Güneş çarpması ve yanıklar, burun kanamaları, sıcakla artan terleme, bunu karşılayamayan ter bezleri nedeniyle oluşan isilik, mantar gibi cilt rahatsızlıkları, bisiklet, kaykay ve paten kullanılarak yapılan aktiviteler sonucu düşme, çarpmayla oluşan travmalar, temiz olmayan su tüketimiyle mide asidini aşabilen mikroorganizmaların yol açtığı sindirim sistemi hastalıkları, yaz ishalleri, piknik, gezinti yapılırken sık karşılaşılan arı, böcek, yılan ve akrep sokmaları, havuzdan kapılan göz ve deri enfeksiyonları, yaz aylarında sık görülüyor.

Güneş çarpması ve yanığına korunmak için
Kum ve deniz, güneşin etkisini artırıyor. Şemsiye altında veya gölgede bulunmak bile güneş ışınlarından korunmaya yetmiyor. Ultraviyole ışınları, özellikle bir yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz etkiliyor. Tekrarlayan güneş yanıkları, cilt kanserine neden oluyor. Özellikle içi su toplayan kabarcıklar halindeki güneş yanıkları, melanoma (en kötü cilt kanseri) gelişimi için risk faktörü. Güneş yanığında en iyi tedavi korunma. Güneşten koruyucu kremlerin, bebekler açık havada gezdirilirken bile sürülmesi gerekiyor.

Güneş kremlerinin özelliği ne olmalı?
En az 30 koruma faktörlü olmalı. İçinde katkı maddesi bulunmamalı. Kimyasal bariyer etkisi olan koruyucular, bebeklerin ciltlerine zarar verebilir. Bunun dışında kaliteli gözlük, şapka, şemsiye kullanılmalı. İshal neden artıyor yaz aylarında ? Isı şartları, mikropların üremesini, gıdaların bozulmasını kolaylaştırıyor. İshalin en önemli komplikas- yonu aşırı sıvı kaybına bağlı dehidratasyondur ki; bulguları sekiz saat boyunca gözyaşı olmaması ve idrar yapamama şeklinde gözlenebiliyor. İshallerde esas tedavi, dehidratasyonu önlemek ve kaybedilen sıvıyı oral yoldan geri kazanmak olmalı. İshal tedavisinde evde diyet değişikliği yapmak en doğru yöntem. Ama uzayan, şiddeti yüksek, günde üçten fazla tuvalete gitmeyi gerektiren ishallerde hastaneye başvurulmalı.

İshale karşı alınabilecek önlemler
İçme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz olmasına özen gösterilmeli. Ambalajlı ürünler tercih edilmeli. Açık büfelerde sunulan yiyeceklere dikkat edilmeli.

BURNU KANADIYSA NE YAPMALI!
Genellikle burnu kanayan çocuklara kafasını geri atması söylenir. Bu yanlış bir uygulama. Aksine, burnu kanayan çocuk, kafasını öne doğru eğmeli. Eğer durmayan bir kanamaysa, vakit kaybetmeden hastaneye gidilmeli.

iSiLiĞE KARŞI HER GÜN ILIK DUŞ ALDIRILMALI
Aşırı sıcaklarda ter bezi kanalları tıkanır ve halk arasında isilik denen vücutta küçük, kırmızı, kaşıntılı cilt lezyonları belirir. Tedavisinde her gün ılık suyla banyo yapılması önerilir. Ayrıca cildin nefes almasını önleyecek yağlı kremlerden kaçınmak gerekir.

PATENE BAŞLIKSIZ iZiN VERMEYiN
Bisiklet, kaykay ve paten gibi aktiviteler için başlık, dizlik, bileklik, dirseklik gibi koruyucuların kullanılması; olası kaza sırasında travma şiddetini belirgin ölçüde azaltır. Travma sonucu vücudun bir yerinden kanama varsa ve durmuyorsa en yakın sağlık merkezine gidilmeli.

BEŞİĞİNE CiBiNLiK TAKIN
Yaz aylarında sinek ve böcek sokmalarına çok sık rastlanır. Bu nedenle tatile çıkarken ya da çok sıcak yerlerde sineksavarlar kullanmak gerekir. Kapalı alanda sprey şeklinde böcek öldürücü kimyasalların kullanılması küçük bebekler için zararlı olabilir. Özellikle bebekleri korumak için vücuda sürülen sineksavarları değil, fişe takılanları tercih edin. Bebeklerin kollarını ve bacaklarını koruyan giysiler kullanın. Pencereler ince tül storlarla kaplanabilir, çocuk beşikleri cibinlik de denen tüllerle korunabilir.

HAVUZ YERiNE DENiZi TERCiH EDiN
Kirli su nedeniyle; cilt ve kulak enfeksiyonları, Hepatit A, göz hastalıkları sıkça görülüyor. Havuz yerine deniz tercih edilebilir. Deniz ve havuzdan sonra duş almak önemli. Havuza girmeden önce ayak mantarlarına karşı kullanılan özel bir solüsyon kullanılmalı. Gözlük ve kulak tıpası alın. Tıpa işe yaramazsa çocuğun kulağını kuru tutmak için alkolle dış kulak yolu temizlenebilir.

Editör: TE Bilişim