Bu hafta Trafik haftasıydı. Ülke genelinde bir savaşta kaybedilmeyecek kadar can ve mal kaybına uğradığımız bir hatalar bütünü olan trafik kazalarına dikkat çekmek için ülke genelinde çaba sarf edilen bir hafta.

Hafta her ne kadar etkinliklerin yoğunlaşması ile ön planda kalıyorsa da kazalar yıl boyu sürmekte ve ne yazık ki binlerce insanımızı her yıl bu hatalar yüzünden kaybetmekteyiz.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 2018 yılında toplam 428.074 trafik kazası meydana gelmiş. Bu kazalarda toplam 3.373 ölü 310.109 kişide yaralanmıştır. 2019 yılı ocak ayında 9442 trafik kazalarında 116 kişi, Şubat ayı içerisinde meydana gelen 8928 trafik kazasında, 84 kişi, Mart ayı içerisinde meydana gelen 11127 trafik kazasında 93 kişi hayatını kaybetmiş.

Kaybettiğimiz insan sayısının binler civarında olduğunu hatırlatırsak tehlikenin büyüklüğü de anlaşılır sanırız.

Bu hafta nedeniyle ilimizde bu yıl değişik bir anlayış sergilendi ve etkinlikler de bu değişik anlayış çerçevesinde gerçekleştirildi.

2019 yılı, Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edilmesinden yola çıkılarak bu yıl ki etkinliklerde Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın sloganıyla yaya önceliği teması ön plana çıkarılacak. Bu kapsamda özellikle sürücü ve yayalar başta olmak üzere tüm vatandaşlara yaya geçitlerinin kullanımı konusunda bilgilendirmeler yapılacak. Karayollarında yaya geçitlerinin bulunduğu bölgelerde farkındalığı artırıcı etkinlikler düzenlenecek.

Her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü Karayolu Trafik Güvenliği Günü, bu günü takip eden hafta ise Karayolu Trafik Haftası olarak değerlendirilmektedir. Bu hafta dolayısıyla karayollarında yaşanan ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının asgari düzeye indirilmesini sağlamak ve kamuoyunda trafik güvenliğine yönelik bilincin artırılması amacıyla ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Bu hafta boyunca Emniyet ve Jandarma trafik birimlerince, emniyet kemerinin doğru kullanımı ve emniyet kemeri kullanmanın önemi, emniyet kemeri simülatör parkurlarında anlatılacak.

Son dönemde yürütülen Bu Yolda Hep Birlikteyiz, Hatalı Sürücüye Kımızı Düdük kampanyaları, karayollarındaki yoğun trafik denetimleri sayesinde 2019’un ilk dört ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ölümlü trafik kazası % 33, trafik kazalarına bağlı can kayıpları % 41, yaralanmalı trafik kazaları % 13 oranında azaldı. Bakanlık yürüttüğü kampanyalar ve aldığı tedbirlerle önümüzdeki aylarda hedeflerinin üzerine çıkmayı planlıyor.

Her yıl bir savaşta kaybedilmeyecek kadar ölü ve yaralı bırakan Trafik kazalarının ihmal ve dalgınlıklarımız nedeniyle oluştuğunu hatırlamak gerekiyor. 

Sayın sürücüler, Lütfen araç kullanırken;

Emniyet kemerimizi takalım

Hatalı sollama yapmayalım

Alkollü araç kullanmayalım

Aşırı hız yapmayalım

Trafik işaretlerine uyalım.

Herkesten ricamız Trafik Kurallarına uymalarıdır. Hafta dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerle vatandaşlarımızın bu alana dikkatleri çekilecektir. Biraz duyarlılık yeni ocakların sönmelerini engelleyecektir.

Kazasız belasız sürüşler diliyorum.