**Önümüzdeki hafta İstanbul’daki EMİTT fuarına Batman, yerli ürünlerle katılacak. Fuarlarda Batman’ın istenilen seviyeye gelmesi için markalaşmaya çok daha fazla yatırım yapması ve bunu yaparken hazırlanacak tanıtıma genel bir strateji çizmesi gerekiyor.

**Batman’la özdeşleşen marka değeri taşıyan kavramlar analiz edildiğinde yöresel yemekler ve petrol şehrinin altın mikrofonu gelmekte. Bu kavramlarda da yöresel yemeklerde Batman’ın ciddi rakipleri var. Diyarbakır, Şanlıurfa vb. gibi oturmuş şehirler, daha fazla ön plana çıkıyor nedense...

REKABETİN NERESİNDEYİZ...
Son yıllarda fuarlarda Batman, tanıtımda önemli rol oynayan bir şehir. Ancak marka bir şehir olabilmek için gerekli altyapının daha da sağlamlaştırılması kaçınılmazdır.
Son yıllarda maalesef gerek yurt içi gerekse bölgedeki olumsuzluklar, şehri olumsuz yönde etkilese de özellikle petrol şehrinin sektörüne ilişkin yeni planlar, projeler üretilmeli. Uluslararası bir petrol semineri yada fuarının Batman’da yapılması bu kent için yükseliş rotasına girmesine sebep olacak.
Kültür-Turizm Müdürlüğü, ülke genelindeki fuarlarda Batman’ın ürünlerini tanıtıyor. Bu şehri, şehir yapan ‘kara altın’ın öyküsünün simgesi atbaşının maketini fuarlarda bulunduran Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün eli daha da güçlendirilirse; tarihi Hasankeyf’e bir de turist çekilebilse Batman, fırsatlardan en iyi şekilde faydalanma imkanı bulacak.
Batman’ın bir marka kenti olma yolunda geleceğine yönelik yol haritası da belirlenmelidir.
Bununla ilintili olarak üst düzey hizmetlerde çalışacak beyaz yakalıların ihtiyacı olan yıldızlı oteller, AVM’ler, sinema, tiyatro ve konser salonları gibi mekanların oluşturulması da yatırımcılar için diğer cazip alanları olarak görülmektedir.

PETROL SEKTÖRÜNE YÖNELİK FUAR...
Maalesef Batman’ın yetirince değerlendirilmediği diğer konu da markalaşma konusundaki eksiklikliğidir.
Bunun için bir markalaşma stratejisinin geliştirilmesi kaçınılmazdır. Bu kapsamda Batman’da kurulması planlanan büyük bir fuar alanında yılda bir defa ‘Ortadoğu’ya yönelik fuar düzenlenmesi şehre ayrı bir hava katacaktır. Petrol sektörlerinin katkısıyla bölgede bir numaralı fuar festivaline ev sahipliği yapacak Batman.
Batman’da petrol sektörlerine yönelik yatırımların cazip olacağı bilinmelidir. Bu yatırımlarda özellikle yurt dışı pazarların hedeflenmesi de doğru olacaktır. Çünkü bu ülkede ‘kara altın’ın ilk kurulduğu şehir Batman’dır.
Küçülen petrol sektörleri belki de petrol fuarı sayesinde bu şehir yükselen bir değer olacaktır. Petrolün olmadığı Adana-Yumurtalık gibi yerler bölgede gittikçe artan önemi bu sektörü yatırımcılar için cazip hale getiriyor.
Şimdiden Batman’ın petrol sektörüne yönelik yatırımları alabilmek için de markalaşmaya gidecek ‘kara altın’ı iyi değerlendirmelidir.

***

SIĞINMACI ÇOCUKLARI UNUTULMASIN...
Evet, sevgili Çağdaş okurları, Suriyeli sığınmacı ailelerin çocukları zor şartlar altında Mehmet Akif İlköğretim ile Aydınkonak’taki AFAD okuluna gidiyor.
Aydınkonak Mahallesi yakınlarındaki Batman eğitim merkezinde 450 öğrenci, Mehmet Akif ilkokulu başta olmak üzere diğer eğitim yuvalarında da 4500’e yakın sığınmacının ailenin çocukları eğitim görüyor Batman’da.
Bu çocuklar okula giderken gördüğümüz manzara yürek yakıyor.
Biliyoruz ki; o manzarayı görenlerin yüreği sızlar, sadece yürek sızlamaz, gözler de dolar.
Bu çocuklar gerek Valilik gerekse de AFAD’ın yardımıyla eğitimlerini aksatmıyor. Birkaç yıldır yerleştikleri Batman’da karnını doyuran, sırtı giydirilen, sağlık hizmeti verilen bu insanlar daha sonra peyder peyder hayırseverlerin de katkılarıyla kiralanan evlere yerleştiler.
İl Genelinde 4500 civarında okuyan Suriyeli öğrenci var.
Sığınmacılar artık yaşama tutunmuş. Çocukları eğitim-öğretim görüyor.
AFAD Müdürü Fevzi Bakır, Suriyeli öğrencilere 23 derslikli bir eğitim yuvasının Kuyubaşı TOKİ yakınında yapıldığının altını çiziyor;
“20 Günde bu eğitim yuvası tamamlanacak. Valiliğimiz, imkanları ölçüsünde sığınmacı ailelerin çocuklarına bu yıl giysi ve ayakkabı yardımında bulundu. Ayrıca kitap setleri de öğrencilere dağıtıldı. Önümüzdeki günlerde Suriyeli çocukların çoğu yeni eğitim yuvasında toplanacak ama bir çok öğrenci de Milli Eğitim’e ait okullarda öğrenim görüyor.”
Şu soğuk kış günlerinde Suriyeli çocukların halini görünce ne yapabiliriz, bu çocukların yüzünü asıl güldürebiliriz diye düşünmek gerekir.
Bazı Suriyeli aileler, çöp konteynırları içinde ekmek mücadelesi veriyor. Ev eşyası, yiyecek, kuru gıda, barınma ihtiyaçları için ne yapabiliriz ki; kafa yormalıyız. Hiç olmazsa o eğitim-öğretim gören çocuklara bir çift ayakkabı ve çorap alıp, kapılarına gidin.

***
KAZILAR GERİDE KALDI
Batman’da önceki yıllar birçok semtte yapılan ‘kazılar’ artık geride kaldı.
Kablolu internet, doğalgaz, elektrik kabloların yeraltına alınmasıyla köstebek yuvasına dönen yolların çoğu Belediye tarafından asfaltlandı.
Batmanlılar, artık derin bir ‘oh’ çekiyor. Çalışma yapılan yolların hemen kapatılması esnafı da semt sakinlerini de rahatlatıyor. Pek çok insan eskisi gibi yolların durumundan şikayetçi değil. Temizliğin düzenli yapılması da ayrı bir güzellik. Esnaf daha önce kazıların yapıldığı yollardan şikayetçiydi.
Birçok mahallede aylarca kazının yapıldığı bölgeye kimsenin el atmaması şikayetlere neden oluyordu.
Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, ekibiyle öncelikle yolların zorunlu olmadıkça kazılmaması talimatı vermesi yerinde bir karar.
Daha önce kazılan yoldan üzerine toprak atılarak bırakılıyordu, günlerce, haftalarca bazen aylarca böyle bekletiliyordu.
Yağmur yağdığında sokaklar çamur deryasına dönüşüyordu tabii ki.
‘Bir memlekette inşaat bitmeden uygarlıkta gelmez.’

Anlaşılan yeni dönemde güzel çalışmalara tanık olacağız...