Bir dönemler ‘en huzurlu iller’ arasında yer alan Batman, artık bu konumundan uzak. Sığınmacılarla birlikte nüfusu 600 bini aşan kentte asayiş hiç de berkemal değil…

 

Bugün Çağdaş’ın sayfalarında Batman’daki şiddet verilerine dikkat çektik. Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu’nun bir süre önce açıkladığı rapor, kadına yönelik şiddeti gözler önüne sererken, geride bıraktığımız Ramazan ayında ise neredeyse her gün bıçaklı-silahlı kavgalar yaşandı…

Batman’ın son bir aylık adli olay bilançosuna bakıldığında ‘huzurlu kent’ kimliğinden hızla uzaklaştığımızı görmek mümkün. Bir ayda kent merkezinde çoğunluğu alacak-verecek meselesinden kaynaklı çıkan olaylarda 1 kişi yaşamını yitirdi, 70 kişi ise yaralandı…

 

***

Veriler ortada…

Şiddet kültürü yayıldıkça yayılıyor… Nedense silaha ve kesici aletlere yönelme var? Özellikle 7 Haziran seçim sonuçlarının ardından halkın silahlı kutlamalarıyla kentin ne denli ‘silahlandığı’ ortaya çıktı.

 

Batman’da ‘huzur’ gerçekten de ciddi tehdit altında. Memlekette artık kimseye ‘gözünün üstünde kaşın var’ bile denilemeyecek boyutta.



Trafikte, çarşıda, pazarda, evde, alışverişte, okulda, sağlıkta kısacası her yerde şiddet var…

 

***

Memlekette tüm bu olaylar yaşanırken, ilgili kurumlar ne yapıyor?

Ne bir önlem gördük ne de bir telkin…

Valilik, Emniyet ve Belediye başta olmak üzere ilgili kurum ve STK temsilcileri kentte huzurun tesisi için ciddi çalışmalar yürütmeli. 

Kentin en işlek güzergahı Turgut Özal bulvarındaki Atatürk parkı ve Gültepe mahallesindeki Su parkı başta olmak üzere neredeyse tüm parklarda Ramazan ayında yaşanan olaylara rağmen hiçbir önlem alınmadı.

 

Gazete büromuzu arayan bazı yurttaşlar haklı sitemde bulunuyordu; “Önceki yıllarda gece geç saatlere dek Emniyet ekipleri mahallelerde devriye gezerdi. Ancak son yıllarda böyle bir uygulama yok. Şimdilerde ise madde bağımlısı gençler başta olmak üzere kötü niyetli kişiler geç saatlere kadar herkesi rahatsız edebiliyor. Neden önlem alınmıyor?”

 

***

Yarın bayram…

Memlekette elbette güzel şeyler de oluyor ama son zamanlarda yaşanan kötü olaylar, güzellikleri örtbas etti. Yeniden huzurlu günlere dönmek için el birliğiyle huzura katkı sunmalıyız.

Şiddetten uzak nice bayramlara…