*Okur haklı olarak bazı sorunların çözümü konusunda yerel medyadan destek istiyor. 500 Yataklı yeni hastaneden Kuzey çevre yoluna, Hava mania’dan Tıp Fakültesine dek bu şehrin beklentilerini ve kentin dinamiklerinin bu meselelerle ilgili kafa yormalarını gerektiğini yazdık…

*İnşaat firmalarının, hava mania sorunun çözümü konusunda topu sadece Belediye’ye atmamalarının, gerekirse bu raporu hazırlayan SEGAR firmasının uzmanlarıyla da bir araya gelmelerine dikkat çektik. Ancak ne hikmetse sorun ortada kalıyor ve fatura neredeyse yerel medyaya kesiliyor…

SORUNLARA DUYARLILIK

İki hafta önce inşaat sektöründeki bazı firmalar, Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy’u ziyaret edip şehrin önündeki engel olan ‘Hava mania’ konusunda destek istemişti.
BATSO Başkanı Kadir Demir ve bazı firma temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda, müteahhitlerin onlarca inşaat projesini hayata geçirebilmek için hava mania engeli yönündeki talepler de ele alındı.
Toplantıda Başkanvekili Aksoy, yerel yönetimin bu konuda yaptıklarını açıkladı.
Hava mania başta olmak üzere bu şehrin genel sorunlarının çözümü konusunda başta STK’lar olmak üzere herkesin kafa yormasının gerektiğini yazdık.
Bu arada bazı okurlarımızın eleştirileriyle de karşılaşıyoruz.
İmara açılan Batman-Hasankeyf yolunu yazıyoruz. Bir çevre arsa aldığımızı söylüyor… Aylardır Güney Çevre yolunda yeni hastaneyle ilgili gelişmeleri bu sütunlarda dile getiriyoruz; yine de yaranamıyoruz.
Trafik sorunun olmadığı o yol güzergahında hastane yerinin yetersiz olduğu iddiasıyla ‘yer’in değişebileceğini yazdık. Okurların görüşlerini de yine bu sütunlarda dile getirdik.
Bir okurumuz şunları yazmış:

“Arif bey, sizin yazılarınızı ve gazetenizi her gün okur ve alırdım. Çevremdeki insanlara da önerirdim. Ama son günlerde ‘hava mania’ dışında başka bir şey yazmıyorsunuz. Batman’ın yeni 500 yataklı hastanesinin yeri kaç yıldır hazır olduğu halde halen bir netice alınmadı. Görüyoruz ki, bazı çevreler rant için yerini değiştirme içindeler. Siz halktan yana biriyseniz, buna tepkinizi gösterin. Vatandaşlar, bu sağlık yatırımının yeni stadın yanına yapılmasını istemektir. O bölgenin insanları bu memleketin insanı değil mi? Bir de Batman’ın en güzel yeri Güney Raman çevre yolu tarafıdır. Trafik sorunu yok, altyapısı sağlam. Ulaşımı gayet rahat, sizden bunları yazmanızı istiyoruz…”

Bu sağlık yatırımının bir an önce gerçekleşmesi için aylardır bu konuyu gündemde tutuyoruz. Yine de bazı okurlarımız, bize sitem ediyor. Bu değerlendirmeyi de kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

MEMLEKETTE SORUN ÇOK!
Teknolojinin geliştiğini, batıdaki bazı illerde denizin altından yol yapıldığını da hepimiz biliyor ve görüyoruz. Yine de o illerin kat yükseklikleri de ortada.
Bu şehirde belli bir kat sınırının sadece Batmanlı inşaat firmalarına sınırlı olduğunu da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

 

Aldığımız duyumlara göre yeni hava mania raporunda şehrin belli bölgelerinde kat fazlalığı izini verilirken, Batman hava limanına çok uzak olduğu bazı binalara normal ölçüde kat sayısının verilmemesine inşaat firma temsilcileri anlam veremiyor.
- Teknoloji gerçekten çok gelişti. Her zeminde depreme dayanıklı yapılar yapmak mümkün. Ancak zemini kötü bölgelerde, kat yüksekliğinin serbest bırakılması, Türkiye gibi denetim mekanizmasının sağlıklı çalışmadığı ülkelerde kötü sonuçlara yol açılabilir. Eski inşaat teknolojisi ile bugünkü arasında bir hayli fark olsa da yine de özellikle bozuk zeminlerde kat sınırlaması şart.

- Hemen yanı başımızda bulunan Diyarbakır’da kat yüksekliği ile ilgili sınırlamalar bizdeki kadar katı değil. Sağlam zeminli bölgelerde çok katlı yapılara izin verilebiliyor. Ben Diyarbakır’da da, Batman’da  uygun katlı yapılara izin verilmesinden yanayım.

 

-Son dönemlerde Batmanlı bazı müteahhitler ‘hava maina’ sorunu yüzünden iş yapamayınca Mersin ve İzmir gibi büyük şehirlere yöneliyor. Kentsel dönüşüm projelerinde TOKİ müteahhitlerine çok katlı yapı izni verilirken, şehir merkezinde müteahhitlerin az sayıda kat inşaatıyla sınırlı tutulmaları kolları ve ellerini bağlıyor.

- Şehrin belli bölgelerinde Çevre-Şehircilik Bakanlığı’nın izniyle 14 kat binalara izin verildiği de doğrudur. Belde Mahallesi’nde bunun örnekleri vardır... Bakanlık, imar konusunda oldukça cömert. Bu bölgede 14 kata kadar imar verilirken, hemen dibindeki yerlere; kat ve emsal sınırı daha düşük tutuluyor.

Bu şehrin büyük bir yenilenmeye, çok geniş kapsamlı bir dönüşüme ihtiyacı vardır.
Batmanlı müteahhitler bunda geç kalmışlardır.
İnşaat sektöründeki firmalar bu işi Batman’la değil, Ankara’daki üst düzey yetkililer ve hava maniayı hazırlayan firma ile diğer karar mekanizmaları ile bir araya gelerek bu konuları konuşmalılar...
 masaya yatırılacak ciddi konulardır.