**Batman Çağdaş, okurlarına yıllar öncesinin analizlerini aktarıyor. 36 Yıldır okurlarına tarihi gelişmeleri aktaran Batman’ın ilk günlük gazetesinin, dünden bugüne iz bırakan gelişmeleri de sorumluluk gazetecilik gereği hatırlatan Çağdaş’ı farklı kılan da bu geleneği devam ettirmesidir.

**Batman’da 25-35 yıl gibi geride kalan eski yerel sonuçların yanı sıra iz bırakan ayrıntıları anımsatan acaba kaç yayın organı vardır. Batman Çağdaş, dünün seçimlerinin analizlerini yaparken tarihe düşen ayrıntıları da nostalji gibi sunuyor.

94’ÜN YERELİ ÇOK TARTIŞILMIŞTI
27 Mart 1994 seçimleri sonrasıydı…
Yeni bir dönem başlamıştı yerel yönetimde.
Seçimi az bir oyla kaybeden eski Milletvekili Faris Özdemir, tam sayfa teşekkür mesajı verdiği yerel gazetelerde kısa bir açıklaması da dikkat çekiciydi; “Bu seçimlere itirazımız söz konusu değil. Halkın kararına saygılıyız. Yeni belediye başkanımıza görevinde başarılar dilerim…”

Dönemin Batman merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı Nesibe Ersöz, itirazlı 20 sandıktan 8’inin açıldığına dikkat çektiği açıklamasında oy torbalarının tümünün sayılabileceğine işaret etmiş ve eklemişti; “Eğer sandıklarda çelişkili rakamlar çıkarsa tüm sandıklar yeniden sayılacak.”

94 Seçiminde en az oyu alan MHP Batman İl Başkanı merhum Şehmus Demir, seçmenlere teşekkür mesajı yayınlamıştı; “Bütün yetkililere şükranlarımızı sunuyoruz. Mücadelemize destek veren ve oy veren seçmenlere teşekkür ediyoruz. Batmanımızın hizmetine talip olan yeni Başkan Salih Gök’e de başarılar diliyoruz.”

O TABELA GÜNDEM OLUŞTURMUŞTU
94’ün 1 Nisan’ında Batman’da ‘şaka’ yoktu.

Gerçeklerle yüz yüze bir dönem başlamıştı.

Mazbatasını Seçim Kurulu’ndan aldıktan sonra Belediye’nin yolunu tutan merhum Salih Gök’e, şimdi aramızda olmayan Mecit Yıldız, Davut Akyol, şimdiki SP Batman İl Başkanı Mehmet Fırat ve eski il genel meclis üyesi Fethullah Ekmen eşlik etmişti…

‘Rüşvet alan da veren de melundur’ yazılı tabelanın önünde poz veren merhum Gök’ün ilk açıklaması şöyleydi; “Şu andan itibaren Batmanlı hemşerilerimin Belediye Başkanıyım. Yakamdaki Refah Partisi rozetini de çıkarıyorum. Seçim öncesinde kazandığımız takdirde rüşvete karşı olacağımızı dile getiren tabelayı astıracağımızı söylemiştik. İlk vaadimizi yerine getirdik. Belediyede kesinlikle rüşvet söz konusu olmayacak. Partizanlık yapmayacağız.”

SONUÇ DEĞİŞMEMİŞTİ
Anavatan Partisi’nin itirazı üzerine 34 sandıkta oyları sayan merkez ilçe seçim kurulu, oy torbalarındaki sonuçlar değişmeyince sayımı durdurmuştu.

94 seçimini 483 oyla kaybeden eski politikacı Ataullah Hamidi de yerel gazetelere tam sayfa teşekkür mesajı vermişti.

Hamidi, teşekkür mesajında ilginç bir ayrıntıya yer vermişti; “Hiçbir zaman makam ve mevki hırsım olmadı. İtirazdaki amaç halk arasındaki şikayet ve söylentilerin ortadan kalkmasıdır. Burada hiçbir parti ve kişi hedef alınmamıştır.”

O seçimlerin üzerinden neredeyse 1.5 ay geçmişti…

Bir ihbar üzerine Meydan mahallesindeki bir inşaatta iki poşet içinde birleşik oy pusulası çıkınca şehirde bir anda gözler oy pusulalarına çevrilmişti.

Meydan mahallesi 1103 sokaktaki inşaatta poşetler içinde çıkan Belediye Başkanlığı birleşik oy pusulaları güvenlik görevlileri ile Anap’tan Niyazi Demir, RP’den Abdurrahman Uçak ve DYP’den Kasım Pekacar’ın gözetiminde sayılan oylardan 43’ü Anap’a, 1’i de DYP’ye çıkmıştı.

O çok konuşulan yerel seçim sonucu değişmemişti ve gergin geçen seçim öyle veya böyle geride kalmıştı.

BAŞKAN MAAŞI ARTMIŞTI
Dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök, ilk oturumda başkanının daha önce 18 Milyon aylık maaşını 35 Milyona çıkarmıştı.

Başkan Yardımcılığına ise Abdurrahman Uçak getirilmişti.

Merhum Gök’ün, ‘Rüşveti belediyeye sokmayacağız. Belediye Sarayına astığımız levha ile rüşvet bu kapıdan içeri girmeyecek’ sözleri günlerce konuşulmuştu.

Yarın yine eski bir seçim analizinde buluşmak üzere.