Batman Kültür Merkezi çok amaçlı salonunda bir kere daha ‘çevre’ konulu etkinlik düzenlendi. Başta İl Valisi olmak üzere, bütün protokol mensupları il yöneticilerinin katılım sağladığı etkinliğe davet edilmiştik.

Batman’da ilk kez bir Vali, çevre konusunda önemli hamleler gerçekleştiriyor,

sigaraya karşı cephe açıp,

‘İl Tütün Kurulu’nu oluşturuyor,

madde bağımlılarıyla mücadele için yetkilerini kullanıyor,

Güneydoğu’da ve belki de Türkiye’de ilk kez sigara ve madde kullanımı Çalıştayı düzenletiyor,

kentimize saygın bilim insanlarını davet ediyor,

ilk kez Anız yangınlarına karşı özel çalışmalar gerçekleştirip,

‘Anız Çalıştayı’ düzenliyor,

canlıların yaşam haklarını gündeme taşıyor,

bilim insanlarından yardım istiyor,

farkındalık oluşturuyor,

kentimizin en önemli çevre sorunlarından olan ‘Atıklar’ için kurumları harekete geçiriyor…

Çevre için atılan her adımı desteklemeyi görev biliyorum. O nedenle dikkat ederseniz ilgi alanıma girmeyen diğer çalışmalarına girmiyorum. Sayın Valimizin çevre konusundaki emeklerine seyirci kalmıyorum…

Bütün yukarıda özetlediğim çalışmalarına katılarak destek verdim, kendilerini dinledim. Toplumun tüm kesimlerine ulaşmak, çevre konusunda mesaj vermek isteyen Valimiz gerçeğini gözlemledim.

İSTİŞAREYE ÖNEM VERMEK…

Çevre konusundaki çabalarında bana göre eksik bıraktığı husus; ‘İstişare’ yapmamasıdır…

Çevre konusunda kentte farkındalık yaratmak istiyor, daha yaşanabilir bir Batman için yetkilerini kullanmak istiyorsa, öncelikle bu konuda gönüllülük temelinde mücadele verenlerle istişare yapmasında yarar vardır.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, kentin mevcut ve gelecekte yaşanması muhtemel tüm çevre sorunlarının çözümü için çabalayan bir hareket, bir kuruluştur. Sayın Valimizin mücadelesini verdiği ve toplumu uyardığı sigara, madde kullanımı, anız yangınları, atıklar vs tüm çevre sorunları konusunda sayısız çalışmalar yapan, alanda tehditlerle karşılaşan, öğrencileri bilinçlendiren bu çevre hareketiyle istişare için ilgili kurumlara talimat vermesi gerektiği görüşündeyim.

Acaba çevre konusunda istişare edilmesi için talimat veriyor da, ilgili kurumlar mı görevlerini yapmıyorlar diye düşünmeden de edemiyorum…

Biliyorum, çevreciler Batman İl Tütün Kurulu’na davet edildiler ve kurul üyesi yapıldılar. Biliyorum, Anız Çalıştayına da, ‘Sigara ve Madde Kullanımı Çalıştayı’na da, Atıklar konulu etkinliğe de davet edildiler.

Bu organizeyi yapan kurum yetkilileri, çalıştay ve etkinlik öncesinde Çevrecileri çağırıp, istişare etmeliydiler. Eksiklik orada. Atıkların durumu ile ilgili konferans verebilir, sayısız fotoğrafla katkı sunmaya hazırız.

Evet, son etkinliğe döneyim. Kültür Merkezi salonundan, ‘Sıfır Atık Projesi’ ile Batman kamuoyuna önemli bir mesaj verildi.

Projenin mimarının, kurumları harekete geçirme talimatı verenin Sayın Cumhurbaşkanı ve eşi olduğu ‘Sıfır Atık Projesi’ programına yüksek bir katılım vardı. Vali Ahmet Deniz, tüm kurum ve kuruluşları sıfır atık projesine destek vermeye davet etti.

Valimizin muhterem eşi Sayın Olcay Deniz, çevre konusunda bir konuşma yaptılar. Şu ifadesi çok çarpıcıydı; “Bu proje sadece bir çevre duyarlılığı değil, aynı zamanda insanların geleceği açısından bir sorumluluk vazifesi olduğu unutulmamalıdır.”

İnsanların geleceği için herkes sorumluluk bilinciyle görevini yaparsa, daha yaşanabilir bir dünyayı gelecek nesillere miras bırakabiliriz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü adına proje hakkında bir sunum yapıldı, basın ve katılımcılar bilgilendirildi. Sunumda pillerin yarattığı tehlikeye de dikkat çekiliyordu…

Sunumda pillerden söz edildiğinde yaklaşık 12 yıl önce Okullarda çevreciler olarak verdiğimiz konferanslar aklıma geldi. Bir pilin örneğin Batı Raman Dağı’na atılması halinde, zamanla o pilin içindeki civa, kurşun, kadmiyum gibi maddeler açığa çıktığında yeraltı su kaynakları ile hava ve toprağın kirleneceğinden söz ettiğimizde bazı eğitimciler bile bizimle alay ediyordu. Yine tahminen 8 yıl önce Milli Eğitim’e başvurup yaklaşık 70 okula pil bidonları bıraktığımızda da bizimle alay edildiğini hatırlıyorum. Sigara ve atıklar için de, ‘Başka sorun mu kalmadı’ deniliyordu. Yıllar sonra bir Vali’nin tüm kurumları bu konularda harekete geçirmesi bizim için o nedenle çok anlamlıdır. Demek ki hayırlı çalışmalar yapmışız…

Konuyla ilgili araştırma yaptığımda, sunumda da ifade edilen şu hedeflerini gözlemledim: “İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir. Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.”

Sıfır Atık projesi ile ilgili etkinlikte dikkatimi çeken, ‘Atıksular’ konusuna girilmemesiydi. Halbuki Çevre ve Şehircilik Bakanının söz konusu projeyi anlatırken, özellikle kentlerin atıksuları üzerinde durduğunu biliyoruz. Bu kentin atıkları ile ilgili en çok yazı yazan biriyim. Bütün atıklar için kurumlar duyarlı olmalıdır. Batman’ın lağım/kanalizasyon suları, atıksuları sadece fiziksel arıtmaya tabi tutuluyor, biyolojik ve kimyasal arıtma ile atıklar bertaraf edilmelidir. Kentimizin evsel atıkları, katı atıklar/çöpler için büyük ölçekli projeler hayata geçirilmelidir. Sıfır Atık Projesini bu amaçlarla desteklemeyi görev biliyor, katkı sunacak, duyarlı olacak herkesi şimdiden selamlıyorum.