Malumunuz olduğu üzere bütün haber programlarında suç ile ilgili çeşitli türden haberler yapılmaktadır. Bu haberlerin veriliş sebeplerini sorgulayarak yine bu haberlerin veriliş tarzı hakkında değişik bakış açısı geliştirmeye çalışacağız.

 

Haber programlarının çeşitli türdeki yasadışı iş ve eylemleri programlarına alma gayeleri toplumun içinde bulunduğu durum hakkında kamuoyunu bilgilendirmek ve gerekli tedbirleri almaları için bir nevi uyarmaktır. Vatandaş olarak bizler de toplumun genel yapısı hakkında neler olup bittiği hakkında bilgilenmek, merak dürtümüzü tatmin etmek acısından bu türden haberlere ilgi duyarız. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi müspet anlamda bir habercilik anlayışının uygulandığını söyleyemeyeceğim. Çünkü yasalara ve toplumsal kurallara aykırı eylem ve davranışların haberleştirme sürecinde kasıtlı ya da farkında olmadan amacından saptırıldığını düşünüyorum. Bu konuya en güzel örnek hırsızlık ile ilgili haberler verilebilir. Epeyce bir zamandır bu konu dikkatimi çekiyor. Nerdeyse ulusal birçok kanalın haber kuşağında aynı durumla karşılaştığımı belirtmek isterim. Hırsızlık yapan şahısların haberi verilirken hırsızlık suçunun toplumda ne kadar yüz kızartıcı bir eylem olduğu ve bu eylemden dolayı mağdur olan insanların durumu haberin veriliş tarzında ön planda olması gerekirken birçok defa hırsızın yaptığı eylemden, utanmasını sağlaması bir yana hırsızı övecek ve hatta evde izlediğinde kendisi ile gururlandıracak tarzda haberlerin yapıldığını görmekteyiz.

 

Konuyu biraz daha açık olarak ifade etmek gerekirse haberi sunan spikerin ifadesi ile “sayın seyirciler hırsızlar saniyeler içinde elektronik mağaza dükkânını boşalttılar. Çevredekilere ve kameralara aldırmaksızın saniyeler içinde mağazanın kepengini ve camını kırarak mağazadaki 30 bin TL civarındaki bilgisayar ve telefon malzemesini profesyonelce arkalarında hiçbir iz bırakmadan çalarak kayıplara karıştı.” Ve buna benzer farklı kanallarda pek çok haber ile karşılaştığımı belirtmek isterim. Yukarıda verdiğim örneğin dışında trafikte drift ve akrobasi yapanlar, terör olaylarında eylemlerin profesyonelce hazırlanması, eylem hazırlığının büyüklüğü ve eylemcinin aldığı eğitim ve eylemcinin üstün kabiliyetleri gibi ifadeler, güvenlik güçlerinden kaçan suçlunun kaçarken ki göstermiş olduğu profesyonel efor ve benzeri gibi pek çok örnek verilebilir.

 

Daha dikkatli bir izleyici olarak bu bakış açısıyla izlediğinizde buna benzer pek çok haberi yazılı ve görsel basında görebilirsiniz. Burada asıl anlatmaya çalıştığım bu tür haberler yapılırken asıl gaye ne olmalı? Yazılı ve yazısız kurallara aykırı davranışlar sergilendiğinde ve bu bir haber niteliği taşıdığında bu eylemlerin toplumda yüz kızartıcı olduğu ve bu eylemlerden dolayı ortaya çıkan mağduriyetleri, olumsuz tabloyu, toplumda açtığı yaraları mı ön plana çıkarmak; yoksa suça karışanları, yaptıkları eylemlerini akşam televizyon karşısında izlerken gururlandırıp yaptığı suçu pekiştirecek ifadelerle haberleştirmek mi?

 

Bu noktada haber programlarının yayınlarını hangi amaçla yaptıkları ile ilgili yorumu siz değerli okuyuculara bırakıyorum. Bu yazıyla sadece daha dikkatli olmamız gerektiğini hem

 

basın olarak daha dikkatli yayınlar yapmak; hem de izleyici ve okur olarak bu yayınları izlemek/okumak gerektiğini vurgulamak istedim.