**Bölge Devlet Hastanesi Kalp-Damar Cerrahları, yaptıkları başarılı çalışmalarıyla hayat kurtarma operasyonuna bir yenisini daha ekledi. Aort damarının ölümcül bir şekilde yırtılan hastaya zamanında müdahale 35 yaşındaki kadını, mucizevi bir şekilde yaşama döndürdü.

BAŞARILI OPERASYON
Bölge Devlet hastanesinin Kalp-Damar Cerrah uzmanları, başarılı bir operasyona imza attı. Aort damarı yırtılan hastanın başarılı geçen ameliyatını değerlendiren Kalp Damar Cerrahları şöyle konuştular; “Tıbbi adı ‘aort diseksiyonu’ yani Aort Damarının ölümcül yırtılması olan hastalıkta, yırtılan damarın içine giren kan her kalp atımında ilerleyip damar duvarının katmanlarını birbirinden ayırır. Akut aort diseksiyonu gelişen olguların yaklaşık %40’ı aniden kaybedilmekte, daha sonra saatte yaklaşık %1 oranında ölüm görülmekte. Operasyon sonrasında da %20 ye ulaşan ölüm görülmekte.”

YÜKSEK TANSİYON UYARISI…
Yüksek tansiyona da dikkat edilmesinin gerektiğine dikkat çeken cerrahlar, sözlerini şöyle sürdürdüler; “Birçok neden yırtılmaya zemin hazırlayabilir. Altta yatan etkenler arasında en sık rastlananı yüksek tansiyondur. Bir diğer neden de kalıtımla geçen ve dokuları zayıflatan bazı hastalıklardır. Bazen kalp ameliyatları sırasında ya da anjiyografi yapılırken veya stent takılırken ‘aort diseksiyonu’ olabilir. Bizim hastamızda da olduğu gibi, genç kadınlarda hamilelik ve lohusalığın ilk günlerinde de damar yırtılmaları görülebilir.”

ÖLÜMCÜL HASTALIKTAN KURTARILDI
35 yaşındaki kadın hastanın iki ay önce yüksek tansiyon nedeniyle erken doğum yaptığına da dikkat çeken cerrahlar, “Aort damarında yırtılmalarda yırtılan damarın içine giren kan, her kalp atımında ilerleyerek damar duvarının katmanlarını birbirinden ayırır. Böylece biri gerçek, diğeri yalancı olmak üzere kanın aktığı iki kanal oluşur. Kan akımı ikisinde de bozulmuştur ama yalancı kanalda çok daha kötüdür. Bu hengâme içinde ana atardamardan çıkan damarlardaki kan akım da bozulabilir. Bizim hastamızda da beyine, böbreğe ve karaciğere giden damarlar etkilenmiş ve bu organların beslenmesi bozulmuştu. Hastadaki bilinç bozulması, karaciğer ve böbrek yetmezliği bu nedenle gelişmişti. Hastada, şiddetli karın ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek tansiyon ve kanda iltihap hücrelerinin yüksekliği ile çekilen tomografi de aort damarında yırtılma tespit edilmesi üzerine hastaya acil müdahalede bulunuldu” diye konuştular

ÜÇ KEZ KALBİ DURDU
Hastane Yöneticisi Op.Dr.Adnan Tuna, üç kez kalbi duran hastaya cerrahların müdahalesiyle tekrar hayata döndürüldüğünü belirterek, şöyle konuştu; “Kalp-Damar Cerrahları ve ekibi başarılı çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Mucizevi ameliyatlarla ekibimiz takdir topluyor. Aort damarında yırtılmayla hastanemize gelen 35 yaşındaki kadın hastaya Kalp ve Damar Cerrahisi doktorlarından Op. Dr. Sinan Göçer, Op. Dr. Mehmet Biçer, Op. Dr. Zafer Erk, Op. Dr. Burhan Üzümbağ, Anestezi Uzm. Dr. Reşit Saruhan ve hazır bekleyen KVC ameliyathane ekibi yaklaşık 5 saat süren ameliyat ile kalbin çıkış yerinin üstündeki yırtılmış olan aort kısmı değiştirildi. Ameliyat sonrası yoğun bakım sürecinde hastanın üç defa kalbi durdu ama başarılı müdahalelerle hasta tekrar hayata döndürüldü ve sonrasında iyi bir yoğun bakım ve servis takibi ile hastamız sağlığına kavuşup taburcu oldu.”

Editör: TE Bilişim