Batman salon sporlarında büyük bir gelişim kaydediyor. Bunda Başbakanın talimatı en büyük etkendir kuşkusuz. Zira 2008 olimpiyat oyunlarında Türkiye birkaç branşta temsil edilmişti ve aldığı madalyalarda ona göre bir hayli azdı. Başbakan bir talimat vermişti; bundan sonraki olimpiyatlara daha fazla branşta katılım olmalı. Bu bize yakışmıyor demişti. O zamanın valisi Recep Kızılcık idi. Kendisine de hitabeden yazımda Başbakanın bu talimatını hatırlatmış ve salon sporlarını desteklemesi gerektiğini belirtmiştim. Ancak kendisi bu konuda herhangi bir adım atmamıştı. Hatta kendisi lehte veya aleyhte yazılan hiçbir yazıyı kala almadığından herhangi bir girişimde bulunmamıştı. Şimdi hastaymış. Kendisine şifa diliyoruz. Daha sonra Vali Turhan geldi. Kendimde bireysel sporlarla uğraşan bir kişi olarak Vali Turhan’ın Başbakanın talimatı doğrultusunda olumlu adımlar attığını biliyorum. Başarılı sporcuların desteklenmesi, şampiyon olanlara çeşitli ödüllerin verilmesi, hatta sokakta çalışan çocukların Taekwondo dersi almalarını sağlaması da bildiğimiz şeyler. Bu çocuklar sokakta her türlü tehlikeye karşı savunmasızdılar. Yarının tehlikeli bireyleri olabilecek şimdi spor yapıyorlar.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümeti ile birlikte Gençlik Spor büyük bir atılım yaşamış ve usta öğreticilerle birçok dalda binlerce gencimiz sporla tanışmıştır. Bugün Batman ve ilçelerinde sayıları binleri bulan sporcular yarının şampiyonları olma adına alt yapıyı oluşturmaktalar.
Bu anlamda Hasankeyf son zamanlarda büyük bir trend yakaladı. Okullar arası Taekwondo karşılaşmalarında Hasankeyf Beşir Tutuş Lisesi ikincilik kupasını aldı. Hasankeyf Kaymakamı Cevat Uyanık bundan dolayı genç sporcuları makamında kabul ederek birer idman elbisesi hediye etti. Ayrıca katılacakları tüm müsabakalara kaymakamlık olarak transfer ve yiyecek yardımı sözünü verdi. Eğer bir yerleşkenin en büyük mülki amiri genç sporcuları destekler, teşvik ederse oradan iyi sporcular çıkabilir. Ama devlet memuru zihniyetiyle etliye, sütlüye dokunmayayım, 8-5 mesaimi bitireyim derse o zamanda başarıyı yakalamak mümkün olmaz.
Hasankeyf demişken, tabii ki en büyük destek spor anlamında genç kaymakam Cevat Uyanık’a ait. Bir ilki başlattı Sayın Kaymakam.
Onun dışında Halk Eğitim Müdürü Turan Turğut ve yardımcısı Aynur Hanımda çeşitli ihtiyaçlar için her daim desteklerini esirgemeyen isimlerden. Zaman zaman kurs için neleri yapabileceklerini sormaları, fotokopi gibi kırtasiye malzemelerinden tutun da boks torbasının iç malzemesine kadar birçok alanda varlıklarını hissettirmeleri güzel bir davranış. Şimdilik ismini vermeyelim ama bazı Halk Eğitim Müdürlerinin ajan gibi antrenörlerin arkasında dolaşmaları, mevzuatta olmamasına rağmen bazı katı kurallarla sporcuları bezdirmeleri gelen bilgiler arasında. Kısmet olursa bir miktar daha bilgi topladıktan sonra bu konuda da yazı yazacağım. Turan Bey bu anlamda olumlu bir davranış sergilemiştir.
Beşir Tutuş Lisesi Müdürü Erkan Bey ve personelleri de genç sporcuların rahat bir ortamda spor yapabilmelerini, temizlik maddesinden tutun da bilgisayar ve masa, sandalye gibi ihtiyaçların karşılanmasına kadar birçok kalemde desteklerini esirgemeyen isimlerden.
Dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama Hasankeyfli sporculara Hasankeyfliler dışında herkesin bir şekilde yardım elini uzatması çok ilginçtir. Destek olan Kaymakam, Halk Eğitim Müdürü ve bayan yardımcısı, Beşir Tutuş Lisesi Müdürü bunların hiçbiri Hasankeyfli değil.
Hasankeyfli olanlar ise bu çocuklarla ilgili değil. Gel de çık işin içinden. Birkaç çocuğun babası bir iki kez salona gelip merakını giderdi, o kadar.
Dışarıdan gelenlerin bu gençlere sahip çıkması çok güzel bir davranış. Ancak yerli halkın da bu gençlere destek çıkması gerekiyor. Özellikle de Hasankeyf Belediyesinin zaman zaman bu gençlere ilgi göstermesi, teşvik edici eylemlerde bulunması çok güzel bir jest olabilir.