** Özel Batman Yaşam Hastanesi diyetisyeni Dilan Tarhan, Ramazan ayında dengeli beslenmeye dikkat çekti. Tarhan: “Beslenmemizde yapacağımız basit değişikliklerle daha keyifli ve sağlık sorunlarından uzak bir Ramazan geçirebiliriz” dedi.

 

İFTAR VE SAHUR ARASINA DİKKAT
Sıcak Ramazan’da 17 saat oruç tutan Batmanlılara diyetisyenler uyarılarda bulunuyor. Özel Batman Yaşam Hastanesi diyetisyeni Dilan Tarhan, Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı. Tarhan: “Ramazan ayında, beslenme alışkanlıklarımız neredeyse tümüyle değişiklik gösterir. Vücudumuzun bu değişikliklere uyum sağlaması için iftar ve sahur arasındaki süreyi beslenme açısından iyi değerlendirmek gerekir . Aksi halde kilo alımı, hazımsızlık gibi sorunlardan; yüksek tansiyon ve kalp krizi gibi önemli hastalıklara kadar sağlığımızı etkileyecek birçok durumla karşılaşmamız mümkün. Beslenmemizde yapacağımız basit değişikliklerle daha keyifli ve sağlık sorunlarından uzak bir ramazan geçirebiliriz” dedi.

 

“SAHURA KALKIN”
Tarhan, şöyle devam etti: “Çünkü sahura kalkmadığınız takdirde gün içerisinde çok daha fazla sağlık sorunu yaşarsınız; aç kalma süresi artar, metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülebilir. Uzun süreli açlık sonrasında iftarda aşırı besin tüketimini ve gün içerisinde kan şekerinin düşmesini engellemek için sahurda, sindirimi yavaş ve besin değeri yüksek gıdaları tüketin. Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.”

 

“BOL BOL YOĞURT YİYİN”

İftarın su ve hurmayla açılmasını öneren Tarhan: “Daha sonra çorba ve salata gibi hafif besinlerle iftara devam edin. Ana yemeğe geçmeden önce 5-10 dakika kadar ara vermek midenizi rahatlatır ve daha az yemenizi sağlar. Aradan sonra ana yemeğinizde etli veya etsiz sebze veya ızgara et yemeği ile az miktarda pilav/makarna/bulgur pilavı tercih edebilirsiniz. Bunların yanında hem protein hem kalsiyum açısından zengin olan yoğurt veya ayran tüketmeyi de unutmayın. İftar ve sahur arasındaki saatlerde beslenmenize önem vermeniz, oruç tuttuğunuz saatleri daha rahat geçirmenizi sağlar. Bu nedenle yağlı ve tuzlu gıdaları asla tüketmeyin. Çünkü bu gıdalar gün içinde daha çok susamanıza ve su tüketemediğimiz için de yüksek tansiyon ve ödem gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Karbonhidrat açısından zengin hamur tatlıları, kurabiyeler, yağlı hamur işleri boş enerji almanıza neden olur ve sizi kısa sürede acıktırır.”

 

POSALI GIDALAR TÜKETİN

Tarhan, sözlerini şöyle tamamladı: “Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim