Kudbettin Barlak yazdı  

17 Yıldır 3. ligde bocalayan 58 yıllık Petrolspor kulübünün bu duruma gelmesinde herkesin payı vardır. El birliğiyle bu kulübü 3. Lige mahkum ettik. ‘Petrolspor neden bugünlere geldi’ bunun analizini siz değerli Batman Çağdaş okurlarıyla paylaşmak istiyorum…

2003-2004 Sezonuydu... Batman Petrolspor’da her şey rayında gidiyordu. İyi transferler yapılmıştı. Kampa gidilmişti. Malzemeler dört dörtlüktü. Dönemin Kulüp Başkanı da TPAO Bölge Müdürü Bayram Karay’dı. Birileri düğmeye basmıştı... Spor üzerinde hesapları vardı galiba. Kulüp Başkanının isteği doğrultusunda yönetim değişmişti... Takımı yeni yönetime devrettiğimizde 150 bin TL parayı kasada bırakmıştık. Petrolspor kulübü borçsuz ekipti... İyi imkanlara rağmen beklenen başarıyı göstermeyen Kırmızı-beyazlı ekibe kendimin de aralarında bulunduğu yönetim; 2008-2009 sezonunda yeniden görev üstlenmişti.

Petrolspor’u sıfırdan almıştık. Kulübü bir yere taşımak için elbirliğiyle o dönemler fedakarlığıyla bilinen Asbaşkan Habip Tanrıseven’le elimizi taşın altına bıraktık. Tesisler elden geçirildi… Günümüzde tartışılan isim Fadıl Akgündüz’ün desteğiyle futbolcularımızın lisanslarını çıkardık ve iyi bir kamp dönemi geçirttik.

Takımın başına da Teknik Direktör Sinan Bayraktar’ı getirdik. Mütevazi bir bütçe ile yola koyulmuştuk. O sezon gruptaki  tüm takımların hedefi haline gelmiştik… Zor bir grupta inanılmazı gerçekleştiren o ekip, ligde kalmayı başarmıştı... Dönemin TPAO Genel Müdür Yardımcısı Besim Şişman’dan destek aldık… Kolej havasının yeniden estiği Petrolspor, eski günlerine dönmek için adım atmıştı… Futbolun içinden gelen Sait Baymaz, Habip Tanrıseven, Hayrettin Aktan, Abdulbaki Akpınar ve diğer yöneticiler, isabetli transferleri takıma kazandırmıştı.  Türkiye Petrolleri takımı olmanın her zaman avantajı vardı. TPAO demek diğer takımlara göre bir adım önde demekti. Sporcuların tek kuruşu kulüpte kalmazdı. Prim ve maaşları gününde hesaplarına yatırılırdı.

Bütçemiz sınırlıydı ama güven veren kulüptük. Batman Petrolspor’un formasını o dönemler kimler giymedi ki? Galatasaray’a transfer olan Muğdat Çelik, Amedsporlu Timur Kosovalı, Afyon Jetspor’a peş peşe şampiyonluk yaşatan Fatih Şerifoğlu, Samet Cantürk, Uğur Durmuş, Ümraniyesporlu Mustafa Çakır, Gümüşhanesporlu Zafer Kurşunlu, Ankara Demirsporlu kaleci Süleyman, golcü Hasan Ahmet Sarı, Ahmet Köseoğlu, Hüseyin Erol, Hasan Hatipoğlu, Muhammed Gönülaçar, Muhammed Kalkan, Tekin Adar, Pendiksporlu Mehmet Atik, Ramiz Ok, Kahramanmaraşsporlu Erhan Kurt, Uşaksporlu İbrahim Kongur, Ender Kılıç ve Zonguldaklı Hasan Özkan ile ismini sayamadığımız yıldız futbolcular, Batman’dan geçti.

Bu kadar zengin bir kadroyu Petrolspor cüzi rakamlarla Batman’a getirmişti.

Ama gelin de hayıflanmayın... 5 Yıl öncesine kadar bu yıldız futbolcuyu bağrında toplayan şehir Batman’dı. Fakat şimdi bu futbolcuların tamamı büyükşehirlerdeki takımlara 2. lig ve PTT ligi sevincini yaşattı.

Biz elimizdeki malzemenin değerini biliyorduk ama şehirde bazı kesimler bunun farkında değildi…

Bakın komşu il Diyerbekirspor 6 sezondur play-off final maçlarında 2. ligi kaybediyor. Ne kulüp aracı taşlanıyor ne de bir tek kişinin hakkında bir laf ediliyor… Bizde ise tam tersi... Sosyal medyada hakarete uğramayan kalmıyor. Dedikodu almış başını yürüyor. Hiç unutmuyorum; 3. ligde bir sezon Batman Petrolspor’u çalıştıran Adnan Şentürk’ün, Maltepe karşısında takımın 5-1’lik galibiyetini bile hazmedemeyenlerin ‘istifa’ tezahüratları maçı izleyen dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bazı konukları hayretler içinde bırakmıştı... Yine o sezon Petrol zoru başarmıştı ama play-off’ta kaçan bir üst lig hayali başka bahara kalmıştı. Antalya-Alanya’da futbolcuların bulunduğu otobüsün camları tuz-buz olmuştu.

Çok fazla uzatmanın gereği yok… 58 Yıllık bir kulübün 20 yıl öncesinin havasını yakalaması çok ama çok zor... Çünkü Batman’da herkes futbolun profesörü… Bu şehirde bir anket yapılsa, “Eski Petrolspor mu, yeni Petrolspor’u mu’ tercih edersiniz?” sorusuna eminim yüzlerce futbolseverlerin gönlünde ‘eski Petrolspor’ yanıtı verilecektir... Petrolspor’un şimdi ki konumu için tek bir şey demeyeceğim. Çünkü her şey aşikar...  Bu kulübe yıllarını veren ve Türkiye Petrolleri bünyesindeyken; yıldız futbolcuların yetişmesinde emeği geçen tüm yöneticileri, bir parantez de ayrıca Habip Tanrıseven’e açmak gerekiyor. Asbaşkanlığı döneminde kulübü borçsuz teslim eden Tanrıseven ve ekibinin, Batman futboluna katkısı unutulmayacaktır. Dönemin Futbol Federasyonu Başkanları’ndan Haluk Ulusoy’dan, eski milli hakemlerden Sadık Deda’ya kadar Petrolspor’a gıptayla bakıyorlardı. Türkiye’nin örnek kulübüydü Kırmızı-beyazlı ekip... 2. Lige çıktığında 103 golle tarih yazan Kırmızı-beyazlıların o eski günlerinden söz etmek artık imkansız.

Ramazan bayramı arifesindeyiz… Futbolla ilgili güzel şeyler yazmak isterdik ama maalesef futbolun çöktüğü bölgeden umut veren bir tablo yok… İyi niyetli futbolsever bir Vali’nin bile kıymetini bilmedik… Batman öyle bir fırsat tepti ki belki de bugünleri çok arayacağız. Petrolspor’u nasıl bu hale getirdiysek; bize güvenen 3-5 yöneticiyi de yeşil sahalardan uzaklaştırmayı başardık…

Editör: TE Bilişim