**Batman Bölge Devlet Hastanesi psikologlarından Doğan Büyüktaş, kadına yönelik şiddeti farklı bir bakış açısıyla değerlendirdi. 

 

“GÜÇ, ERKEĞE VERİLMİŞ”

Bölge Devlet Hastanesi psikologu Doğan Büyüktaş, ataerkil toplumlarda gücün erkeğe verildiğini söyledi. Şiddetin sonradan öğrenilen bir davranış olduğuna dikkat çeken Büyüktaş: “Şiddet doğuştan bir özellik değil, sonradan öğrenilen bir davranıştır. Şiddet ortamında büyüyen çocuk ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde şiddet göstermeye meyilli veya uygulayan bireyler olarak yetişmektedir. Birey, şiddeti kendisini yetiştirenlerden öğrenir ve kendisinden sonraki nesle doğru diye öğrendiği bu yanlışları aktarır. Ataerkil toplumlarda güç erkeğe verilmiş, gücü kullanma yetkisi erkek cinsiyetine atfedilmiştir. Toplumsal olarak da üstün görülen erkek, yetiştirilme tarzıyla her şeyi yapabilme yetkisini kendinde bulmaya başlar” diye konuştu.

“ERKEK, ŞİDDETİ BİR HAK OLARAK GÖRÜYOR”

Büyüktaş, şöyle devam etti; “Az gelişmiş toplumlarda erkek cinsi soyun devamı, gücün temsiliyeti gibi anlamlar kazanır. Erkek olarak dünyaya gelmek, kadın cinsine göre daha olumlu karşılanır ve bir takım ayrıcalıklar verilir. Kadında durum farklıdır. Kadın, sınırları önceden belirlenmiş bir takım kurallar ve kaideler içerisinde yetiştirilir. Kadının oturması, kalkması, konuşması, gülümsemesi, giyinişi, çalışması, eğitimi kısacası kişiyi kişi yapan bütün özellikleri yetişmiş olduğu aile, yaşadığı toplumsal kurallara göre belirlenir. Özgürlüğü kısıtlanmış olarak dünyaya gelen kadın erkeğin hizmetine, şiddete hazırlanmış ve savunmasız olarak sunulur. Şiddeti kendinde hak olarak gören erkek, biyolojik olarak kadından üstün, psikolojik olarak kendini ifade edemeyen erkek sosyal olarak da sürekli kendini üstün gördüğünden şiddeti sorun çözme biçimi olarak görüyor.”

Editör: TE Bilişim