**Türkiye’nin hemen her ilinde bir üniversite var… Üniversiteler de haklı olarak bölümlerini geliştiriyor. Kimileri Tıp, kimileri Eczacılık, kimisi de Hukuk fakültelerini alabilmenin çabasında şu günlerde…

**Önümüzdeki yıl yerel seçimler var. Haklı olarak her Üniversite yeni bölümleri YÖK’ten talep ediyor. Batman Üniversitesi’nin de Tıp Fakültesi talebinin rötarlı yapılması elbette dünyanın sonu değil. Bu üniversite mevcut bölümlerle kalmayacak, bu nedenle mücadelenin daha etkin yapılması kaçınılmaz…

ÜNİVERSİTEYE YENİ BÖLÜMLER ŞART
Batman, hafta başından beri komşu İl’e verilen Tıp Fakültesi sözünü konuşuyor…

Daha önce de Bitlis Eren ve Mardin Artuklu Üniversitesi’ne de Tıp Fakültesi sözünün verildiğini biliyoruz. Elbette her il üniversite bünyesine yeni bölümlerin kazandırılması için çaba gösterir, bundan daha doğal bir şey olamaz.

Ne yazık ki; Batman Üniversitesi 2007’den kurulduğu günden bugüne bir türlü bazı tartışmalar nedeniyle yeni bölümlere odaklanacağına enerjisini kaybetti, zaman kaybetti…

Bakın Üniversitesi ile birlikte açılan Karabük üniversitesinde öğrenci sayısı 70 bini geçti. Fakülte sayısı da 10…

Düzce ve Osmaniye gibi illerin üniversitelerinde de 10’a yakın fakülte oluşturulmuş…

Hasta yatak oranı Batman’dan geri olan Adıyaman, 5 yıldır Tıp Fakültesini kazandırmış…

İç Anadolu’da hızla göç veren Yozgat Bozok Üniversitesi’nde bile Tıp Fakültesi var…

Rize gibi ulaşımı güç bir şehrin üniversitesi 10 yıl önce Tıp Fakültesi almış, şimdi de Eczacılık Fakültesi için çaba harcıyorlar…

Kısacası; her il üniversitesinin bünyesine yeni bölümler alabilmek için başkentteki lobisi, siyasetçisi, oda, STK temsilcisi ve Rektörüyle birlikte ortak hareket ediyor.

Elbette Batman’ın da Tıp Fakültesi ve diğer bölümlere acilen gereksinimi var. Ancak komşu il bu fakülteyi YÖK’ten geçirdi diye paniğe girmenin gereği yok.

BATMAN, ŞIRNAK VE HAKKARİ DEĞİL
Güneydoğu’da birkaç büyük şehirden sonra en büyük il konumundaki Batman’ın, Şırnak, Hakkari, Bitlis, Siirt, Muş ve Bingöl’ün gerisinde bir il değil…

Adını saydığımız illerin de üniversiteleri var. O illerde de 4-5 fakülte var.

Batman’ın nüfus potansiyeli ve gelişmişliği göz önüne alındığında bir şehir; birkaç fakülte daha hak ediyor. Neden Batman’da Tıp ve Eczacılık fakülteleri kurulmasın?

Özel hastaneler ve kamu hastanelerinin oturduğu bir il’de Tıp Fakültesi talebine YÖK, ‘yok’ demez. Yeter ki bu talebi güçlü bir şekilde seslendirilsin.

Batman Üniversitesi Senatosu, önceki gün toplandı ve Batman’ın Tıp Fakültesi talebini geç de olsa YÖK’e sunmaya hazırlanıyor.

Şu günlerde şehirde yer yer ‘Batman’a Tıp fakültesi istiyoruz’ pankartları açıldı, bazı STK’lar talebi iyice dillendirmeye başladı. Bakın Antalya’nın Alanya ilçesinde Keykubat Üniversitesi’nin Tıp Fakültesini nasıl aldığını Batmanlı Kaymakam Hasan Tanrıseven başkanlığındaki heyet, YÖK Başkanıyla görüşmüştü. Tıp Fakültesi ile birlikte birkaç fakülteyi de Alanya’ya kazandırmıştı.

İstenince oluyormuş.

YENİ HASTANE YERİ DEĞİŞMİYOR
Vali Ahmet Deniz, dün basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.
500 Yatak kapasiteli yeni hastane ile Tıp Fakültesi konusuna az da olsa açıklık getirdi.

Şehrin son dönemlerde yakaladığı değişime dikkat çeken Vali Deniz, altını çizerek üzerinde durduğu bir konu vardı… O da 500 yataklı hastane yatırımıydı…

Vali Deniz, net bir şekilde konuşuyordu: “Güney Raman çevre yolunda daha önce tespit ettiğimiz 60 dönümlük alanı 80 ya da 100 dönümü çıkarılması söz konusuydu. Bu çalışmalar bir yere geldi. Açık ve net söylüyorum; ‘kimse burası olsun, orası olmasın’ demedi. İleride Araştırma İhtisas veya Tıp Fakültesi için geniş bir yer düşünüldü. Hepsi bu. Bu teklifi Sağlık ve Kalkınma Bakanlıklarına yaptık. İl Sağlık Müdürlüğümüzle yaptığımız teknik değerlendirmenin ardından mevcut yere 20-30 dönüm daha eklenerek hastane yatırımı yapılacak.”

Bir de toplantıda Tıp Fakültesi konusu da açıldı.
“Bu şehirde Tıp Fakültesi de olacak” diyen Vali Deniz, sözlerini şöyle sürdürüyordu: “Karamsarlığa gerek yok. Bu şehirde öyle ya da böyle Tıp Fakültesi de olacak. Komşu il’e verildi diye karamsarlığa girmenin mantığı yok. Önemli olan bu işin altyapısını oluşturmak. Yeni hastane belki de bu fakültenin bir ayağı olacak. Derdimiz bir an önce yeni hastanemizin yapılmasıdır…”

Vali Deniz’in diğer mesajlarını da haberlerimizde bulacaksınız.

Önemli olan bu şehrin günlerdir gündemde tuttuğumuz yeni hastane yatırımı ile Tıp Fakültesi’ne giden yolun önünü açmaktır.

Gerisi kendiliğinden gelir.