** Sason Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dilfuza Ağalıoğlu, havaların birden soğumasıyla ilgili çocuklarda görülen hastalıklara dikkat çekerek: “Daha çok bakterilerle oluşan bu enfeksiyonlarda fazla zaman kaybetmeden doktor muayenesi için sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

ÇOCUKLARA DİKKAT

Sason Devlet Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dilfuza Ağalıoğlu, mevsimsel geçişlerin pek çok alerjik ve enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkardığına dikkat çekerek, önemli açıklamalarda bulundu. Ağalıoğlu: “Sonbaharda sıklıkla artan hastalıklar arasında soğuk algınlığı, nezle ve grip virüslerle oluşan hastalıklardır. Belirtileri ise hapşırık, burun tıkanıklığı veya akması, ateş, boğazda yanmaya bağlı kuru öksürük ve kas ağrılarıdır. Antibiyotiğe ihtiyaç göstermeden bulgulara yönelik tedavi ile iyileşme sağlanır” dedi. Sevgiyle büyüyen çocukların daha dirençli olduğuna da işaret eden Ağalıoğlu, şöyle konuştu: “Çocuklar için dengeli beslenme, düzenli uyku, kişisel bakım, mevsime göre kıyafet seçimi, evde sigara içmemek, kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmak, hasta kişilerle temasın önlenmesi gibi alınacak bazı temel tedbirler önemlidir. Ayrıca huzurlu, sevgi dolu ve ilgili ortamda yetişen çocukların mutlu ve neşeli olurlar.”

ANTİBİYOTİĞE DİKKAT

Her enfeksiyonda antibiyotiğin kullanılmaması gerektiğini de anımsatan Ağalıoğlu, şöyle devam etti: “Antibiyotiğin etkilediği mikroplarla olan bademcik ve boğaz iltihabı, gibi enfeksiyonlarda şiddetli ateş ve boğaz ağrısı, ses kısıklığı, gıcık tarzında öksürük ve kırgınlık oluşur. Orta kulak iltihabında ise en belirgin özellik şiddetli kulak ağrısıdır. Akut sinüzitte baş ağrısı, burun tıkanıklığı, başın ön kısmı ve elmacık kemikleri üzerinde dolgunluk hissi tipiktir. Akut bronşit ve zatürreede öksürük, kirli renkte balgam, nefes darlığı, göğüs ağrıları ve belirgin halsizlik tabloya eklenir. Daha çok bakterilerle oluşan bu enfeksiyonlarda fazla zaman kaybetmeden doktor muayenesi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Bir diğer önemli nokta ise her enfeksiyonda antibiyotiğin kullanılmaması gerektiğidir. Sık antibiyotik kullanan çocuklarda doğal bağışıklık sistemi zayıflar, bu durum beraberinde astım riskini de getirebilir.”

Editör: TE Bilişim