Geçtiğimiz haftanın son mesai gününde kentimizde önemli bir etkinlik vardı.

Etkinlikten bir gün önce Batman Üniversitesi konferans salonunda Vali Beyin sigara ile ilgili bir toplantısının olacağı belirtilerek davet edilmiştik.

Cuma günü toplantı için konferans salonuna gittiğimizde etkinliğin, ‘1. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sigara ve Madde Bağımlılığı’ Çalıştayı olduğunu gördük…

Batman Valiliği öncülüğünde, Batman Üniversitesi ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün önemli hazırlıklar yaptıkları Çalıştayı çok önemsedim.

Bütün gün yapılan sunumları dinledim, izledim…

9 ŞUBAT SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ…

Tam da ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde Batman’ımızda, ‘1. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sigara ve Madde Bağımlılığı’ konulu bir Çalıştayın düzenlenmesi çok güzel bir düşünceydi.

Böylesi bir günde topluma 9 Şubat’ın, ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olduğu mesajını vermek bile önemli bir kazanımdır diye düşünüyorum.

Bu toplumun kaçı 9 Şubat hakkında bu bilgiye sahiptir?

TUİK verilerinin sigara ile ilgili çarpıcı boyutlarını biliyor muyuz? Dünyada sigara nedeniyle yaşanan ölümlerin oranları hakkında bir bilgi sahibi miyiz?

9 Şubat önemli bir gündü ve kentimizde böylesi önemli bir etkinlik gerçekten sevindirici bir gelişme olmuştur.

KAMPANYANIN ÜÇÜNCÜ AYAĞI…

Yıllarca zehir olarak nitelediğim sigaraya karşı, ‘Zehir İkramına Son’ çağrısıyla tek başıma kampanya yürüten ve madde bağımlılığıyla mücadelede aktif olarak yer alan, bazen tehditlerle karşılaşan biri olarak Çalıştaya çok sevinmiştim.

90’lı yıllardan beri sigara ile ilgili çok sayıda makale yazdım, önemli değerlendirmelerde ve çalışmalarda bulundum.

Sigaranın sağlık ve diğer boyutlarını anlayacak kapasitede olmayan pek çok kişi, yerel basında sürdürdüğüm, ‘Zehir İkramına Son’ kampanyam nedeniyle beni anlayamamıştı…

Yıllar sonra bu kentte sigaraya karşı Vali öncülüğünde, üniversite ve sağlık müdürlüğünün katılımıyla ve bölgede bir ilke imza atılarak çalıştay düzenlenmesi, verdiğim mücadelenin basit olmadığının göstergesi olmuştur…

Evet, toplumumuzun genelinin taziyelerde ve bayramlarda tepsiler üzerinde zehir, yani sigara ikramları yaptığı süreçlerde, bu ilkel anlayışa karşı tek başıma mücadele veriyordum.

Kampanyamın birinci ayağı, bayramlarda sigara ikramına karşı toplumu bilinçlendirmeydi. İkinci ayağı ise taziyelerde tepsiler üzerindeki sigara ikramına karşı çıkıyordum…

Kampanyamın üçüncü ayağı, ‘birbirimize zehir ikram etmeyelim’ şeklindeydi…

Bazıları ise, ‘Bu toplumu sen mi değiştireceksin?’ diyerek yazılarımla alay ediyorlardı…

Hiçbir zaman yılmadım. O basit eleştiriler nedeniyle hiçbir zaman şevkim kırılmadı, azmimi yitirmedim. Çünkü hayırlı bir çalışma yürüttüğümden emindim…

Çevre ve insan hakları mücadelesinde de benzer eleştiriler yapılmıyor mu?

Kentimize sığınmış zor durumdaki insanlara yardım yaparken de, gönüllülük temelindeki çalışmaların değerini bilmeyenlerle karşılaşmıyor muyuz?

Zehir ikramına karşı verilen mücadelenin tanığı olan eski meslektaşlarım beni anlamışlardır. Çünkü dünün tanığıdırlar. Bugün taziyelerde, bayramlarda tepsiler üzerinde sigara ikram edilmiyorsa, inşallah bir katkım vardır diye seviniyorum.

Çabalarım gösteriş için, plaketler için değildi. Rabbim şahid ol…

Evet, sigaraya karşı mücadele önemli. Yıllar sonra kentimize sigara karşıtı bir Valinin atanması ve insanlık ailesini tehdit eden en kötü yaygın alışkanlık olan sigaraya karşı çalışmalar yapılmasını çok önemsiyorum.

Sigara ve madde kullanımı açısından potansiyel tehdit altında olan çocuklarımız, gençlerimiz için bu kentteki her çalışmayı desteklemeyi görev biliyorum.

Valimiz Sayın Ahmet Deniz’in sigara konusundaki hassasiyetini biliyordum. Geçen yılın başında Batman’da ‘İl Tütün Kontrol Kurulu’nu oluşturmuştu.

O kurulun bir üyesi olmuştum.

O kurul toplantıları ardından iki gün boyunca sigaraya karşı verilen mücadeleye katkı sunmaya çalışmıştım. O yazılarımın linkini sunuyorum:

http://www.batmancagdas.com/tutun-kurulu-sigara-mucadelesi-1-makale,11589.html

http://www.batmancagdas.com/tutun-kurulu-sigara-mucadelesi-2-makale,11595.html

Üniversite konferans salonundaki toplantıya katılım sabah saatlerinde hayli fazlaydı. Gazetemizde yer alan haberden bir paragrafa bakalım: “Batman Üniversitesi merkez kampus konferans salonunda düzenlenen programa Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkanı Ertuğ Şevket Aksoy, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, İl Sağlık Müdürü Osman Sünger, ilçe kaymakamları, kamu kurum müdürleri, alanında uzmanlar ve çok sayıda davetli katıldı. Programda konuşan Vali Ahmet Deniz: ‘Sigara içme oranları aşağılara inerken, son zamanlarda oranlar yeniden arttı. Demek ki bir yerlerde eksiklerimiz var. Daha fazla denetim yapmalıyız. Gelin bu işin kökünden halledelim. Amansız bir şekilde üzerine gidelim. Madde kullanan çocukların, sigara kullanmadan madde kullanması yok denecek kadar azdır. Sadece sigara denetimlerinde kesilen cezalar yeterli değil. Sizden ricam; ‘184 ihbar’ hattına kapalı mekanlarda sigara içen kişileri ihbar edin’ dedi. Sigara içenleri, içmeyenler uyarsın. Bu polikliniğe yönlendirsin. Birbirimizi sigara bırakma konusunda teşvik edelim. Sosyal medya üzerinden bir farkındalık oluşturalım. Bu kampanyayı Batman’da yaygınlaştıralım.”

Vali Deniz, konuşurken kapalı alanlarda sigara içilmemesi için gerekli denetimlerin sıklaştırılacağı mesajını verirken, “Üzerine üzerine gideceğiz” diye kararlı bir ifade de kullandı.

Mesele mühim, çalıştaydaki sunumlarla ilgili değerlendirmelerim inşallah yarın ki yazımda olacaktır.

Devamı yarın