“BAKTERİLER AĞIZDA KOLAYCA ÜREYEBİLİR”
Batman Ağız Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Mahsum Ekinci, Ramazan ayında diş sağlığının önem kazandığını ifade etti. Dt. Ekinci, şöyle konuştu; “Dişler fırçalanmadığı zaman sahurdan iftara kadarki uzun sürede ağızda üreme şansı bulan bakteriler, kötü kokulara sebep olurken, dişlerde de çürük oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Ramazan'da oruçluyken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olmasından, iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda kolayca üreyebilir. Bakteriler ağızda asitlenmeye yol açar, bu da diş çürüklerine neden olur.”

“TUZLU SU İLE GARGARA YAPINIZ”
Ramazan ayında sağlıklı bir ağız ve diş sağlığına sahip olmak için uyulması gereken kurallara dikkat çeken Dt. Ekinci; “İftardan ve sahurdan sonra dişler özenle fırçalanmalıdır. Dişler fırçalanırken dil yüzeyi ve diş eti bölgeleri de nazikçe temizlenmelidir. Daha iyi bir ağız hijyeni ve ferah bir nefes için gargara dediğimiz ağız antiseptikleri de kullanılmalıdır. Böylelikle iftar ve sahurdan sonra artan asit miktarı da engellenmiş olur. Bu konuda ağız spreyleri de yardımcı olabilir. Eğer elimizde gargara veya ağız spreyi yoksa bunun yerine tuzlu su ile de ağzımızı çalkalayabiliriz” dedi. 

DİŞ ETİ HASTALIKLARINA DİKKAT
Diş çürüğünün dışında diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve boğaz rahatsızlıkları da kötü kokulara neden olabileceğine de dikkat çeken Ekinci; “Ağız bakımı iyi bir şekilde yapıldığı takdirde ağızdaki kötü kokuların önüne geçilebiliyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim