*Türkiye Petrolleri’nde çalışan eski petrolcüler, 1 no’lu misafirhaneyi bilir. Kentin ‘elit’ tabakasının şimdilerde daha çok ağırlandığı Kristal Park’tan daha küçüktü ama üst düzey konukların öve öve bitiremedikleri mekandı 1 no’lu misafirhane…

*1980’lerde şimdi ki müzik enstrümanları yoktu. Teyp-radyo çalar 80’lerde moda sayılırdı. Altın mikrofon odasının olduğu 1 nolu misafirhanede üst düzey konuklar ağırlandığında, masalara bir de teyp-çalar olurdu. Kim ne derse desin, TPAO Sitesi bu kente bir kültür kattı…

GİRİŞİ AHŞAPTAN MİSAFİRHANE
Bu yıl kaybettiğimiz TPAO’nun eski Batman Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, TPAO Sitesi’nin dört bir yanını yeşillendirdiğinde bir kesimin hedefi olmuştu.

1980 öncesinde TPAO Sitesi, küçük bir petrol kasabasının büyük bir semti gibiydi.

Yeşilliğe o kadar önem veriyordu ki, merhum Yamaç’ın adı ‘Çiçekçi Mehmet Yamaç’ olmuştu.

Gözü gibi baktığı TPAO Sitesi’nin tesislerini de adam etmişti. Betonu ikinci planda tutan Yamaç, ahşapla o eski yapılara ayrı bir estetik-güzellik kazandırmıştı.

O bina yıkılmadan önce 1 nolu misafirhane o kadar güzeldi ki, başkentten gelen konukları hayran bırakırdı. 1980’lerin 5 yıldızlı tesisi gibiydi TPAO’daki konaklama yerleri…

1 Nolu misafirhanenin girişi ahşaptandı. Dünya şeklinin verildiği o konaklama merkezini o dönemlerde dondurduğumuz o kareye bakın.

Yeşillikler içinde harika bir tesis.

1987 Yılında beraberindeki Bakanlarla geceyi geçirdiği 1 nolu misafirhaneden ayrılan dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal TPAO eski Genel Müdürü İsmail Kafesçioğlu ile TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün efsane Müdürü Mehmet Yamaç’a yanımızda aynen şunları söylemişti: “Misafirhane tek kelimeyle mükemmel. Buradaki tesislerinizin başkentten geri kalır yanı yok. Tesisleri böyle koruyun…”

KIRATLIOĞLU’NUN MİSAFİRHANE ANILARI
Eski Başbakanlarından Tansu Çiller döneminde Devlet Bakanlığı yapan eski Jeoloji Mühendisi Esat Kıratlıoğlu ile 1995 yılında 1 nolu misafirhanenin bahçesindeki sohbetimizden bir dipnotu da paylaşayım.

Misafirhanenin havuz başında Kıratlıoğlu, nostaljiye yolculuk yapmıştı: “Hafta sonları bu havuz başında TPAO orkestrasını dinlenmek için Garzan ve Mağrip sahalarından gelirdik. Misafirhanenin havuz başında ödüllü orkestrayı dinleyince yorgunluk diye bir şey kalmazdı.”

Eski Bakanlardan Mehmet Gölhan ve Esat Kıratlıoğlu, TPAO’nun eski petrol mühendisliklerini yaptıkları için o kurumun yapısını yakından bilen isimlerdi.

Petrolcülüğün okulu Batman’dan Ankara’nın yolunu tutan eski bürokratlar, buraya bir başka bakarlardı. Hele hele kara altının keşfedildiği Raman Dağı ile Batman’ın üzerlerine titrerlerdi.

Eski petrolcü Bakan Kıratlıoğlu, başkentten Batman’a trenle yolculuk yaptığında, tarihi Gar binasını da şöyle özetliyordu: “Batman’ın Gar’ı bir yerde petrol kentinde çalışmak isteyenler ile görev süreleri dolanların tanışma ve veda yeriydi…”

MİSAFİRHANEDE TEYP-RADYO ÇALAR
TPAO’nun sembol yapılarından ‘Beyaz Saray’ı aratmıyordu 1 nolu misafirhane...

O misafirhanede eski müzik enstrümanları eksik olmazdı.

Eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan merhum Turgut Özal ile birlikte Batman’da konaklayan eski Bakanlardan İsmail Özdağlar, Sefa Giray, Cahit Aral ve Mehmet Keçeciler, dinlendikleri o misafirhanede yanı başlarındaki masada teyp-radyo çalar vardı.

TPAO’nun misafirhanesindeki tecrübeli garsonlar, 5 yıldızlı otellerin personelini aratmazdı.

Mekanı cennet olsun, o güzel insanların bir bölümü şimdi aramızda değil.

Kim ne derse desin, TPAO Sitesi’nin Batman’a kazandırdığı bir kültür oluşmuştu yıllar öncesinden.

Eski petrol mühendisleri, sanatçılar ve de sporcular, bu kente o kadar çok şey kazandırmışlardı ki,  bunu burada dinlendirmenin gereği yok.

Eskiden TPAO Sitesi’ne Cumhuriyet Meydanından faytonlarla yolculuk yapan kadınlara; “Sen Site’nin hanımı mısın?” derlerdi. Evet TPAO’nun Sitesi’nde şimdilerde ne faytonla yolculuk yapan kadınlar kaldı ne de yıllar öncesinin o eski tarihi binaları…

Kalın sağlıcakla…