Daha yaşanabilir bir dünya ve Batman için gönüllülük temelinde mücadele eden duyarlı insanlarımız vardır.

Bunları sorumluluklarını bilen ve ona göre hareket eden duyarlı insanlarımız olarak değerlendiriyorum.

Neme lazımcı olmayan, başkalarının dertleriyle dertlenen insanlara çok büyük saygı duyuyorum.

Bu bakış açısıyla meselelere bakarken, hayvan haklarına da duyarlılık gösteren, savunmasız, dilsiz canlıları korumaya çalışanlara da gerçekten büyük sempati duyuyorum.

Duyarlı insanlarımız, havaların geceleri soğumaya başladığı Batman’da, dar gelirli vatandaşlarımız ve kentimize sığınan göçmenlerin dertleriyle dertlenirken, bir de dilsiz ve savunmasız hayvanları düşünüyorlar.

Böylelerini takdirle karşılıyor, kendilerine dua ediyorum.

HAYVAN BARINMA MERKEZİ!..

Zor durumdaki insanlar kadar, hayvanların da sessiz imdat çığlıklarına duyarlı olmak gerektiğine inanıyorum.

Lisan-ı hal ile yardım isteyen hayvanlar gerçeğine duyarlı mıyız?

Biliyoruz ki hayvanlar açlıktan ölseler bile feryat ve figan edemiyor, imdat çığlıkları atamıyorlar…

Biz insanlara düşen görevlerden birisi de hayvanların imdat çığlıklarını, lisan-ı hal ile yakarışlarını duymak ve duyarlı olmaktır.

Bir örnek vermem gerekirse yıllardır bu konuda farkındalık yaratmaya çalışan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği dışında, Batman’da faaliyet yürüten ‘Bir Kalp Bin Umut’ Platformu ve yeni bir oluşum olarak karşımıza çıkan Batman Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği gönüllülerini takdirle izliyorum…

Bu gönüllüler zaman zaman sessiz sedasız şekilde doğaya çıkıp, zor durumdaki hayvanları beslemeye çalışıyorlar. Duyarlı esnaflardan topladıkları besinlerle hayvanların imdatlarına koşarken, çoğu zaman basına haber bile vermiyorlar.

Bazen kamuoyu bilinci gelişsin diye sosyal medyada bunu paylaşıyorlar o kadar…

**

**

Biliyorum, insan haklarının güvende olmadığı bir coğrafyada hayvan haklarından söz etmek izah gerektiriyor.

Suya sabuna dokunmayan, ellerini taşın altına koymayan ama sanal alemde insan hakları konusunda ahkam kesip hayvan haklarından söz edenleri mahkum etmeye çalışan tipler var…

Hiç kimse bize insanların ve insan haklarının tamamen güvende olacağı bir tarih veremeyeceğine göre, hayvan haklarını savunmayı görev bileceğiz.

Değerli Okurlar, Batman Belediyesi ilk kez Kayyum döneminde hayvanlar için önemli bir adım atarak, özel araç ve ekip ile TÜPRAŞ Rafinerisi karşısındaki Makine İkmal Merkezi bünyesinde bir koruma alanı oluşturmuştu. Zor duruma düşen hayvanların ihbarını alan ekip, anında olay yerine intikal etmeye başlamıştı.

Makine İkmal’deki yer mahalle arasında olduğundan sokaktan toplanan köpekler çevreyi oldukça rahatsız ediyordu.

Bir keresinde gidip gözlem yapmış, hayvanların çok zor durumda olduklarını görmüş, daha iyi koşullarda bir koruma ve bakım merkezinin oluşturulması gerektiğini ifade etmiştim.

GÜÇLÜ BİR HAYVAN BARINAĞI PROJESİ…

**

**

Mevcut Belediye yönetimi o hizmet birimini daha da güçlendirmiş, ekipleri yine telefon ihbarlarına gidiyor. Ayrıca belediye yönetimi güzel bir adım atarak, Binatlı köyü karşısındaki tepede, Batman Kent Konseyi Ormanı yanındaki alanda daha iyi koşullara sahip bir Hayvan Koruma ve Bakım Merkezini hizmete açtı.

Geçtiğimiz günlerde eğitimci bir dostumla o barınağı ziyaret etmiştim. Çok sayıda sahipsiz hayvanın beslenme ve bakımı ile yaralı olanların ise tedavilerinin bir Veteriner gözetiminde özenle yapıldığını öğrendim, gözlemledim.

Çok sayıda köpeğin bakım ve beslenmesi kolay değildir. Belediye Eş Başkanı Sayın Dr. Mehmet Demir ile konuyu konuştuğumda mahalle içindeki hayvan barınağının çevre için olumsuz sonuçları olduğundan acele bir karar alarak Batı Raman dağı yakınında bir merkezi açtıklarını, kış koşulları için de çalışma yapılacağını söyledi. Çok daha iyi koşullarda bir hizmet için çabaladıklarını belirtti.

Bu arada konumuzla ilgili şu açıklamalarını da hatırlamakta yarar görüyorum; “Veteriner İşleri Müdürlüğü kent içindeki sahipsiz hayvanların koruma altına alınması ve bakımlarının yapılması amacıyla hayvan barınağı projesi geliştirdi. Projenin gerçekleştirilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğüne bu amaçla kullanılmak üzere Binatlı (Bileyder) mevkiinde bulunan 58 dönümlük alanın tahsisi için başvuruda bulundu. Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğümüze bağlı Binatlı (Bileyder) yakınlarında yaptığı Hayvanların tedavi, bakım ve rehabilitasyonu merkezinin barınak işlevi görmediğini ifade eden yetkililer, arazi tahsisinin yapılması durumunda çalışmalara derhal başlanacağını belirttiler. Belediye tarafından 28 Mayıs 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılan yazıya istinaden hazine arazisinin Hayvan Barınağına dönüştürülmesi için tahsis istendiğini belirten yetkililer: ‘Yazıdan gelecek cevaba göre iş ve işlemlere başlayacak olan Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğümüz, Batman’da bulunan sahipsiz, insan sağlığını tehdit eden, saldırgan vb sokak hayvanlarının bu barınakta barındırılacağını’ belirtti.”

Belediye resmi internet sitesindeki bu açıklama önemli. 28 Mayıs 2018 tarihinde Kayyum tarafından Bakanlığa gönderilen yazıya atıf var. Bakanlığın hazine arazisini tahsis etmesinde büyük fayda vardır. Hayvanların tedavi, bakım ve rehabilitasyonu işlevi görecek daha modern bir barınak için bu şarttır. İnsanlar için binlerce hastane, okul inşa edilirken, bunun için çok yüklü bütçeler ayrılırken, hayvanlar için barınakların yapılması da şarttır diye düşünüyorum. Hayvan haklarına duyarlı olanları da sorumluluk bilinciyle vazifeye ve besin desteğine davet ediyorum. Acilen kış koşullarına uygun hale getirilmesi gereken barınaktaki ile doğadaki hayvanlar için besin katkımızı düzenli yapalım. Açlıktan ölseler bile seslerini duyuramayacak canlıların yaşam hakları için duyarlılık göstereceklere selam olsun.