PETROL, FUTBOLCU FABRİKASIYDI

Sadece futbolcu Çetin İnsel’e ‘Diyarbakırspor’a gitme, sen daha önemli takımlarda oynarsın’ diye nasihat ediyordu Osmanoğlu. Fakat Çetin’i ikna edemedi. Çetin Diyarbakırspor’dan sonra ne oldu bilemiyorum… Petrolspor adeta ‘futbolcu fabrikası’ idi. Baki Osmanoğ’lu iyi niyetli bir kişi olarak Batman’a, yerlilere ve spora hizmet etmek istiyor, dışarı transferlere hoş bakmıyordu. Zaman zaman seçmeler yapılarak Petrolspor’a yeni kanlar ekleniyordu. Bu futbolcuların göze batanları ‘müteahhit elemanı’ olarak işe alınıyor, sonra da kadroya geçip ekmeklerini kazanıyorlardı.  Futbolcu olmak TPAO’ya girmek için bir adımdı adeta. Daha sonra takım yabancı futbolculara ‘yeşil ışık’ yaktı. 

TOP KOŞTURDUĞUM FUTBOLCULAR

Saymaya başlamam lazım. Salih Eren, Ahmet Günbattı, Aydın Aydın, Şerafettin Özpirinçci, Mithat Atalay, Müjdat Demir, Raman Öztürk, Şemsi Çelik, Nihat Tan, Mehmet Aksu, Vahap Akbaş, Sedat Özsümer, Mahfuz Fırat, Emin Sevim, Feridun Yeni, Hidayet Eren, Abdulkadir Gayretli, Halil Türe, Yahya Sönmez, Yaşar Sessiz, Hasan Akınbay,  Şehmuz Durak, Ebedin Satıcı, Recep Başalak, Şahin Göndiken, Hayrettin Aktan, Veysi Olgun, Zeki Erken, Fadıl Kayra, Metin Sevim, Ayhan Demirhan, İlhan Erken, Tarık Yurttaş, Bülent Atalay, Metin Şimşek ve Kutbettin Barlak… Bu futbolcularla ‘lig maçı yaptık’ demiyorum. Gerek üniteler arası futbol maçlarında gerekse de kendi aramızda maçlarda top koşturduk. Mühendislerden de iyi futbolcular vardı. Cengiz Cücü, Tolga Ulaş ve Arıkan beyi bu arada sayabiliriz.

ÜNİTELER ARASI FUTBOL MAÇLARI;

1970’li yılların sonundan itibaren ‘TPAO üniteler arası’ futbol ve voleybol turnuvalarının organizasyonunu Petrolspor Genel Sekreteri Baki Osmanoğlu, bana bırakmıştı. Organizatör bizdik, programcısı bizdik, hakemi de bizdik. Ünitelere bir yazı göndererek, turnuvalara katılanların ünitesini, takım kaptanlarını, futbolcularının isimlerini alırdık. Ünitelerin temsilcilerini toplantıya çağırır, kura çekerek maçları ve hakemleri tespit ederek, maçlara başlardık. Hakemler de biz olurduk… Ta ki Feridun Yeni, hakem oluncaya kadar. Feridun Yeni, bizden bu derdimizi aldı da rahat nefes aldık.

BİZİM YAŞLILAR TAKIMI

Benim de yer aldığım ‘yaşlılar takımı’ vardı. Hepimiz de mükemmeldik. Petrolspor A takımı ile iki maç yaptık. Küçük sahada, başa baş mücadele verdik. O maçta canla başla çalışan Agit ve Halil’in mücadelelerini unutamam. Bu takımda kimler vardı? Tanıyalım; Salih Eren : Salih Eren’in top tekniği ve kafa hakimiyeti mükemmeldi. Kim nerede ezberebilirdi. Orta sahada oynardı. Urfaspor’da oynamıştı.

Şahin Göndiken: Üretim Müdürlüğünde mühendisti. Buldozer gibi idi. Şahane bir taktiği vardı. Orta sahada mükemmel oynardı.

Raman Öztürk: Biz ona ‘tilki ‘derdik.Topu aldığında dümdüz koşu yapar, kaleyi hedeflerdi.

Uğur Yıldırım: Petrolspor’un da antrenörü idi. Stoper olarak görev yapardı. Maçlarımızda oğlu Volkan’ı kalemize koyardı. Uğur hocanın bir trafik kazasında rahmete gittiğini duydum. Allah’tan rahmet olsun ona.

Mehmet Osmanoğlu: Baki Osmanoğlu’nun küçük kardeşi idi. Adeta top cambazı idi. Baki Bey’in dediğine göre sakatlanmazsaydı, Türkiye’nin bir numaralı futbolcusu olacaktı.

Baki Osmanoğlu: O’nun da top tekniği mükemmeldi ama sert futbolu sevmezdi.

Cengiz Cücü; Bitmez bir enerjisi vardı.

Kutbettin Barlak: Gençler arasında en süratli sporcuydu. Adam adama markaj yapardı.

Talat Atalay: Ankaragücü’nde top koşturmuştu. Kısa boyuna ve de kalın beline rağmen çok kıvraktı ve ani hareketler ile rakibi aldatırdı. Tilki gibi kurnazdı.

Selami Yücel; Sol bek oynardı. Kolay kolay adam geçemezdi.  Dedim ya; bizim yaşlılar takımı iki defa Petrolspor’un A takımı ile başa baş mücadele etti. Özellikle gençlerle oynamayı severdik. (Sürecek)

Editör: TE Bilişim