**Geçen yıl ‘sağlık’ alanındaki hizmeti kapsayan çalışmalarını değerlendiren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Faruk Günak: “2013’te birliğimizin genelinde 1.5 Milyon hasta muayenesi yapıldı. Sadece Bölge Devlet Hastanesinde 885 bin muayene, Kadın Doğum hastanesinde 875 bin hasta muayenesi yapıldı” dedi.

“EKSİKLERİMİZİ GİDERİYORUZ”
Geçen yılı değerlendiren Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Faruk Günak, Daire Başkanı Bayram Demir, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Aykal, bazı sağlık görevlileri, hastane başhekimleri ve yöneticilerin de bulunduğu basın toplantısında, birliğin çalışmaları masaya yatırıldı. Kristal Park’taki basın toplantısında 6 hastanenin uzman doktor branş eksikliğinin büyük bölümünün giderildiğine işaret eden Genel Sekreter Günak: “Eksiklerimiz var ama hızla gidermeye çalışıyoruz. Geçen yıl birliğimizin genelinde 1.5 milyon hasta muayenesi yapıldı. Sadece Bölge Devlet hastanesinde 885 bin muayene, kadın doğum hastanesinde 375 bin hasta muayenesi gerçekleştirildi. Hastanelerimizde toplam 7 bin 300 doğum oldu. Kadın Doğum hastanesinde 6.640 doğum gerçekleşti. Çevre illerden hastanelerimize gelen hasta sayısı ise 100 bin. Acilden sevk oranı yüzde 0.75.”



GEREKSİZ SEVK KOMİSYONU
Hastanelerde gereksiz sevkleri önleme komisyonun da oluşturulduğuna dikkat çeken Dr. Günak, şöyle devam etti; “Bu komisyon sayesinde acilden sevk edilme oranı ciddi oranda düşürüldü. Evde bakım hizmetleri kapsamında 2.58 hastaya ulaşıldı. İl genelinde yatak doluluk oranımız ise yüzde 70 ila 75. İl geneli yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 80 dolayında. 24 bin A, B, C büyük orta ameliyat olmak üzere 144 bin ameliyat yapıldı. İlk defa nükleer tıp kadrosu açıldı. Yakın sürede nükleer tıp uzmanı ataması yapılarak bu ünitemizin kurulum çalışmalarına başlanılacak. Gastroentroloji uzman sayımız ikiye çıkarılacak. Birliğimize bağlı sağlık tesisleri kapasite genişletme çalışmaları sürüyor. Ek yoğun bakım ünitesi, hastanelerin ameliyathanelerinin güçlendirilmesi, kan transfüzyon merkezlerinin kurulması gibi bazı proje ve planlama çalışmaları başladı.”
90 GÜN PROJESİ’NDE BAŞARI
Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı hasta ve çalışanların memnuniyetini hedefleyen ‘90 gün projesi’nde Sağlık hizmetlerinin başarıyla uygulandığını da ifade eden Genel Sekreter Faruk Günak; “Bu proje kapsamında taburcu olan hastalarımızın hastane ve genel sekreterlik yönetimince evde ziyaret edilmesi, sorunların ilk ağızdan dinlenilmesi, yine vatandaşlarımız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Özellikle ev ziyaretleri Batman’da geniş yankı buldu. Tüm hastanelerimizde engelli düzenlemeleri büyük ölçüde tamamlandı” dedi. Bu arada Batman Bölge Devlet hastanesi, Batman Kadın Doğum ve Çocuk hastanesi, Kozluk, Gercüş ve Sason Devlet Hastanesi ile Ağız Diş Sağlığı hastanelerinin geçen yıl ki çalışmalarını da değerlendiren Dr. Günak; “Eksiklerimiz var ama, sorunları acil bir şekilde gidermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim