İnsan Hakları Derneği Batman şubesi son günlerdeki baskı ve tutuklamalara ilişkin bir basın açıklaması yayınladı. Siyaset mekanizması ve siyasetçileri devre dışı bırakacak adımların bu ülkeye yarar getirmeyeceğinin hatırlatıldığı açıklamada şu belirlemeler yapıldı.

“Türkiye´de temel sorun insan haklarına saygılı bir demokrasinin bir türlü tesis edilememesidir.

Türkiye, pek çok ulusal üstü insan hakları belgesinin tarafı olmasına rağmen bu belgelerde yer alan hak ve özgürlükleri yaşama geçirememiş demokrasiyi tesis edememiştir.

Demokrasinin çoğulculuk, açıklık, katılımcılık ilkeleri açısından Türkiye demokratik sisteminde ciddi sorunlar bulunmaktadır.

Ülke demokratikleşmesinin önündeki en büyük sorunlarından biri Kürt sorunu ve ondan kaynaklanan şiddet ve çatışma ortamıdır.

Bu bakımdan söz konusu engeli aşmak amacıyla başlatılan Kürt açılımı, demokratik açılım adı altındaki çalışmaları oldukça önemli ve değerli görüyoruz.

Dünya halkları, maruz kaldıkları sosyal eşitsizlikten, yoksulluktan ve gelecek ile ilgili beklentilerin belirsizleşmesinden kaynaklanan ciddi güvenlik kaygıları yaşarken, devletler bu kaygıları bahane ederek ve kendi meşrutiyetlerini yeniden perçinlemek için özellikle 11 Eylül saldırısından bu yana terör tehdidini olağanüstü boyutlarda işleyerek tüm dünyayı bir güvenlik parayonası içine sokmuştur.

Bu gün hala halklar ve sınıflar arasındaki eşitsizliklerin egemen olduğu bir dünyada yaşıyoruz.

Son günlerde yaşanan bazı gelişmeler açılım çabalarının tıkanma noktasına geldiği izlenimine yol açmaktadır. Bu da umutlu beklentilerin yerini kaygılara terk etmesine neden olmaktadır.

Bir yandan siyasi parti kapatmalarının devam etmesi, halkın iradesi ile seçilen milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesi ve yerel siyasetin bir numaralı aktörleri durumundaki belediye başkanlarına siyaset yasağının getirilmesi demokratik yönetim zihniyeti ile bağdaşmamaktadır.

24 Aralık günü 11 il´de başlatılan eş zamanlı operasyonlarla Aralarında İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır şube Başkanımız Muharrem Erbey´in de bulunduğu birçok belediye başkanı ile vatandaşımızın gözaltına alınması ve ardından Eski DEP Milletvekili Hatip Dicle, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay, Eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Eski Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, Eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, Eski Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, Kapatılan DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Abbas Çelik, Cebrail Kurt, Kazım Kurt, Fethi Süvari, Ahmet Makas, Pakize Turgay, Ramazan Debe´nin tutuklanması hepimizi kaygılandırmıştır.

Gözaltı ve tutuklama furyasının devamı endişe ve kaygılarımızın ne kadar yerinde olduğunu da göstermektedir.

Bu gelişmeler yaşadığımız ülkede insan Hakları ve demokrasinin ne aşamada olduğunu da göstermektedir.

İHD olarak demokrasiden, Barıştan ve Kardeşlikten başka bir çıkar yol olmadığını bir kez daha deklere ediyoruz.

Çatışmalarla, şiddetle, tutuklamalarla, kaçırmalarla, kaybetmelerle, baskıyla eğer sorunlar bitseydi otuz yıla yıkın bir süredir sürdürülen bu mantığın sorunları bitirmiş olması gerekiyordu. Sorun geçen bunca süre ve kayıba rağmen büyüyerek günümüze gelmiş ise uygulanan yöntemin doğru olmadığı ortaya çıkmaktadır.

Hiç kimsenin iktidar hırsı ve elindin bulundurduğu derin güç mekanizmalarını kaybetme korkusu nedeniyle bu ülkeyi ve içinde yaşayan insanları karşı karşıya getirerek bir birine öldürtmeye hakkı yoktur.

Artık çok iyi bilinmektedir ki her ne kadar milli değerler ve ülke kaygısı kılıfı ile örtülmeye çalışılırsa çalışılsın yanlışta ısrar edenlerin maskeleri çok kısa sürede düşmekte ve gerçek yüzleri açığa çıkmaktadır.

Siyaset mekanizması ve siyasetçileri devre dışı bırakacak adımların bu ülkeye yarar getirmeyeceğini hatırlatıyor, herkesi aklıselim davranmaya davet ediyoruz.

İHD olarak dün olduğu gibi bundan sonrada bu ülkenin barış içerisinde çağdaş demokratik yapıya ulaşıncaya kadar mücadeleye devam edeceğimizin bilinmesinde fayda görüyoruz.”