530 kişi hayatını kaybederken, 303 bin 663 kişi de yaralandı.”

Haber böyle. Bu insanlarımız trafik kazalarında, olay yerlerinde hayatlarını kaybedenlerin istatistikleri…

Ya sonrası?

Ya hastanelere intikal eden yaralıların durumları? Durun, TUİK verilerinden bilginize sunayım: “3 bin 893 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti.”

Görüldüğü gibi kaza sonralarında hastanelere intikal eden nice insanımız da hayatlarını sonradan kaybetmektedir. 2015 yılına kadarki istatistiklerde sadece olay yerindekilerin verileri yayımlanıyordu. TUİK resmi olarak başka verileri de eklerken, şu açıklama yapılmış: “Karayolu Trafik Kaza İstatistiklerindeki ölü sayılarında 2015 yılına kadar sadece kaza yerinde tespit edilen ölümler kapsanmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜİK işbirliğinde yürütülen trafik kaza istatistiklerindeki ölüm verilerinin uluslararası tanımlara uyumlu hale getirilmesi yönündeki çalışmaların tamamlanması sonucunda 2015 yılından itibaren istatistiklere trafik kazasında yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edilenlerden kazanın sebep ve tesiriyle otuz gün içinde ölenlere ait istatistikler de dahil edilerek kullanıcılara sunulmaktadır.”

file:///C:/Users/samsung/Downloads/Karayolu_Trafik_Kaza_%C4%B0statisti_27.06.2018.pdf

**

**

DEMİRYOLU DAHA GÜVENLİ…

Tekirdağ tren kazası bazılarımızı endişelendirmiş olsa bile, şunu açıkça ifade edebilirim; demiryolu ulaşımı çok daha güvenlidir…

Yıllardır Batman-Diyarbakır arasındaki demiryolu ulaşımı üzerine bu köşede yorumlar yapmaktayım. Kesinlikle demiryolu ulaşımının daha güvenli, tren yolculuğunun daha ucuz ve konforlu olduğuna inanıyorum…

Bazen Diyarbakır’a gidip geldiğimde trenle yolculuğu tercih ediyorum. Aile fertlerim de benim gibi tren yolculuğunu tercih ediyorlar.

Minibüs ücretlerine göre fiyatlar çok daha ucuzdur. Büyükler 5 TL altındaki bir fiyatla yolculuk yapabiliyor…

Sallanmadan, trafik kazası riski yaşamadan çevreyi izleyerek yolculuk yapabiliyorsunuz…

Evinizdeki bir küçük odayı düşünün. Ailece oturup sohbet edebiliyor, çekirdeklerinizi çıtlatabiliyor, çay ve kahvelerinizi yudumlayıp, gazetelerinizi okuyup yolculuk edebiliyorsunuz…

Tek fark, bir yarım saatlik gecikme ile gidiyorsunuz…

Demiryolu kesinlikle daha güvenlidir…

Zaten istatistiklere bakıldığında devrilen vagonlardan kaynaklı kazaların sayısı çok çok azdır. Çoğunlukla hemzemin geçitleri ve yayalara çarpma sonucu kazalar kayıtlara geçmektedir.

http://www.ubak.gov.tr/BLSM_WIYS/KAIK/tr/Doc/20180208_155359_76347_1_64.pdf

Eğer Tekirdağ’da sel suları toprağı aşındırmamış olsa, ya da aşınan yer önceden tespit edilseydi, kaza yaşanmayacaktı. Şu halde tren yolculuğu güvenli değildir algısına kapılmayalım diyor, sağlık ve selametli yolculuklar diliyorum.