Otuz bir Mart yerel seçimleri toplum hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor...

'Olumsuz' diyorum, zira genel olarak ilkeli, ahlaklı, dürüst, vicdanlı, tarafgirliği esas almayan seçim çalışmaları yapılmıyor...

Tarafgir siyasette ilkeler hak getire...

Belden aşağı vuruşlar, siyaseten yıpratmalar, itibarsızlaştırmalar, ithamlar...

Bütün seçim süreçleri genelde öyle geçmiyor muydu diyebilirsiniz.

Bence bu yıl olumsuzlukta tavan yapılmış durumda...

Seçimin amacı topluma en iyi hizmeti verecek belediye yönetimlerini seçmektir.

Ne yazık ki böyle bir amaç ufukta görülmüyor.

Kirli seçim propagandalarından bıktık artık, gına geldi...

**

**

ADAYLAR SU TEHDİDİNİN FARKINDALAR MI?..

Seçimleri, adayları, ilkesizlikleri, genel olarak adayların yetersizliklerini, 'dün dündür' felsefesini yazmak istesem, seçime kadar başka bir konuyu gündemime almamam lazımdır.

22 Mart, Dünya Su Günü idi.

Dünya Su Günü gelip geçti, kimseler farkında bile olmadı. Dünyada temiz su bulamayan milyonlarca insan ve her dakikada susuzluktan ölen binlerce çocuk gerçeğinin bilincinde miyiz?

Ülke genelindeki kentlerin yönetimlerine talip olanlar, ne yazık ki bir açıklama ile bu sorunun farkında olduklarını kamuoyuna göstermediler...

Ülke geneli için sormak isterim; bizi yönetmeye talip olanların yüzde kaçı bunun farkındaydı.

Ülkemizdeki belediye yönetimlerine aday olanların ne kadarı, dünyadaki su kaynaklarının gittikçe kirlendiğinin farkında?

Kentlerin, şehirlerin en önemli sorunlarının başında temiz suyun geldiğini bilen ve bu konuda projeler hazırlayan kaç aday var?

Batman özeline gelirsem, kentimizin su kaynakları hakkında bilgi sahibi olan, bu meseleye kafa yoran, alternatif su kaynakları için projeleriyle karşımıza çıkanları duydunuz mu?

Su kaynaklarımızın 'Fenol' tehdidi altında olduğunu kaç adayımız biliyor, bunun için açıklama yapanlar olmuş mu?

Adaylar insanlık ailesi için en büyük tehdit olan su kirliliğinin farkındalar mı?

UNİCEF’İN DÜNYA SU GÜNÜ AÇIKLAMASI…

Evet, Dünya Su Günü'nün farkında olmayanlar bizleri yönetecekler. O nedenle bugün seçimi falan yazmayacak, daha önce dikkat çektiğim su ile ilgili bilgiler sunacağım.

Evet, toplumumuz suyun öneminin farkında değil. Zira su kıtlığı yaşamamışız.

Bir yanımız Dicle, öte yanımız Fırat…

Bir yanımız Mereto ve Kulp dağlarından kopup gelen Batman çayı…

Öte yanımız Garzan…

Su zenginiyiz hali hazırda. O nedenle susuzluk yaşayan toplumların farkında değiliz. Şu bilgiye bakalım:

“UNICEF, Dünya Su Günü’nde, su kıtlığı sebebiyle 2040 yılına kadar 600 milyon çocuğun ölüm ya da hastalık riski bulunacağı uyarısını yaptı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 'Dünya Su Günü'nde yayımladığı raporunda iklim değişikliği, giderek artan kuraklıklar ve dünyanın birçok yerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle güvenli su kaynaklarının hızla tükenmesinin çocuklar üzerindeki etkilerine dikkati çekti. Rapora göre, her geçen yıl suya olan talep arttığı ancak güvenli su kaynaklarının azaldığı dünyada 36 ülke 'son derece ciddi su sıkıntısı' yaşıyor.

Dünyada her gün 5 yaş altı 800’den fazla çocuk temiz su ve hijyene erişimi olmadığı için ishalden hayatını kaybediyor.

Su kaynaklarının hızla azalması dolayısıyla 2040 yılına kadar dünya genelinde her 4 çocuktan biri yani 600 milyon çocuk ölüm ya da hastalık riski yaşayacak.

Raporda ayrıca kuraklığın vurduğu bölgelerdeki birçok çocuğun her gün saatlerce temiz içme suyu bulmaya çalışırken okula gidememesi ve kız çocuklarının bazen saldırılara maruz kalmasına dikkat çekiliyor.

Kuraklığa bağlı kıtlığın yaşandığı Somali, Güney Sudan ile Nijerya ve çatışmaların yaşandığı Yemen’de 1,4 milyon çocuğun aşırı derecede yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski bulunuyor.

Etiyopya’da 9 milyondan fazla kişinin bu yıl temiz içme suyuna erişimde sıkıntı yaşayabileceği belirtiliyor. Rapora göre, dünya nüfusunun yarısı ise 2050’de su kaynaklarına yeterli derecede ulaşamayacak.”

Rapor dehşet verici. Merak ediyorum, şu yazımı okuyan okurlarımın (ve bizi yönetmeye talipli olanların) kaçta kaçı bu bilgilere sahipti?

Durumun bu kadar vahim olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Toplumlar su konusunda bilinçlenmedikçe inanın bu acı gerçeklerin farkında olmayacağız.