Medya ve teknolojinin hayatımızı bu denli kuşatmadığı dönemlerin önemli bir yaşam biçimi idi mahremiyet.

Gizlilik, kişisel gizlilik anlamına gelen bu kavram ne yazık ki teknolojinin gelişmesi, küreselleşme süreci ile bilginin, dünyanın dört bir yanına yapmış olduğu hızlı ve çok boyutlu trafiği ile bugünlerde pek anlam ifade eder bir kavram olmaktan çıkmıştır. Bilindiği üzere Facebook, Twtitter, İnstagram gibi sosyal medya kanallarını toplum olarak çok sık kullanıyoruz.

Küreselleşme, teknoloji ve sosyal medyanın gelişmesi ile birlikte kapitalist ekonomileri ayakta tutan ve besleyen kültür endüstrisi denen yeni bir kavram ortaya çıktı. Bu kavram ile birlikte gelişmiş ülkeler ürettikleri maddi ve manevi kültür unsurlarını pazarlayabilmek için kitleleri, bu ortamlar vasıtasıyla etkileyerek, tüketim alışkanlığını gizliden gizliye topluma enjekte etmektedir.

Tüketim çılgınlığı ile birlikte sosyal medyada baş döndüren bilgi trafiği içerisine giriyoruz. Paylaştığımız bilgiler çok çabuk tüketildiğinden yeni arayışlara girip popüler olabilmek için bu sefer mahrem denecek bilgilerimizi de bu sosyal medya kanallarından tüketiyoruz.

Tabi bu tüketim çılgınlığı psikolojik olarak da bir süre sonra boşlukta hissetme, kendini önemsiz hissetme, kıskançlık, çekememezlik, rekabet, karşılaştırma, tıkanma, duygu kısırlığı vs. gibi olumsuz duyguları da beraberinde getirmektedir.

Tüm bu olumsuz durumları yaşamamak adına biraz daha dikkatli davranarak sosyal medyayı, tam aksine olumlu şekilde kullanabiliriz. Bunun içinde bazı hususlara dikkat edip sanal ortamlarda yeniden yayın yaparken aşağıda ifade edilen çerçevede yayın yapmayı tercih edebilirsiniz.

Sosyal medyayı kullanırken biraz daha duyarlı ve bilinçli vatandaşlar olarak ;

Facebook'ta sadece birbirimize faydalı olabilecek bilgi paylaşımı yapsak olmaz mı ?

Mahremiyet derecesindeki paylaşımları sadece sevdiklerimize ev ortamında paylaşsak,

Bir zamanlar albümler vardı evimize gelen sevdiğimiz misafirlere gösterdiğimiz ve özlem duyduğumuz geçmişimizi birlikte yad ettiğimiz yeniden albümler yapsak (dijital de olsa),

Siyasi görüşlerin reklamını yapmadan karsımızdakileri küçük görmeden bir birimizi günümüz bilgi çağında bilgilendirecek bilgiler paylaşsak olmaz mı ?

Günümüz gelişmiş dünya ülkelerinde gördüğümüz güzel şeylere bakarak kendimizi de o noktaya varana dek geliştirecek unsurları tartışıp Hayata geçirdiğimiz örnekleri paylaşsak,

Eğitim sağlık kültür sanat edebiyat bilim konularında daha gelişmiş bir toplum olma yolunda paylaşımlar yapsak olmaz mı?

Düşmanca saldırganca, ötekileştirircesine, küçümsercesine, alay edercesine ve hatta küfredercesine paylaşımlar yapmazsak,

Benlik duygusundan sıyrılarak bakın ben bunu yedim, ben buradaydım , ben bu kişi ile birlikteydim gibi hava atmak ve kıskandırmak için paylaşımlar yapmazsak,

Gezdiğimiz gördüğümüz güzellikleri birebir yerinde baksak da Facebook’da ve İnstagram’da paylaşacağız diye dijital cihazlardan bakmak zorunda kalmazsak olmaz mı ?