Bilindiği gibi her yıl Mayıs ayının ilk cumartesi gününün bulunduğu hafta “Trafik Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu hafta boyunca Trafik ile ilgili etkinlikler düzenlenerek vatandaşların konu ile ilgili bilgilendirilmeleri ve duyarlılık göstermeleri için çaba sarf edilmektedir.

Bu hafta içerisinde ilk ve ortaöğretim okullarında eğitim öğretim gören öğrenciler trafik konusunda bilinçlendirilir. Bu haftanın önemi yapılan etkinlikler ile vurgulanır.

Ulaşım hayatımızın vazgeçilmez temel unsurudur. Su içmek, yemek yemek nasıl hayatı fonksiyonumuzu idame ettirmemiz için gerekli ise hareket etmek, bir yerden bir yere gitmek de aynı oranda hayatı bir işlevdir. Özellikle motorlu araçlarının kullanılmaya başlanması ile birlikte ulaşım ya da trafik işinin kurallara bağlanması ya da beli kurallar çerçevesinde düzenlenmesi zorunluluk arz etmiştir. Trafik kuralları bu zorunlulukların bir sonucudur.

Çağdaş yaşamın vazgeçilmez temel felsefesi haline gelen kurallı yaşam tarzı, trafik kurallarında daha bariz bir şekilde kendini göstermektedir.

Bugün hem dünyada hem de ülkemizde her yıl binlerce insan Trafik kurallarına uymadığı için ya da meydana gelen Trafik kazaların nedeni ile hayatını kaybetmekte, sakat kalmaktadır. Trafik kazaları nedeniyle her yıl trilyonlarca liralık mal kaybı meydana gelmektedir. Ne yazık ki bu kazaların büyük çoğunluğu Trafik kurallarına uyulmaması sonucu gerçekleşmektedir.

-         Trafik hız sınırlarına uymama

-         Hatalı sollama yapma

-         Arızalı araçlarla trafiğe çıkma

-         Emniyet kemeri bağlamama

-         Trafik uyarı işaretleri ile ışıklarına riayet etmeme

-         Araçların kapasitelerinin üzerinde yük ve yolcu bindirme

-         Ehliyetsiz araç kullanma

-         Standart dışı yollar

-         Gerekli ikaz işaretlerinin yerleştirilmemesi

-         Yetersiz Trafik eğitimi

-         Emniyet kemeri takmama

Gibi nedenlerle her yıl büyük acılar çekilmektedir.

Ülkemizde nüfusun %80’i kentlerde yaşamaktadır. Bu durum kent içi ulaşım sorununu da ön plana çıkarmaktadır. Kent içi ulaşım sorunları; Büyükşehir Belediyelerince UKOME daire başkanlıklarınca, İl ve diğer şehirlerde ise İl Trafik ekipleri ile Belediye Ulaşım Müdürlüklerince çözüme kavuşturulmaya çalışılmaktadır. Düzenli bir Trafik akışı için mutlak surette çağdaş yaşam standartlarına uygun imar planlarının yapılması gerekmektedir. Bu planlama çerçevesinde geniş ana arterlere yer verilmesi, cadde ve sokak düzenlemelerinin rahat bir ulaşım imkanına uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Birçok kentte olduğu gibi ilimizde de maalesef bu konuda sıkıntılar çekilmektedir. Özellikle imar palanına uygun olmayan yapılaşmaların görüldüğü alanlarda sokakların darlığı, yapıların çarpık ve düzensizliği rahat ulaşım imkanını kısıtlamaktadır. Yeterli otopark alanlarının bulunmaması da temel sıkıntılardan birini oluşturmaktadır. Yeterli otopark bulunmaması durumunda araçlar gelişi güzel park edilmekte ve ulaşım ile birlikte acil durumlarda lazım olan itfaiye, Ambulans gibi hizmetlerin de verilmesini engellemektedir.

Kentimiz için İmar ile bağlantılı olarak Kent içi Trafik Mastır planının hazırlanması gerekmektedir.

Bu hafta boyunca değişik etkinlikler ile Trafik kurallarına uyma konusunda vatandaşlarımız bilinçlendirilmeye çalışılacaktır. Vatandaşların Trafik düzenlemelerinde çalışan ekiplere kolaylık sağlamaları durumunda rahat bir ulaşım imkanına sahip olabileceğiz. Trafik kuralları cezai yaptırımdan ziyade gönüllülük temelinde uyulması gereken kurallardır. Çünkü her hata büyük kayıplar verdirmektedir. Canımızı ya da malımızı kaybetmekteyiz.

Kazasız bir ömür geçirmeniz dileğiyle Trafik haftasını kutlar bu haftada düzenlenen etkinliklerin kurallı yaşam konusunda belirleyici olmasını dilerim.