Bu kentin en önemli ve tehlikeli sorunlarından birisi olan ‘Toptancılar Sitesi’ meselesine duyarsızlığı kabullenemiyorum. Ya yetkililer ve ilgililer, özellikle Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü, ‘Bu kentin Toptancılar Sitesi, yer altındaki benzin kirliliği ve gaz tehlikesi yoktur, ya tehlikenin geçtiğine dair rapor verebiliriz’ diyerek basit bir meseleden söz ediyorsun, diye açıklama yapacaklar, ya da bu meseleyi bir kere daha gündeme taşıyacağım…
Bir yıl önce bu önemli sorunumuzu etraflıca değerlendirmiş ve şöyle demiştim: ‘Bu yazıma eğer ilgililer sessiz kalırsa, inşallah susmayacak ve sorunu gündemde tutmaya devam edeceğim. Adalete gönül vermiş, adaletin yerini bulması için uğraş vermeyi ibadet bilen biri olarak, inşallah duyarlılığım sürecektir.’
Ne yazık ki bir yıldır bu önemli sorunla ilgili hiçbir olumlu gelişme yaşanmadı. İlgililer tehlikenin geçtiğine dair rapor verebiliyorlarsa, bu köşede bir daha Toptancılar Sitesi meselesini yazmayacağımı ifade etmek isterim.
Bir yıl önce verdiğim sözün arkasındayım ve o değerlendirmemi bir kere daha duyarlı olunması dileğimle kamuoyuna ve ilgililere arz ediyorum:
Küçük bir köyün bugün nüfusu beş yüz bine dayanan koca bir kent olmasının temel nedeni petroldür. Batman’ın varoluş sebebi olan siyah mahsul, gerekli tedbirler alınmadığında ‘felaketimiz’ olabilmektedir…
Petrol önemli bir zenginlik kaynağıdır. Batman’da ilk rafinerinin kurulma gerekçesi Raman dağında petrolün bulunmasıdır.
Petrol sektörü bu kenti var etti. Binlerce aile bu sektörde özveri ile çalışarak ailelerini geçindirdi.
Hala bu kenti ayakta tutan önemli faktördür petrol. Ancak dediğim gibi bazı tedbirleri almadığınızda petrol bize felaketler yaşatabilir ve yaşatmıştır…
TOPTANCILAR SİTESİ MESELESİ!..
Batman Toptancılar Sitesi patlaması bir örnektir. Bilemiyorum Sayın Valimiz Ahmet Deniz’e Toptancılar Sitesi ile ilgili bilgi/brifing verilip verilmediğini bilmiyorum.
Bu kentin çok önemli sorunu hakkında gerekli bilgilendirmenin yapılmamış olmasını eksiklik olarak değerlendiririm…
Zira hem çok büyük bir mağduriyet, hem devam eden bir tehlike var…
Tehlike devam ediyor, zira kamuoyuna bu konuda riskin kalmadığına dair resmi bir açıklama yapılmamıştır.
Hem Toptancılar Sitesi’nde tehlikenin geçtiğine dair bir resmi rapor verilemiyor…
Toptancılar Sitesi esnafları tehlikenin geçtiğine dair rapor için başvuru yapmışlardı. Ancak edindiğim bilgilere göre geçen yıla kadar da bu yönlü bir rapor verilemedi…
Şayet tehlikenin geçtiğine dair bir rapor alınsa, esnaflar yeni binalar, işyerleri açabilirler…
Sayın Valimize bilgi verilmediğini düşünerek bu konuda bir değerlendirme yapmak istiyorum. Bunu bir bilgilendirme olarak da tanımlayabilirsiniz.
Üç Mayıs 2004 yılında Cumhuriyet mahallesinde bulunan Toptancılar Sitesi’nde büyük bir patlama yaşanmıştı. Yeraltında biriken gazlar bir kıvılcımla patlamış, üç insanımız yaşamını yitirmiş, koca bir Toptancılar Sitesi çok büyük bir deprem yaşamış gibi ağır tahribat yaşamıştı. Bildiğim kadarıyla hala zararları tam olarak tazmin edilmedi. Adaletsizlik üzerine bir kere daha söyleyeceklerim vardır.
GECİKEN ADALET…
Evet, 3 Mayıs 2004 tarihi içimizden birileri için asla unutulmayacak bir gündür. Çünkü bu tarihte Toptancılar Sitesi'nde büyük bir patlama yaşanmış, 3 insanımız yaşamını yitirmişti.
10 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak yapılan toptancı esnafına ait işyerleri, yerin dibinden gelen yıkıcı etkiyle viraneye dönmüştü. Şiddetli patlama ile binaların beton blokları darmadağın olmuştu.
Patlamadan sonra gazdan kaynaklı yangın zorla söndürülmüştü. Daha sonra yapılan araştırmalar, Toptancılar Sitesi'ndeki patlamanın nedeninin yerin altından süzülen rafine edilmiş saf benzin olduğunu ortaya koydu.
"Geciken adalet, adaletsizliğin ta kendisidir" diyerek tarihe geçmiş şahsiyetin doğru söylediğine inanıyorum…
Çünkü hala adalet tecelli etmemiştir.
Yerin altında akıp giden tonlarca saf benzinin, rafinerinin depolarından başka kaynağının olamayacağı gerçeği açık olmasına karşın, TÜPRAŞ'ın o dönem yetkilileri uzun süre 'bu benzin bize ait değildir' diyebilmişti.
Batman'ın, bölgemiz için en önemli merkezi konumunda olan, adeta borsası diye bilinen Toptancılar Sitesi, maalesef hala virane gibidir.
Eğer tehlike geçti raporu resmi olarak verilemiyorsa, yeraltındaki benzin akışının sürdüğü anlamına gelmez mi?
Şu halde yeni bir patlama yaşanabilir. Tehlike yoksa neden vatandaşlara böyle bir rapor verilemiyor.
Bir dönemler bazı semtlerde çakmak çakılması, kibrit yakılması bile yasaklanmıştı…
Bir ara yeraltında ölçülen gaz oranının on bin Pm'nin üzerine çıktığı görülmüştü. Hem de yağışsız bir mevsimde.
Kentimizde etkili olan pis kokunun kaynağı hala resmi olarak açıklanmış değildir. Bir araç gelmiş, uzun süredir ölçümler yapılıyor. Ancak kamuoyuna bu veriler açıklanmıyor…
Yarınlarda gaz sıkışıklığından yeni bir patlama yaşanırsa, bunun sorumlusu kim olacak?
Sayın Valimize bir bilgi notu olarak yine bir yazımdan alıntı sunmak istiyorum; Türkiye Jeofizik Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Sayın Ahmet Ercan, Batman'ın saf benzin üzerinde yüzen dünyadaki tek kent olduğunu açıkça ifade etmiş, bu sözleri gazetelerimizde manşet olmuştu.
Benzin kirliliğinin giderilmesi ve tehlikenin bertaraf edilmesi için yaptığı hangi öneriyi yerine getirdik?
Yıllarca yüzlerce vatandaş, açtıkları kuyulardan kendilerine saf benzin çektiler…
O kuyulardan yayılan kanserojen benzen gazını Batman'da yaşayan herkes soludu…
Bu köşenin dışında bir tek yazarımız, çizerimiz 'benzen' gazı tehlikesi üzerinde durmadı… Toptancılar Sitesi'ndeki 'geliyorum' diyen tehlikeyi de yine kimse görmüyor.
Bu yazıma eğer ilgililer sessiz kalırsa, inşallah susmayacak ve sorunu gündemde tutmaya devam edeceğim.
Adalete gönül vermiş, adaletin yerini bulması için uğraş vermeyi ibadet bilen biri olarak, inşallah duyarlılığım sürecektir.
Sayın Valimizin bir gün Toptancılar Sitesi esnaflarını ziyaret ederek, sorunlarını dinlemesini öneriyorum.
Sadece esnaflar zarar görmedi. O alan Batman’ın borsasıydı. Cumhuriyet ve Şirinevler mahalle sakinleri büyük ekonomik darbe yemişlerdir.
Prof. Ahmet Ercan’ın önerileri doğrultusunda çalışma yapılmalıdır. Yeraltındaki benzin kirliliği önemli araştırmalar ve çalışmalarla temizlenmelidir. Tehlike geçmişse bu iki semtimizde kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilmelidir. Bu kentin devasa sorunu orta yerde duruyor. Duyarlı olunması dileğimle.