Batman’ın hızla gelişiminin yanında gerilemesi de adeta baş döndürüyor. Merkez nüfusu 400 bine dayanan bu kentte sorunlar yumağı her geçen gün büyüyor.

 

Şehir büyüyüp, geliştikçe sorunlar da o kadar büyüyor. Bu kentte alt yapıdan üst yapıya kadar her şey sorun...

 

Su sorun,

Elektrik sorun,

İnternet sorun,

Trafik sorun,

Temizlik sorun,

İmar sorun,

Hava kirliliği sorun,

Kısacası nefes almak bile sorun…

 

Sorunlardan bıkkınlık getireni ise malum elektrik kesintileri…

Havada bulut yok, rüzgar yok, fırtına yok, kar ve dolu yok, tsunami ile hortum da yok ama elektrik kesintileri saatlerce sürüyor.

 

Zaten bitme noktasına gelen esnafın elektriği de kesilince durum daha da berbat bir hal alıyor… Hafta sonlarını dört gözle bekleyen Çarşı ve Gülistan caddesi esnafı kepenklerini karanlıkta kapatıyor. Yazar kasalarını bile açamayan esnaf dükkanlarının önünde sadece nöbet tutuyor. Esnaf her hafta sonu binlerce lira zararda... Sahi kentimizde onca esnaf odaları, esnaf temsilcileri ile STK temsilcileri her gün yerel gazetelere boy boy fotoğraflı beyanat verirken, sorunu takip ve irdeleyen kaç kişi var acaba?

 

DEDAŞ’ın özelleştirilmesinden bu yana kesintilerle ilgili bir türlü kalıcı bir çözüm bulunamadı. Esnafın ve yurttaşın artık dayanacak gücü kalmadı, kesintiler böyle sürerse esnaf artık kepenkleri bir daha açmayacak!

 

***

 

BATMAN TRAFİĞİ

Trafik sorununa da değinecek olursak….
Mesai günleri saat 16.30 sıraları Batman’ın hangi kavşağına girerseniz trafiğe çıktığınıza bin pişman olursunuz. Dar yollar, rastgele park eden araçlar, kural tanımayan sürücüler ve ışık ihlalleri…

 

Akyürek mahallesi Belediye kavşağı, Farabim  Hastanesi, Çömçe Kavşağı, Komando kavşağı, Atatürk parkı kavşağı, Soraçan kavşağı, Müftülük kavşağı ile onlarca yol güzergahı tamamen kilitlenmiş durumda.

 

Sabah geçtiğiniz güzergahtan öğle vakti geçemezsiniz. Öğle vakti geçtiğiniz caddeden akşam dönemezsiniz. Çünkü kim hangi saatte hangi caddeyi kazacağını kimseye bildirmez. Önüne gelen gelişigüzel caddeyi kazar veya kapatır. Güpegündüz ana caddelerde kocaman beton mikserlerinin caddeyi trafiğe kapatarak inşaatlara beton döktüklerine şahit oluyoruz.

 

Sahi trafikte bunca sorun varken, trafikten sorumlu iki kurum olan Belediye ve Emniyet ne yapıyor?

 

Biz yapılan bir çalışma görmedik, siz gördünüz mü?

***

..VE HAVA KİRLİLİĞİ
Elektriği ve trafiği yazıp, hava kirliliğini yazmamak olmaz…

“Doğalgaz gelecek, hava kirliliği bitecek” diye seviniyorduk. Kirlilik kısmen de olsa azaldı ama kirlilik ne yazık ki bitmedi.

 

Henüz doğalgaza geçmeyen ve fuel-oil ile kömürle ısınan binaların bacarı resmen zehir tütüyor. Bu günler de Batman’da nefes almak neredeyse imkansız hale geldi. Sabah ve akşam saatleri kentin üzerini toz ve zehir bulutları kaplıyor.

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, memlekette yurttaşlar oksijen soluyamazken, acaba bacasında filtre olmayan kaç binayı tespit etti, uygunsuz yakıt kullananlar hakkında hangi işlemleri yaptı?

 

Batman’ın son durumunu özetledim.
Umarım yetkili merciler kentin içinde buluduğu ‘acınası’ haline üzülür de sorunları bir an önce giderirler.

 

Sağlıcakla…