**Belirli bir zaman kendini yememeye, içmemeye alıştıran insanın aynı zaman da sabretmeyi de öğrendiğini belirten Çorumlu, “Oruç, diyet yapanlar için diyetine uyum sağlamasına yardımcı oluyor” dedi.

SIVI İHTİYACINA DİKKAT
Uzmanlar, oruç diyet yapanlara faydalı olduğunu belirtti. Bilinçsiz tutulan orucun insan sağlığı açısından olumsuz etki yaptığını söyleyen Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastane Diyetisyeni Saliha Çorumlu; “Bilinçsiz tutulan bir oruç insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir, bilinçli tutulan oruç ise insan bedenin yenilenmesini ve sindirim organlarımızın dinlenmesini sağlar. Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Bu ayda genellikle karbonhidratlı besinlerin tüketimi artmakla birlikte, lifli besinlerin tüketimi azalmaktadır. Oruç tutarken sıvı ihtiyacının karşılanması çok önemlidir” diye konuştu.

“KİLO ARTIŞI OLABİLİR”
Diyetisyen Çorumlu, şöyle devam etti; “Yeterli miktarda sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucunda, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilir. Sıvı ihtiyacını karşılayabilmek için başta su olmak üzere, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları ve maden suyu sık sık tüketilmelidir. Uzun süreli açlık ve besin alımının azalması sonucu metabolizma daha yavaş çalışır ve bazal metabolizma hızı düşer. Ramazan ayı boyunca beslenmeye dikkat edilmezse kilo artışı ve vücut yağ oranında artış gözlemlenebilir.” 

Editör: TE Bilişim