*Cumartesi ve Pazar bile olsa telefonlarımız susmak bilmez. Elektrik kesintisinden hububat ücretlerine, temizlikten memleketin havasına kadar ne sorun varsa tümü bize ulaşıyor. Olacak iş değil. Kafası bozulan sorunu gazeteciye atıyor…

*Geçen Cuma güzel bir etkinlik vardı şehirde. 230 öğrencisi olan Batman TOBB Güzel Sanatlar Lisesi’nde geleceğin ressamları ve sanatçıları yetişiyor. Uluslararası sanatçı Ahmet Güneştekin’i yanlarında gören öğrencilerin kendilerine olan güveni artıyor, geleceğe bir başka bakıyorlar…

SORUNLARIN BİTMEK BİLMEDİĞİ ŞEHİR

Batman kent merkez nüfusu arttıkça sorunlar da bir o kadar artıyor.

Yarım milyonluk şehirde ne oluyorsa, sorun ilgili kurum ve kuruluşlardan önce yerel gazetecilere ulaşıyor.

Elektrik kesintisinden hububat ücretlerine, temizlikten memleketin havasına kadar ne sorun varsa; bize ulaşıyor.

Cumartesi sabah erken saatlerinde telefonumuz çaldı. Gazeteciye mesai yok ya.

Meydan Mahallesi ile Şemsiyeli sokakta oturanlar dert yanıyordu DEDAŞ’tan:

“Cumartesi ve Pazar Yüksek Öğretim sınavı vardı. Ama gelin görün ki, DEDAŞ’ın trafo genel bakımı bizleri etkiledi. Çocuklarımız derslerine çalışamadı. Geceleri bu bölge ışıl ışıl oluyordu ama kesinti tüm hesaplarımızı alt üst etti…”

Çok geçmeden bir telefon daha aldık.

Bu kez hububat ekicileri veryansın ediyordu:

“Bu yıl hasat biçim fiyatları yüksek. Sorunumuzu anlatacak merci bulamıyoruz. Bu derdimizi kime anlatacağız. Ziraat Odası, Tarım ve çiftçiyi düşünen diğer kurumlar biraz da hasat biçim fiyatını aşağı çeksinler.”

Cumartesiydi ama bizim için mesaiden farksız bir gün değildi.

Bu kez telefonun ucunda bir grup esnaf vardı:

“Temizlik arzu ettiğimiz düzeyde değil. Yer yer refüjlerde mevsimlik çiçekler kurudu. O gördüğümüz yeşil manzaralı refüjler artık yok. Yaz mevsiminde toprak, toz ve çöp atıkları etrafa hiç hoş olmayan bir görüntü veriyor. İlgili ve yetkililerden isteğimiz, şu dönemde temizliğin çok daha iyi yapılmasıdır.”

Sorunlardan birkaçını yazdık.

Bölge Devlet Hastanesi’nde de yine temizlik ve çevreyle ilgili sorunlar da vardı ama bugün birkaç sorunu ilgili ve yetkililere iletmek sebebiyle kaleme aldım…

********

GÜZEL ŞEYLER DE OLUYOR

Batman TOBB Güzel Sanatlar Lisesi’nde 230 öğrenci eğitim görüyor.

Yetenekli gençlerin alındığı bu eğitim yuvasında geleceğin ressamları ve sanatçıları yetişiyor.

Sanatçı Ahmet Güneştekin ve beraberindeki ünlü mimar Emre Arolat ile Vali Hulusi Şahin okula gelmeden ayak üstü sohbet ediyoruz Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran’la.

Eğitim-öğretim yılının son gününde Kurtaran’ın verdiği mesaj anlamlıydı:

“Öğrencilerimiz ekrana değil, yaşama dokunmalı. Batman genelinde 700 eğitim kurumundaki 171 bin öğrencimiz tatile girdi. 10 bine yakın öğretmenimiz için 2 hafta süreli seminerler başlayacak. Velilerden isteğimiz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Çocuklarla yapabileceğiniz yaz etkinlikleri’ programını hayata geçirmelidir.”

Milli Eğitim Müdürü Kurtaran’la sohbet koyulaştığı sırada konuklar eğitim yuvasındaki sergiye geldiler.

Uluslararası sanatçı Güneştekin, önce resimleri ödül alan Ümran Aydın’ı kutladı, ardından da karakalem çalışmasıyla dikkatleri üzerinde toplayan Rıfat Kartal’ı kutladı.

Öğrencilere nasihatte bulunan Güneştekin: “Kendinize özgü tarzınızı oluşturun” mesajını verdi.

Vali Şahin, mimar Arolat ve Güneştekin ilgiyle izledikleri resim sergisi renkli geçti.

Bir o kadar da serginin açılışındaki kısa süreli müzik resitali veren öğrencilerin ney ve piyano gösterisi de çok güzeldi.

Kısacası, bu şehirde artık güzel şeyler daha fazla olmalı.

Şehrin sorunlarını geride bırakacak tek şey sanattır.