Kentimizin ortasından geçen Sol Sahil Sulama Kanalı çevreyi tehdit ediyor…

Ne yazık ki sorunu gündeme taşıyan, soruna neşter vuran bir yerel basınımız yok…

Şayet bir tek meslektaşım sulama kanalı kirliliğini gündemine alıp, özel bir makale yazmış ve kirliliği eleştirmişse, burada yaptığım eleştiri için özür dilemekten asla çekinmeyeceğimi belirteyim.

Yıllardır söz konusu sulama kanalı ile ilgili olarak uyarılarda ve eleştirilerde bulunuyor, çözüm için öneriler sunuyorum. Ancak muhataplarımız susmayı yeğliyorlar…

Hani basit bir sorundan söz etsem, ‘önemsizdir’ diyebilirler, diyebilirsiniz. Batman’ın pahalı konutlarının bulunduğu semtlerinden, lüks apartmanların önünden geçen bir kanaldan evsel atıklar, lağım suları geçiyor, etraf b.k kokusundan geçmiyorsa, binalardaki insanlar camlarını açamıyorlarsa, sorunun basitliğinden söz edilebilir mi?

Yazdıklarım bir hayal mahsulü hikaye değildir. Sulama kanalından Memur-Sen toplu konutlarının lağım suları günlerce aktı. Bu satırların yazarından başka kimse sorunla ilgilenmedi…

Geçmişte yaşanan olumsuz gelişmeler ile ilgili olarak tam bir yıl önce 31 Mayıs günü bu köşede DSİ’yi eleştirmiştim.

Resmi bir cevap verilmedi. Bazıları, temizliğin Sulama Birliği’ne ait olduğunu ileri sürdü. Gazetemiz geçen yıl konu ile ilgili çarpıcı bir haber yapmış ve DSİ’yi eleştirmişti. DSİ yetkilileri bir açıklama yaparak, gazeteyi bilgilendirebilirlerdi.

Bu Batman basını ve kamuoyunu hiçe saymak anlamına gelir. O nedenle eleştiri yapmıştım.

Aradan bir yıl geçmiş, Batman Sol Sahil Sulama Kanalı çöplerden, atıklardan, hayvan gübresinden, insanların dı.kısından geçilmezken, bu kanalın temizliği için kimse kılını kıpırdatmıyor…

GAYRETİME DOKUNUYOR…

Bakınız, bir yıl önce nasıl eleştirmiştim: ‘Maalesef Türkiye’nin her tarafında katrilyonluk bütçe ile hizmet veren DSİ, Batman’a hayat verebilecek hizmet için sorumlu davranmıyor…

Bakınız, Batman Sol Sahil Sulama Kanalı’na evsel atıklar, lağım suları aktı. Bir gün olsun DSİ bu konu ile ilgilenmedi…

Bu satırların acizane yazarı olarak halkımızın sağlığıyla ilgili olan duruma seyirci kalamadım…

Çünkü gayretim bunu kabul etmedi…

Kürdçe’de “Be xiret” (Gayretsiz) diye ağır bir söz vardır. Bu sözü çok önemseyen biriyim.

Memur-Sen toplu konutlarının çalışmayan kanalizasyon sistemi nedeniyle Sol Sahil Sulama kanalının kirletilmesine tepki gösterdim. Söz konusu kirliliği, mensubu bulunduğum Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin önemli gündem maddesi haline getirdim.

İlgilileri uyardık, iyi niyetle hareket ederek çözümünü istedik. Sorunu fotoğraflayarak Batman Kent Konseyi’ne taşıdık, sunum yaptık. İlgili olabileceğini düşündüğümüz bütün resmi kurumları çözüm için lağım sularının aktığı yere götürmüştük. Çare üretilmeyince eylem yapacak ve durumu protesto edecektik…

Evet, kanal ile bu kadar alakalıyım. DSİ ise yaptığı kanala sahip çıkmıyor.

En basitinden sulama kanalının temizliğini yapmıyor…

Katrilyonluk bütçeye, binlerce araca sahip DSİ, aylardır kirlenmiş bir kanalı temizleyemiyor mu?

Bu ne sorumsuzluk?

Kurum isterse kanalda bir tutam ot bile bırakmaz.

Neden temizlemeden su bastılar?

Bir kanalı temizlemek o kadar zor mu?

Ey DSİ yetkilileri kirlilikten geçilmeyen bir kanalın temizliğini yaptırmanız, bir aracı kanala indirmeniz çok zor muydu?

Bunu gayretim kaldırmıyor.

Bu kent ve içinde yaşayanların sağlığı için yapamayacağım şey yoktur…

Lütfen ivedilikle o kanalı temizletiniz…

Sağlıklı bir çevre için kamuoyu oluşturarak protesto hakkımızı kullanmaktan çekinmeyeceğimi özellikle hatırlatıyorum.

Duyarlı yöneticilerin olumlu açıklamalarını duymak dileğimle…’

http://www.batmancagdas.com/dsi-bir-kanali-temizleyemiyor-mu-makale,11968.html

Maalesef o duyarlı yöneticilerin açıklamalarını duymadık, okumadık. Bir yıl sonra artık sulama mevsimine girerken, sulama kanalının temizlenmemesini doğru bulmak mümkün değildir.

Geçtiğimiz günlerde bazı kanal yakınındaki semt sakinleri kanalın kirlilikten geçilmediğini, sivrisinek üretme merkezi haline geldiğini belirterek benden yardım istemişlerdi. Ne yazık ki yine sorunu yazmak zorunda kaldım.

Düşünceme göre DSİ her halükarda kanalın temizliğinden sorumludur. Sulama Birliklerinin görevi olsa bile, bu temizliği yapmadıklarında bir cezai müeyyidelerinin olması gerekmez mi? Sonuç olarak talebim halkımızın sağlığı içindir. O kanal bu kentin bir ayıbıdır. Kentimize yakışmayan görüntüler ve halk sağlığını tehdit eden sorunun çözümü için ilgilileri göreve davet ediyorum. Kurum ve kuruluşlar görevlerini yapmamaya devam ederlerse, sorunu Ankara’ya taşımak zorunda kalabiliriz. Duyarlı olunması dileğimle.