Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 21 Kasım’da kabul edilen torba yasanın 50. Maddesi, havayı kirleten termik santralleri baca filtresi takma zorunluluğunu 2,5 yıl ertelemişti.

Bu yasal düzenlemeyi getiren ve meclisten geçiren Cumhur İttifakı olduğundan, artık herkes umutsuzluğa kapılmış, süreci geri çevirmenin mümkün olmadığına inanmıştı.

Duyarlı, vicdanlı, halk sağlığını düşünen, doğa ve çevre mücadelesini veren insanlarımızın sinir katsayılarına tavan yaptıran bu gelişme büyük tepkilere neden olacaktı…

2 Aralık 2019 günü ajanslara düşen bir haber doğa ve çevre mücadelesini verenleri sevindirecekti. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Kasım’da Mecliste kabul edilen düzenlemeyi veto ettiğini kamuoyuna duyuracaktı…

Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı görevine başladıktan sonra ilk kez ‘Veto’ yetkisini kullandı, bu da halk sağlığından yana Termik Santrallerle ilgili olmuştur…

Termik Santraller ve ilk veto meselesini çok önemsiyorum. Bu hayırla ve olumlu gelişmeye lakayt kalamam…

Yıllardır doğa ve çevre mücadelesi için karşınızda olan biri olarak son günlerde devam eden Termik Santraller meselesine duyarsız kalamam. Madem sorun ülke gündemine oturdu, benim de söyleyeceklerim var…

**

**

ÇOK ÖNEMLİ VE OLUMLU BİR GELİŞME…

12 Eylül ürünü 1982 Anayasasında bile sağlık ve çevre ile ilgili önemli madde var. “Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması” başlığı altındaki 56. Maddeye bakalım: “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.”

Darbeci anayasada bile çevre sadece devlete teslim edilmemiş, vatandaşlara da görev ve sorumluluk verilmiştir.

Termik Santraller çevre için büyük tehdit olduğuna göre vatandaşların da duruma seyirci kalmaması gerekiyordu.

Yoğun tepkiler kamuoyu duyarlılığını da beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevrecilerin, halk sağlığını savunan tüm kesimlerin verdikleri mesaja duyarlılık gösterdi ve partisinin MHP ile hazırladığı torba yasadaki ilgili maddeyi veto etti…

Bunun anlamı şudur; alınan karar, meclisten geçen yasal düzenleme ‘yok’ hükmündedir…

Bunu takdirle karşılamak lazım..

Şahsen çok olumlu bulduğum için gelişmeyi sosyal medyadan şu ifadelerle duyurdum: ‘Meclis'in aldığı kararın yok hükmünde olmasına ilk kez sevindim... Halkın sağlığı her şeyden önce gelir.’

‘Günler öncesinden yaptığı açıklama ile Termik Santral kirliliğine bakış açısını ilan eden Cumhurbaşkanı, bu konuda ilkeli duruş göstererek kendisine saygısızlık eden Cumhur İttifakı'na ders vermiştir. Kendisine yapılan saygısızlığı veto ile protesto etmiştir. Böyle duyarlılıklar güzel oluyor.’

**

**

Evet, yanlışın neresinden dönülürse kardır. Yıllardır filtresiz, baca arıtmasız çalışarak halkı zehirleyen ve çoğu özel sektöre ait olan Termik Santraller meselesi üzerinde önemle durmak lazım…

Bahse konu kömürle çalışan ve havayı kirlettiği resmen açıklanan santraller hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Bu santralleri tanımak için bir kaynaktan bilgi aktarayım: “Çevre Mevzuatına Uyum Yatırımı Olmayan Santraller’ 2013 yılından bu yana, baca gazı kükürt giderim tesisi, filtre sistemleri veya kül barajı gibi çevre ve halk sağlığının korunması için gerekli yatırımları yapmamaktadır. Bu santraller 2013 yılından itibaren özelleştirilmiş olup, Çanakkale 18 Mart Termik Santrali, Soma A ve Afşin Elbistan B Termik Santrali hariç, özel şirketler tarafından işletilmektedir.

  1. Çanakkale / 18 Mart Çanakkale Termik Santrali
    2. Şırnak / Silopi Elektrik Termik Santrali
    3. Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santrali
    4. Karabük / Kardemir Karabük Demir Çelik Termik Santrali
    5. Kütahya / Tunçbilek Termik Santrali
    6. Kütahya / Seyitömer Termik Santrali
    7. Manisa / Soma A Termik Santrali
    8. Manisa / Soma B Termik Santrali
    9. Sivas / Kangal Termik Santrali ( ve 2. üniteler)
    10. Zonguldak / Çatalağzı Termik Santrali
    1 Ankara / Çayırhan Termik Santrali
    12. Muğla / Yeniköy Termik Santrali
    13. Muğla / Kemerköy Termik Santrali
    14. Bursa / Orhaneli Termik Santrali
    15. Kahramanmaraş / Afşin Elbistan B Termik Santrali

Kömürlü termik santrallere 2013 yılından itibaren Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarını hiçe saymak pahasına ek süre verilmiş ve çevre yatırımlarını yapmaları talep edilmiştir. Oysa şirketler söz konusu çevre yatırımlarını 6 yıldır (şimdi 7 yıl oldu) hayata geçirmemekte havayı kirletmeye ve halk sağlığına zarar vermeye devam etmektedir.”

Bu hayırlı bir gelişmedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Kasım’da termik santraller konusunda sert uyarılarda bulunmuş, o konuşmasını sosyal medyada duyurmuştum.

Devamı yarın