Ülkemizde özellikle son otuz yılda yapılan yerel ve genel seçimleri yakından takip eden, çeşitli boyutlarıyla analizler yapan, son yirmi sekiz yıldır ise elimde kalem, seçimlerin kirlilik ve savurganlık/israf boyutları üzerine makaleler yazan biriyim.

Ülkemizin ve toplumumuzun genel çıkarlarını savunuyorum. Yorumlarımı/makalelerimi okuyup da hak vermeyenlerin çıkacağına inanmıyorum.

24 Haziran 2018 seçimlerine kısa bir zaman süreci kalmışken, seçimlerin kirlilik ve savurganlık boyutları ile ilgili görüşlerimi kamuoyuna arz etmek istiyorum. Toplumumuzun hak ve hukukunu savunmayı esas alan değerlendirmemin ilkinde seçimin kirlilik (Gürültü, görüntü ve çevre kirliği) boyutuna dikkatinizi çekmek istiyorum.

Özellikle İl Seçim Kurulu ve siyasi partilerin il yöneticilerinin bu yazımı dikkate almasını dilerim. Bakış açımı ve verdiğim mücadeleyi özetleyen seçim ve kirlilik konulu eski yazımı arz ediyorum:

‘Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. Dönem genel seçimi için geri sayım devam ediyor. Seçimin huzurlu bir ortamda yapılması için dua ediyoruz.

Değerli Okurlar, genel seçim takvimi işlemeye devam ederken partilerin bol bol para harcamaya başladıklarını gözlemliyorum. Seçim için yapılan harcamalar ve savurganlığa geçmişte tepki gösteren yazılarım olmuştu. Onu ayrıca yeniden değerlendirmek gerekir. Seçimin savurganlık boyutunun yanı sıra, bir de ‘kirlilik boyutu’ var ki üzerinde durulmaya değer…

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Türkiye’de belki de bir ilke imza atarak seçim ve kirlilik üzerine hamle yaptı. Bu hamleyi önemsiyor ve destekliyorum.

Üç dönem üst üste onurla başkanlık görevini yürüttüğüm derneğin yeni başkanı Recep Kavuş ve bazı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte geçtiğimiz günlerde soluğu İl Seçim Müdürlüğünde almıştık.

Genel seçim öncesinde tüm partilerin bazı kurallara uymaları gerektiği yolundaki talebimizi içeren yazımızı İl Seçim Kurulu’na iletmiştik. Seçim çalışmaları sırasında partilerin genel olarak çevreyi kirlettikleri ve gürültü, görüntü kirliliğine neden oldukları bilinen bir gerçekliktir. Talebimiz bunun önlenmesine yönelikti.

Seçim Müdürümüz Sayın Mehmet Şirin Korhan, bizleri gayet sıcak karşıladı. Çevre mevzuatının seçimlerle ilgili bölümüne gösterdiğimiz duyarlılığa teşekkür ederek, tüm partilerin yazılı olarak uyarılacağını ve onların da hassasiyet göstereceklerini söyledi.

Yazı önemliydi. Desteklemek ve kamuoyunu haberdar etmek için olduğu gibi bilginize sunmak istiyorum. İşte Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin talep yazısı:

İL SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA
“7 Haziran 2015 tarihinde yurt genelinde 25.Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Seçimi yapılacaktır. Bu gerekçe ile seçime katılacak olan siyasi partiler seçim çalışması ve propagandası yapacaklardır.
298 sayılı Kanun'un 49. Maddesi gereğince seçime katılacak olan siyasi partilere propaganda serbestliği ve süresinin 28 Mayıs 2015 Perşembe sabahı başlayacağı ve 6 Haziran 2015 Cumartesi saat 18.00'de sona ereceği belirtilmiştir.
Siyasi partiler yapacakları seçim çalışması ve propagandalarda, 298 Sayılı Seçimin Temel İlkelerini düzenleyen Kanunun gürültü ile ilgili hükümlerine ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun hükümlerine aykırı davranmamak durumundadırlar.
Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak, seçim döneminde yapılacak olan çalışmalarda siyasi partilerin görsel-görüntü, gürültü-ses kirliliğine neden olmayacak bir çerçevede ve halkın huzurunu bozmayacak nitelikte seçim çalışmasını yürütmeleri için gerekli tedbirlerin ve hassasiyetin gösterilmesini talep etmekteyiz.
Bu nedenle İl Seçim Kurulu’nun, siyasi partilere seçim çalışmalarında yasal mevzuata uymaları, kirliliğe karşı duyarlı sorumlu ve duyarlı davranmaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermeleri için aşağıda belirttiğimiz konularda bilgilendirme yaparak uyarması gerektiği kanaatindeyiz.
1) Siyasi partilerin Genel Başkanların ilimize gelecekleri günler dışındaki seçim dönemi boyunca konvoy yapılmaması yanı sıra, afişlerin, görsel ve çevresel kirliliği oluşturmayacak şekilde olması ve yasada belirlenen yerlerde asılmasına,
2) Siyasi Partilerin ve Adayların, seçim dönemi içerisinde yapacakları tüm propaganda faaliyetlerinde, 298 sayılı Seçimlerin Temel hükümlerini düzenleyen Kanun ile Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ve İl/İlçe Seçim Kurulları tarafından alınan ve yayınlanan kararlara uygun şekilde hareket edilmesine,
3) Siyasi Partilerin ve Adayların, tanıtımı ve propaganda amacıyla asılacak olan afiş, pankart, flama vb. propaganda malzemelerini, 298 sayılı Seçimlerin Temel hükümlerini düzenleyen kanun hükümlerinde ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından alınan ve yayınlanan kararlarında belirtilen yer ve zaman dilimleri içerisinde asılmasına, bu yerler dışındaki alanlara asılmamasına, propaganda malzemeleri asılırken her türlü kirliliğe yol açacak uygulamalardan kaçınılmasına, miting günü miting alanı ve çevresi ile güzergâhta asılan propaganda malzemelerinin miting bitimi kaldırılmasına, Seçim Bürolarına asılacak propaganda malzemelerinin cadde veya sokağa karşıdan karşıya asılmamasına sadece Seçim Bürolarının bulunduğu alanın kullanılmasına,
4) Siyasi Partilerin ve Adayların, seçim dönemi içerisinde giydirilmiş araçları ile hoparlör kullanılmak suretiyle yapmış oldukları propagandalarda “Güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü olarak propaganda yapılamaz” ilkesine uyulmak suretiyle kanunda belirtilen süreler içerisinde, çevreyi ve halkı rahatsız etmeyecek şekilde düşük ses düzeyinde yapılmasına,
5) Siyasi Partilerin ve Adayların, seçim dönemi içerisinde propaganda amaçlı kullanmış oldukları afiş, pankart, poster, flama vb. propaganda malzemelerini, 6 Haziran Cumartesi günü saat:18.00'den sonra toplatılmasına,
6) Siyasi Parti ve Adayların, seçim dönemi içerisinde, Genel Başkanlarının geleceği ve katılacağı toplantılar ve ziyaretler haricinde araç konvoyu yapılmamasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden ötürü Batman İl Seçim Kurulu’nun taleplerimizi dikkate almaları, en az seçim güvenliği kadar, seçimlerde kirliliğin oluşmamasının da önemsenmesi için seçime katılacak olan siyasi partilerin kuralları titizlikle uygulamaları için gereğini talep ediyoruz.”

Evet, bu açıklamanın dikkate alınmasında yarar vardır. Tüm partilerin seçim çalışmaları sırasında çevre mevzuatına uymaları önemlidir. Bir parti on binlerce bayrak, afiş asacak olsa bile, asla seçmenlerin görüşlerini değiştiremez düşüncesindeyim.

Partilerin araçlarla mahalle aralarında dolaşarak gürültü kirliliğine neden olmamalarını talep ediyoruz. Bunun başka olumsuz sonuçları da oluyor. Ancak tanık olduğumuzdan biliyorum ki geçmişte hep halk gürültü kirliliği ile rahatsız edilmiştir. Hastalar, uykusunu alamayan çalışanlar vs dikkate alınmayarak mahalle aralarında dolaşan araçlardan propaganda çalışmaları yürütülmüştür.

Bu seçimde her türlü kirliliğe karşı partilerimizin duyarlı olmalarını istiyoruz. Halkımıza saygı göstermelerini bekliyor, seçimin huzur içerisinde geçmesini diliyoruz.’