BAŞARIYLA UYGULANDI
Açık kalp ameliyatına giren hastaların en çok rahatsız oldukları göğüs kemiklerinin diğer adıyla iman tahtalarının kesilmesi işlemi Batman Bölgesi’nde ilk kez uygulanan yeni yöntemle kemikler kesilmeden gerçekleştirildi. Bölge Devlet Hastanesi Kardiyo Vasküler Cerrahi Servisinde yapılan operasyon ile Batman’da bir ilk gerçekleştirilmiş oldu. Operasyon hakkında bilgi veren Op. Dr. Mehmet Karaçalılar: “50 Yaşındaki hastamız Sabriye Oğuz çocukluğunda geçirmiş olduğu bir ateşli hastalık sonucu kalp kapakçıklarından birinde romatizmal hastalık gelişmiş. Zaman içerisinde bu kalp kapakçığı kireçlenip daralmış ve görev yapamaz hale gelmiş. Hatta zaman zaman bu kapakçık kan pıhtısı üretip beyin damarlarını tıkayıp kısmi felçlere sebep olmuş. Açık kalp ameliyatlarında ameliyat sonrasında kuvvetli öksürük ve yan yatma sonucu göğüs kemiğinde oynamalar ve ayrılmalar olabildiğinden dolayı bu tür sorunları düzeltmek için tekrar ve daha tehlikeli bir ameliyat yapmak gerekebiliyor” dedi.

SORUNSUZ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
 Karaçalılar, şöyle devam etti: “Meme altından yapılan kapak değişimi ya da tamir ameliyatlarında bu durum gerçekleşmiyor. Ameliyat sonrası hastalar solunum ve öksürük egzersizleri yaparken yastık kullanmıyor ve ortalama bir ay sırtüstü yatma zorunluluğundan kurtulup istedikleri pozisyonda yatabiliyorlar. Böylece iyileşme süresi kısalıyor. Hastalar ortalama iki gün daha erken taburcu olabiliyor. Hastamız ameliyattan daha doğrusu göğüs kemiğinin kesilmesinden korktuğu için operasyonu sürekli ertelemiş. Hastaya meme altından ve asla görünmeyecek küçük bir kesi ile kapak operasyonunu gerçekleştirebileceğimizi söylediğimizde operasyonu kabul etti. Op.Dr. Mehmet Coşkun ile birlikte operasyonu sağ meme altından küçük bir kesi ile sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdik. Hastanın sağlığına kavuşması bizi çok mutlu etti.”

DÖRT KEZ KALP KRİZİ GEÇİRDİ
Başarılı ameliyat neticesinde sağlığına kavuşan Sabriye Oğuz ise şunları söyledi: “50 Yaşındayım çocukluğumda ateşli bir hastalık sonucu kalp kapakçıklarımda romatizmal bir rahatsızlık yaşadım. Sonraki yıllarımda da hastalık bir türlü peşimi bırakmadı. İki kez felç, dört defa da kalp krizi geçirdim. Birçok defalar yoğun bakımda yattım ve ölümlerden döndüm. Birçok hastaneye gittim ama ameliyatım çok riskli olduğundan yanaşan olmadı, sonra Batman Bölge Devlet Hastanesine geldim. Burada ameliyatların başarıyla yapıldığını duymuştum. Ameliyatım başarıyla gerçekleştirildi. Sağlığıma kavuştuğum için mutluyum, emeği geçen herkesten Allah razı olsun.” (Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim