Batman'ı çevreleyen dağlarda kaliteli petrol yatakları bulunuyor. Bu kentin en önemli zenginlik kaynaklarından olan petrolün külfetini çektiğimiz gibi, nimetlerini de yaşamışız.

Kara mahsul zenginlik kaynaklarımızla çok ilgiliyim. Zira maddi kazanç getiren petrol, çok önemli sağlık sorunlarına da neden olmaktadır.

Raman, Batı Raman, Slivanka, Dodan, Mağrip, Şelmo, Yarıkkaya başta olmak üzere çevredeki bütün petrol sahaları ile ilgili çalışmalarımız olmuştur.

Petrol atıklarının ilgili kanun ve mevzuatlar doğrultusunda bertaraf edilmesi, yeraltı su kaynaklarımızın kirletilmemesi konusundaki duyarlılığım devam etmektedir.

Değerli Okurlar, Batman ve yöresinde petrol arama çalışmaları devam ederken, doğalgaz tespitleri de yapılmıştır.

Yıllar önce Şelmo Petrol sahasında kaliteli doğalgaz bulunduğu açıklanmıştı.

Eski arşiv yazılarına baktığımda, Şelmo Sahasındaki Doğalgaz Üretim ve Dolum Tesisi için 5 milyon dolarlık harcamanın yapıldığını gözlemledim.

8 YIL ÖNCEKİ PATLAMA...

11 Şubat 2011 günü Batman'a 50 km uzaklıktaki TPAO Bölge Müdürlüğü Garzan Şefliği Güney Şelmo Sahası CNG Dolum Tesisinde yaşanan patlamada üç emekçimiz hayatını kaybetmişti.

Geçen hafta o patlamanın yıldönümüydü. Acılı ailelerin acıları tazelenmiş, yitirilen evlatlar bir kere daha anılmıştır.

Kadrolu olmayan emekçilerimizin geride kalan aile fertlerinin yanında oldum, hak ve hukuklarını savunmayı görev bilmiştim.

  1. 17 Şubat 2011 günü Batman'ın Kozluk İlçesine bağlı Eskice (Dele)köyü yakınlarındaki TPAO'ya ait Güney Şelmo-1 Doğalgaz Üretim İstasyonunda yaşanan büyük patlamada, sahada bulunan bekçi 35 yaşındaki Sabahattin Sönük, özel firma çalışanları 37 yaşındaki İbrahim Çelik ve 40 yaşındaki Hasan Hüseyin Deniz, feci şekilde yaşamlarından olmuştu. Emekçilerimizi bir kere daha rahmetle anıyorum.

Kamuoyunun hatırlayacağı gibi patlamadan sonra Batman Kent Konseyi, bir komisyon oluşturmuştu. Konsey’e bağlı ilgili kurumların 'Şelmo Raporu’ hazırlaması istenmişti. **

**

Olaydan sonra meseleyi birçok boyutu ile tartışmıştık. Batman Kent Konseyi mağdur ailelerle görüşmeler yapmış, Şelmo ve diğer petrol sahalarındaki kirlilikler gündeme gelmişti.

Batman Kent Konseyi adına ‘Şelmo Raporu’ hazırlanmıştı.

Raporumuz kamuoyu ile paylaşılmıştı. Sonra her şey unutulup gidecekti...

Sorumluluk bilinciyle hareket eden biri olarak suskunluğu kabullenmeyecektim.

Dört yıl sonra kaleme aldığım yazımda, 'Şelmo patlaması ile ilgili olarak gündeme taşınan sorunlar için alınan hiçbir tedbir kamuoyu ile paylaşılmamıştır. TPAO daha önce 5 milyon dolar harcama yaparak hizmete açtığı doğalgaz üretim istasyonu için hiçbir çalışma yapmamıştır. Bazı ihmaller nedeniyle bir kaza yaşanıyor diye kentimiz ekonomisi için önemli olan doğalgaz üretimi için hiçbir çalışmanın yapılmamasının nedeni nedir sorularına cevap verilmiyor' diyerek duruma tepki göstermiştim.

Yazılarımla, hem şeffaflık talebinde bulunmuş, hem de bir kaza nedeniyle kentimiz için çok önemli olan ve 5 milyon dolar harcama yapılan doğalgaz için çaba gösterilmemesini eleştirmiştim.

Hiçbir yetkili 5 milyon dolar harcama ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yapmadı. Sessizlikle konu geçiştirildi.

Çok önemli doğalgaz rezervinin kullanılması meselesi gündemden çıkarılırken, kamuoyuna bir gerekçe de açıklanmadı. Sessizlik yerine açıklama yapılmasını talep ediyor ve Şelmo Raporumuzun ilgili bölümünü yeniden kamuoyunun ve muhatapların takdirlerine sunuyorum:

**

**

ŞELMO RAPORU...

'On yedi Şubat 2011 tarihinde Batman'ın Kozluk ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yabancı petrol firmalarının işlettiği Şelmo Petrol Sahası’nda bir patlama yaşandı.

TPAO’ya ait doğalgaz dolum tesisinde meydana gelen patlamada üç geçici işçi (Sabahattin Sönük, İbrahim Çelik ve Hasan Hüseyin Demir) feci şekilde yanarak yaşamından oldu.

Şelmo Petrol Sahası'ndaki TPAO’ya ait Güney Şelmo Doğalgaz Dolum Tesisindeki patlamanın gaz sıkışmasından olduğu yolunda görüşler beyan edilmesine karşın, teknik araştırmaların sonuçları ve kesin nedeni henüz kamuoyuna açıklanmış değildir.

Olaydan sonra Batman Kent Konseyi tarafından bir ‘araştırma komisyonu’ oluşturuldu. Bu komisyonun alanı gezmesine izin verilmedi. Ancak olaydan 20 gün sonra, patlama sırasında etrafa savrulan gaz tüpleri toplanıp, ekipmanlar söküldükten ve etraf tamamen temizlendikten sonra komisyonun alanı gezmesine izin verilmiştir.

Batman Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Ana Çalışma Grubu tarafından oluşan ‘Şelmo Araştırma Komisyonu’, patlamada yaşamını yitiren üç müteahhit işçisinin birinci derece yakınlarıyla görüşmüş ve onları dinlemiştir.

Komisyon, daha sonra TPAO Batman Bölge Müdürü’nü de dinlemiş ve görüşünü almıştır. Şelmo veya diğer petrol sahalarında benzer faciaların yaşanmaması için kurumların sorumlu davranması gerektiğine inanıyoruz.

Elektrik jeneratörlerinin doğalgaz dolum istasyonunda faal halde olması tehlikelere davetiye çıkarmaktadır. Bu önlem mutlaka alınmalıdır.

Gaz dolum istasyonu tekrar faal hale getirilirse, çevresel riskler gözden geçirilmeli, sürekli ölçümler yapılmalıdır.'

Evet, Şelmo Raporu'nda ayrıca petrol kirliliğinin yaşanmaması için alınması gereken tedbirler üzerinde durulmuştu. İlgilileri doğalgaz rezervlerimiz konusunda kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyorum. Emekçilerin özlük hakları ne oldu, buna da açıklık getirilsin. Neden doğalgaz üretilmiyor, rezerv mi yetersiz, bir kazanın yaşanmış olması, artık doğalgaz üretiminin yapılmayacağı anlamına mı gelir? Duyarlı olunması dileğimle.