*24 Haziran seçimlerinin sonuçlarını üç gündür okurlarımızla paylaşıyoruz. 24 Haziran seçimlerinin ülkemiz için hayırlı olmasını dilemiştik. Pazar gecesi Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda tamamlandığı kesinleşmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir kez daha seçilmişti...

*Batman Milletvekili dağılımı da HDP 4, AK Parti’de 1 Milletvekili çıkarmış durumdaydı. Bu sonuçların ülkemiz ve Batmanımız için hayırlı olmasını diliyoruz…

HALKIN İRADESİNE SAYGI
Evet yaklaşık 2 aylık süren bir süreç sonunda sandıktan çıkan sonuçlar milletin iradesidir ve herkesin bu sonuçlara saygı duyması gerekir.
Türkiye yeni yönetim sisteminin ilk seçiminde de tercihini Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ve AK Parti’den yana koydu.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin iddialı adaylarından Muharrem İnce’nin tüm çabaları da seçimi ikinci tura bırakmaya yetmedi.
Batman’a baktığımızda AK Parti’nin oy oranı her ne kadar iki puanı düşmüş gibi gösterdiyse de oylarını arttırmış.
Daha önce de bir Milletvekilliği garanti gözüken Ak Parti’de eğer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilen oylar partiye de verilmiş olsaydı, Milletvekili Ziver Özdemir’den sonra ikinci vekil Murat Güneştekin de seçilirdi.
AK Parti en son 1 Kasım seçimlerinde 74 bin oy almış. Son seçimde ise bu rakamın üzerine 1000 oy daha eklediğini görüyoruz.
Bu tablodan anlıyoruz ki; bir bölüm seçmen Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy verirken, milletvekili seçiminde başka adaylara yönelmiş...

HDP’DE OY DÜŞÜŞÜ
Doğrusu HDP’nin Batman listesi, seçim süresinde her ne kadar sorunsuz liste olarak görüldüyse de   milletvekili adaylarından bazılarının beklenilen performansı sergileyememesinden oy düşününün yaşandığı da bir gerçek.
2015 Haziran ve Kasım seçimlerinde oranla HDP’nin yaklaşık 10 bin kaybı var.
Önceki seçimlerde daha profesyonel çalışan HDP’de o eski kadrolar sahada yoktu.
HDP’de 5’i zorlayacak aday da yoktu. İstanbul’dan gelen avukat Rüştü Tiryaki, kendi ilçesi Sason’da bile AK Parti’nin gerisinde kaldı. Bazı adaylar, yeni seçim bölgesi Batman’dan uzak olunca HDP, 24 Haziran seçiminde istediği oyu alamadı. Seçim öncesinde HDP’li adayların ‘200 bin oy’ üzerindeki hesabı tutmadı.

SP’Lİ ÖZDEMİR VE GÖK…
Saadet Partili Faris Özdemir ve Bağımsız Milletvekili adayı Aydın Gök, çok çalışmalarına rağmen ancak istedikleri oyu alamadılar. Bağımsız aday Gök, Batman kent merkezinde 13 bin oy, ilçelerle birlikte 16 bine yakın oy almış… SP’li Faris Özdemir ise 10 bine yakın oyla eski oylarını korumuş.
Erken seçim birçok partinin hesaplarını alt-üst etti.
İktidar, muhalefeti seçime hazırlıksız bir şekilde yakaladı.
Ve önümüzdeki yerel seçimler için de şimdiden partilerin kendilerini gözden geçirmeleri gerekiyor.
AKP ve MHP arasında bir süredir devam ede gelen ‘ittifak’ yerel seçim sürecinde de devam edecek gibi…
Cumhurbaşkanlığı seçimi geride kaldı, şimdi de yerel seçimler konuşuluyor.
Yerel seçimlere bir yıldan daha az bir süre kaldı. Fakat şimdiden partilerin çalışmaları gerekiyor…

Seçimlere hazırlıklı giren parti her zaman bir adım önde…