**Batman’da 2017 yılının hediyesi sigarasız bir yaşam oldu. Vali Ahmet Deniz’in başlattığı kampanyaya ilgi herkesimden var.

**Sigarayı bırakma sandığınız kadar zor değil. Öncelikle “sigarayı bırakmak zordur” ya da “Bıraksam bile nasılsa yeniden başlarım” gibi yanlış düşünce ve inançlardan vazgeçmelisiniz.
HER ŞEY İSTEMEKLE BAŞLAR...
Kim ne dersi desin 2017’nin yeni hediyesi Batmanlılar için sigarasız bir yaşam oldu.
Bu hediyeyi de Vali Ahmet Deniz, Batmanlılara sundu.
Hediye almak ve vermek, her halde dünyanın en keyifli işidir. Karşınızdaki kişiye değer verdiğinizin, onu düşündüğünüzün ve onda size ait bir anının kalmasını istediğinizin bir kanıtıdır.
Başkalarına hediye verme konusunda bonkör olduğunuz kadar kendinize de bir hediye vermeyi bir ihmal etmemelisiniz.
Gelin bu yıl Vali’nin başlattığı sigara kampanyasına katkı amacıyla sizde kendinize bir iyilik yapın ve sigarasız bir yaşama geçme hediyesi verin.
Nasıl mı? İşte yöntemi:
Öncelikle “sigarayı bırakmak zordur” ya da “Bıraksam bile nasılsa yeniden başlarım” gibi yanlış düşünce ve inançlardan vazgeçmelisiniz.  Sigarayı bırakmak sandığınız kadar zor değildir.
Sadece ilk yedi günün bağımlılık yapıcı madde olan nikotinin çekilmez sendromlarını yaşarsınız ki; o da tedrici olarak azalan yoksunluk belirtileridir, sonrası çok daha kolaydır.
Bırakacağınız gün için zihninizi randevulaştırmalısınız. Her şeyi istemekle başlar. Önce karanınızı verin ve arkasında ciddiyetle durun.
 
BEZDİREN KESİNTİLER
Değerli okurlar, biliyorsunuz yörede zırt-pırt elektrik kesilir.
Neden kesiliyor bilmiyorsunuz?
Bir kere, elektrik iki türlü kesiliyor: Birincisi programlı, ikincisi programsız. Programlı kesintileri internetten DEDAŞ’ın bakım arıza bilgi adresinden öğrenebilirsiniz. Kesinti yapılacak yerler kıyamet gibi. Gerçi kış mevsiminde hemen her gün enerji kesilir.
DEDAŞ yetkilileri, kesintinin nedeni olarak her zaman bakım çalışmasını gösterirler. İkincisi programsız olanlar yani kesinti yapmak gibi bir niyet yoktur da, mesela yağmur veya kar yağmıştır, rüzgar esmiştir, olmadı trafoya kedi kaçmıştır gibi nedenlerle sorun çıkmıştır.
Aslına bakarsanız her iki kesinti nedeninin de altında hizmetin standardın altında olması yatar. İki de bir bakım yapılmasının veya rüzgarla kopan telin altında aslında, elektrik iletim şebekesinin yetersiz veya artık ömrünü doldurmuş olmasıdır.
Bakın Elektrik Mühendisleri Oda temsilcileri ne diyor?
“Yörede yaşanan elektrik kesintileri nedenleri bakım ve onarımının kötü olmasıdır.”
Dicle EDAŞ yetkilileri, 2016’dan itibaren milyon TL’lik yatırım yapıldığını, kentteki elektrik şebekesinin yenilenip güçlendirilerek ‘akıllı şebeke’ haline getirileceğine dikkat çekmişlerdi. DEDAŞ yetkilileri, bir süredir sık yaşanan elektrik kesintilerinin Batman’a geçmişte az yatırım yapılmasından kaynaklandığının altını da çiziyorlardı.

YATIRIMLAR NEDEN BEKLETİLDİ?
Peki neden daha önce gerekli yapılmamışta bu kadar beklenmiş? Nasılsa özelleştirilme yapılacak. İhaleyi alan mı yapsın yatırımı denmiş. İş faturaya gelince çatır çatır almasını biliyorsunuz ama üstüne üstlük, KDV’ydi. ÖTV’ydi, TRT payıydı derken bir kaç liralık faturamız kabarmıyor mu?
Sevgili Batman Çağdaş okurları, hani derler ya ‘vurun abalıya’ diye.
Aynen öyle.
Aba denen, kaba-saba giysi.
Abalı anlayacağınız gibi yoksul, güçsüz insan.
Ama size bir şey söyleyelim mi sevgili okurlar,
Bu memlekette üretim yapan fabrikatör de işçi de abalı olmaktan kolay kolay kurtulamaz.
Çünkü alame-i cihan da olsanız, bazı konularda aynı muameleye tabii olursunuz.
Hizmet ‘vermemekte’ eşitlik konusunda dünya birincisiyiz çünkü.

***       ***
HABİZBİNİLİ KOÇER REKTÖR!
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, 5 yılı aşkın süredir Batman’da. Aslen Trabzon’lu olan Prof. Dr. Durmuş, ilginç bir ayrıntıya dikkat çekiyordu basın toplantısında;
“Buraya geldiğim günden beri Habizbini’nin Ğırro ve Koçer olduğumu söylüyorum. Ben de Batman’ın Trabzonlu bir Koçeriyim. Bu toprakların çocuğuyum. Her şeyden önce sizden biriyim.”
“Batman için birlikte hareket etmeliyiz” diyen Durmuş, bakın neler diyor;
“Şehrimizin her alanda ivme kazanması en büyük istemimizdir. Bu amaca yönelik olarak herkesimle, şehrin dinamikleri ile birlikte güzel çalışmalara imza atabileceğimizi düşünüyorum.”

ÜNİVERSİTEDE HEDEF 30 BİN ÖĞRENCİ
4 Yıllık görev süreci içinde hedeflerinin 30 bin öğrenciye ulaşmak olduğunu da anlatan Durmuş, üniversiteyi projelerle adından söz ettirmeye kararlı gibi...
“Öğrenci sayımız 15 bin civarında. Buraya geldiğimde 3 bin 500 öğrenci vardı. 7 Fakülte bünyesinde bazı bölümleri açtık. Bugün Karabük Üniversitesi’nde öğrenci sayısı şehri geçmiş durumda. Neden biz altyapısı olan Batman’da öğrenci sayımızı neden 30 bine çıkarmayalım. Her şeyden önce Üniversite ile şehri birleştireceğiz.”
Yaklaşık 1.5 saat süreyle yeni dönemde Üniversitede yapacağı çalışmaları özetleyen Rektör Prof. Dr. Durmuş’un öncelikli hedeflerinden biri Tıp Fakültesi ve ‘Tekno Kent’ projesi... Görevi hiç de kolay olmayan Durmuş’un yeni süreçte kentin dinamikleriyle barışık olma mesajı da önemli bir ayrıntıydı.