*Başta hava limanındaki uçak seferlerinin yetersizliği, 16 Mayıs Şehir stadının ‘yeşil alan’ olarak kalması ve yeni Şehir hastanesi temelinin bir an önce atılması için günlerdir yazıp-çiziyoruz.

*Yazdıklarımızla duyarlı çevreyi harekete geçirmeye çalıştık. Sağ olsunlar, iş dünyasından onlarca kişi yazdıklarımıza destek verdi. Çok geç kalmış bu hareketlilik bize yine de umut veriyor.

SORUNLARA DUYARLILIK

Öncelikle 16 Mayıs Şehir stadının beton yığını olmaması için Şafak Mahallesi sakinlerinin isteklerini yazıyoruz. O stad ve kapalı spor alanının mevcut hali ile kalması için onlarca yazı yazdık.

Gerek hava limanındaki uçak yetersizliği, gerek Yeni Şehir Devlet hastanesinin temelinin atılması için başlattığımız kampanya benimsendi.

İş dünyası ve bazı duyarlı çevreler, şehrin kanayan yarası konumundaki sorunlarının çözümü konusunda üzerlerine düşeni yaptı. Bakalım önümüzdeki günlerde Şehir Stadının akıbeti ne olacak? Güney Raman çevre yolundaki stad açıldığında mevcut 16 Mayıs Şehir stadı satılır mı? Yoksa konut-AVM’ye mi dönüştürülür, o’nu elbette zaman gösterecek.

Şimdiden şehrin önemli sorunlarına sahip çıkılmalıdır. Şehir merkezinde ‘yeşil alan’ sayısı yok denecek kadar az. Bu şehrin son yeşil alanına, geleceğine sahip çıkılmalıdır.

SORUNLAR AŞILIR

Geçte olsa Batman-Ankara sefer sayısı arttırıldı.

Antalya ve İzmir direkt seferler için de etkili kampanyaların başlatılması gerekiyor. Pegasus ve Sun Express hava yollarının merkezi Antalya… Bu iki şirketin üst düzey yetkilileri ile diyaloga geçmenin tam zamanı.

Evet, bu şehirde en pahalı uçak biletini biz kesiyoruz. En pahalı eti de biz yiyiyoruz.

Nüfusu Batman’dan küçük şehirlerde Tıp Fakültesi var. Neden Tıp Fakültesi; Batman Üniversitesi bünyesinde açılmasın?

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, uyarıyor;

“Şehrimizin önemli eksikliklerinden biri de Tıp Fakültesi’nin kurulması konusunda üzerime düşeni yapmaya hazırım. Yeter ki, şehir bize destek versin, yanımızda olsun. Batman, Tıp Fakültesi’ni hak eden bir şehir. Diyarbakır’a komşu diye Batman’a Tıp Fakültesi’ni vermemek doğru değil. Adıyaman, ve Şanlıurfa Üniversitelerinin bünyesinde Tıp Fakültesi kurulmuş. Neden biz Batman’a Tıp Fakültesi’ni kazandırmayalım?”

Rektör Durmuş, destek bekliyor. Batman Üniversitesi 15 bin öğrenci sayısını birkaç yıl içinde 30 bine çıkaracağı projelerinden biri de Tıp Fakültesi gerçeğidir.

PETROL SEKTÖRLERİ KÜÇÜLDÜ

Türkiye Petrolleri küçüldükçe küçüldü. Sondaj ve Kuyu tamamlama ekipmanları ile birlikte TPIC’e devredildi.

İtfaiye Müdürlüğü’ndeki araç-gereçler de Belediye’ye verildi.

Yol-İş’te makineler kaldırıldı, ağır nakliyat da özelleştirildi.

O 30-35 yıl öncesinin petrol sektörleri Batman’da yok artık.

Özelleştirilen TÜPRAŞ Batman rafinerisinde çalışanların sayısı 1000’in altında. BOTAŞ ve diğer petrol şirketlerinde de petrol emekçisi sayısı düştü.

İş akitleri feshedilen TPIC emekçileri haklı olarak soruyor;

“Davayı kazandığımız halde işimize dönemiyoruz. Akdeniz bölgesinden çok sayıda işçinin tekrar TPIC ile Türkiye Petrolleri bünyesinde işe başlayacakları duyumu alıyoruz. Yıllarımızı TPIC’e verdik. Her birimiz ortalama 10-15 yıl süreyle petrol sahalarında çalıştık. İşe dönüş konusunda yetkililerin bizi mağdur etmemesini istiyoruz.”

Petrol-İş Sendikası ile işverenle diyaloga giren bazı Oda ve STK temsilcileri, dönemin Türkiye Petrolleri yöneticilerini uyarmıştı. 300’ü aşkın Batman ve ilçelerindeki petrol emekçisinin tekrar işe alınmasını isteyen o STK temsilcileri de vaatlerini unutmamalı.

Petrol emekçileri davalarının sonuçlandığı halde ‘işe iade’ edilmemelerinin nedenini bilmediklerini anlatıyor. Bizden de Türkiye Petrolleri’nin üst düzey yetkililerine bir hatırlatma. Petrol emekçileri için bir kez daha uyarıyoruz;

“Lütfen bu petrol emekçilerine yaklaşan Ramazan bayramında çifte bayram yaşatın...”