Aylardır ülke ve Batman gündeminde olan referandum yapıldı, geride kaldı. Halk sandık başına giderek tercihini yaptı, sonuçlar açıklandı.

Ülkedeki milyonlarca seçmen oylarıyla önemli mesajlar verdi. Aslında çok somut görülüyor ki seçmenler oylarıyla sadece mesaj vermekle kalmadılar, herkese önemli dersler de verdiler.

Referandum seçimi geride kaldı, tartışması daha epey süreceğe benzer…

Ancak hayat devam ediyor…

Biz yine sorunlarımızla baş başa kaldık.

Daha mutlu ve aydınlık yarınlar, daha yaşanabilir bir Batman için çabalamaya inşallah devam edeceğiz.

Seçimde seçmenler nasıl ülke yönetimi için ses verdilerse, bu kentin sorunları için de ses vermelidirler…

SES VERİNİZ Kİ GÜZEL YARINLARIMIZ OLSUN…

Onun için bu yazımda, “Ses ver Batman” diyorum…

Ses verin ki daha güzel yarınlarımız olsun…

Ses verin ki daha yaşanabilir kentimiz olsun…

Hakkımızı aramak için sesimizi yükseltmeliyiz…

“Hak verilmez, alınır” diye bir söz vardır…

Bu kent hiç de hak etmediği bir konumdadır. İsyan ederek değil, bilinçli bireyler olarak hakkımızı istemesini bilmeliyiz.

“Ağlamayan bebeğe mama verilmez” demişler…

Bu atasözleri boşuna söylememişler. Yani, sözlükte ifade edildiği gibi; “Hakkımızın yendiği yerde susup sonuca katlanmak doğru değildir. Susar, sesimizi çıkarmaz, hakkımızı aramazsak kimse bize yardım elini uzatmaz; hakkımızı vermez. Onun için hakkımızı arama yoluna gitmeli ve bu yolda sesimizi duyurmalıyız.”

Evet, şahsen hakkımızın yenildiğine inanıyorum…

Batman eğer pek çok açıdan bazı kentlerden geri haklara sahipse, hakkımızı arayacağız…

Hakkımızın yenildiğinden söz ediyorsak, dayanağımızı da ortaya koyacağız. Örnekler vermeden olmaz tabi…

APRON TESİSİMİZ Mİ VARDI?..

Değerli Okurlar, bildiğiniz gibi Batman’ın bir havaalanı var. Sivil yolcu taşımacılığı da uzun yıllardır yapılıyor.

Havaalanımızın daha önce ‘Apron Tesisi’ yoktu.

Eski Tekel Yaprak Tütün İşletme Merkez Müdürlüğü yanındaki yolcu bekleme salonu diye bilinen sözde mekana gidip gelen Batmanlılar olarak başka kentlerden utanıyorduk…

Başka kentlerin modern apron tesisi bulunurken, Batman’a üvey evlat muamelesi yapılıyordu değil mi?

Yıllarca ‘Apron’ diye yazılar yazdık, ayıba dikkat çekip durduk. Sayın Arif Arslan’ın o dönemlerde ‘apron’ konulu yazılarının haddi hesabı yoktu…

Batman’daki yerel basın, meslektaşlarımız ve hepimiz el birliğiyle yeni apron talebini gündemde tuttuk.

Batmanlı politikacılar duruma Fransız kalamazlardı…

Çünkü yazılar önemli bir baskı unsuru oluyordu. Bunun siyasal karşılığı da olacaktı…

Ne oldu?

Bu talep siyasi mekanizmaları, karar alıcıları harekete geçirdi. Çay yatağında olduğu için yerini beğenmezsek bile Batman modern bir Apron tesisine kavuştu…

THY İÇİN SES VER BATMAN!..

Dikkat ediyorum, gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan, uzun süredir bu kente yapılan bir haksızlığa açıkça dikkat çekiyor…

Dikkat çekmekle kalmıyor, doğrudan muhataplarına da ulaşıyor…

Söylediklerinin özetine bakalım; “Batmanlılar, daha ucuz biletle Ankara, Antalya ve İzmir’e gitmenin yollarını araştırıyor. Komşu iller Diyarbakır ve Mardin’deki THY ve diğer havayolu şirketlerinin bilet fiyatları, Batman’a göre neredeyse yarı yarıya ucuz. Batmanlılar uçmak istiyor ama THY nedense fiyatları sürekli uçuruyor.

Çok değil, bir kaç yıl öncesine dek yılda ortalama beş yüz bin yerli ve yabancı turistin geldiği Hasankeyf’e; Türk Hava Yolları’nın Ankara seferlerini tek’e düşürmesine, daha önce hafta 3’er gün düzenlenen direkt Antalya ve İzmir seferlerinin kaldırılması Batmanlılara zulümdür, haksızlıktır. Biz bu haksızlığa kayıtsız kalamayız. Günlerdir yazıyoruz, çiziyoruz. Bugüne kadar THY’nin üst düzey yetkililerinden tatmin edici bir yanıt alamadık. Türk Hava Yolları neden bu kadar yüksek uçar ? Bunu bir sormak lazım. Neden Diyarbakır 120, Şanlıurfa 130, Elazığ 110, Mardin 120 TL. Batman 350 TL. Antalya ve İzmir seferlerini aylardır kaldıran Türk Hava Yolları’nın yolcu kapasitesi yüzde 80-90’larda olan Batman havalimanından uçuş yapanlara getirdiği eziyetin yanı sıra pahalı bilet uygulamasından Batmanlılara gına geldi.
Dilimizde tüy kalmadı ama THY yetkilileri o kadar duyarsız ki; yarım milyonluk şehrin uçak seferlerine talip olduğu halde bile bile arttırmıyor. Batman’ın yanı başındaki bir İl’e günde 24 uçak seferini vereceksin; yolcu doluluk oranı yüksek bir İl’deki uçakları ise alıp başka bir yere kaydıracaksın. Olacak iş değil. Batman Havalimanından karşılıklı Ankara seferlerini düşürmek de neyin nesi? Sabah ve akşam uçuşlarını öğle saatlerine kaydıran THY, Batmanlıları resmen çevre illerin hava alanlarından yolculuk yaptırmaya zorluyor.”

Arslan’ın eleştirileri böyle. Bu konuda araştırma yapmış değilim. Ancak Arif Arslan’ın yanlış yazdığına dair bir tekzibe de tanık olmadım. Bariz bir haksızlık yapılıyorsa, hakkımızı aramasını bilmeliyiz. Yine Arslan’ın yazılarından öğreniyoruz ki, Batman’ın iktidar Milletvekili Sayın Ataullah Hamidi ile Valimiz Sayın Ahmet Deniz’in bu konuda çabaları var.

Batman kamuoyu duruma seyirci kalmamalı, THY genel merkezi ve Ulaştırma Bakanlığı nezdinde hakkını aramalıdır. Telefon, faks, mail, ne gerekiyorsa, ses vermeliyiz.

O nedenle bir kere daha diyorum; ‘Ses Ver Batman…’

Apron için nasıl başarılı olduysak, bu haksızlığa da ‘dur’ diyeceğiz. Batman halkı bu kente Apron kazandıranlara hayırla dualarda bulunuyor. THY örneğindeki haksızlık giderilirse, bunun da bir karşılığı olacaktır. Hayır duası manevi boyutudur. Manevi boyutu ile bize de bir pay düşer diye bu yazı yazılmıştır. Hakkını arayacak duyarlı insanlara selamlar.