*Batman’da bugün hasta başına düşen hastane yatağı ve doktor sayısı bakımından ortalamanın çok gerisinde. Bu nedenle yeni hastaneye ne kadar gereksinim duyulduğunu varın, siz değerlendirin. Bu şehrin öncellikle sağlık sorununun çözülmesi gerekiyor…

*Hayat su gibi akıyor. 40 Yıllık meslek hayatımda bu şehirde bir zamanlar birlikte çalıştığımız o eski idarecilerin çoğu şimdi aramızda yok. Batman’ın son Kaymakamı Ali Ülger, yaklaşık 40 yıl süreyle Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yapan Mehmet Teymur ve 1994’te Batman Belediye Başkanlığını yapan Salih Gök, aramızdan ayrılan renkli simalardı…

EN BÜYÜK SORUN SAĞLIK

Batman’daki en sorunlu alanlarından biri kuşkusuz sağlıktır.
Yıllarca hep ihmal edildi.
Bugün hasta başına düşen hastane yatağı ve doktor sayısı bakımından ortalamanın çok gerilerindeyiz.
Bunu bir zamanlar bu şehri yönetenlerin ihmalkarlığı olarak yorumluyoruz.
Bu şehirde sağlıkta kanayan yaraları görmemezlikten gelenlerin sorumluluk almadıklarını düşünüyoruz.
Örneğin yıllardır Batman Bölge Devlet Hastanesi’ndeki polikliniklerinde oluşan izdihamın önlenmesine yönelik hiçbir yeni bir çalışmanın yapılmamasına bir türlü anlam veremiyoruz.
Hasta trafiğinin en fazla olduğu bu hastaneye alternatif olarak yapılması planlanan yeni hastane için direkt muhatapların suskunluğu tercih etmeleri de dikkat çekici…
Bölge Devlet Hastanesi hasta yoğunluğundan eski konumunu yitirmiş, şimdi de yönetici değişikliğinin en fazla olan kurum olmuş.
Vatandaş bu hastaneden eski şifa ortamını bulamadığını dillendirse de derdini dinleyen olmuyor…
Biz de merak ediyoruz; bu sağlık çilesini bitirecek ilgili ve yetkililer, Batman’da ne zaman hareket edecek diye…

O MEYDANDA SON KAYMAKAM

Yıl 1989... Batman’ın son Kaymakamı Ali Ülger, Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, Gençlik Spor Müdürü Abdulkadir Ekmen, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin yıldönümü kapsamında düzenlenen ‘27 Aralık Kır Koşusu’nda dereceye giren öğrencilerin ödüllerini dağıtmak için tarihi Cumhuriyet meydanındaydılar bir yağışlı sonbahar gününde.

Meydana komşu olan DDY istasyon Gar’ında Rafineri’de dolumu yapılan DDY’nin yakıt tankları, Akyürek Mahallesi’ne geçiş sağlayan üst geçit ile meydanda en eski binalarından olan Siirt Petrol otobüs firmasının yeri ile beton yığınına dönüşmeyen Cumhuriyet caddesinin güzelliği tüm çıplaklığıyla o kareye yansımış. O karedekilerden Batman’ın son Kaymakam Mersin-Tarsuslu Ali Ülger, iki yıl önce hakkın rahmetine kavuştu. O anlamlı törenden bu kare geride kaldı.

40 YIL ODA BAŞKANLIĞI YAPTI

3 Ağustos 1995 tarihinde Doğu Ergil, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği adına “Güneydoğu Raporu” hazırlamıştı. O rapor ülkede yankı uyandırmıştı. Raporu açıklamadan önce Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’ne konuk olan Ergil’in, beraberinde Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını tam 40 yıl süreyle yapan Mehmet Teymur, vardı. Batman’da da nabız yoklayan Ergil’le sonradan yollarımız cemiyetin ödül töreninde kesişmişti.

Batman’da iz bırakan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Teymur da hak yoluna gitti ve aramızdan ayrıldı. O hoş sohbette bu kare de meslek hayatımızın bir köşesinde kaldı.

SORUNLARA KALBİ DAYANMADI

Salih Gök, Hollanda’dan dönüş yaptığı memleketinde 1994 yılında Belediye Başkanlığına seçilmişti. Görev süresinin bitimine 6 ay kala geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda eden Gök, Batman Belediye binasına astığı “Rüşvet veren de alan da mel’undur” yazılı tabela ile adından söz ettirmişti. Başkanlığı döneminde hizmeti varoş semtlerde başlatan Gök, Karşıyaka Mahallesi’nde kaldırım düzenleme çalışmalarında kürekle objektiflerimize yansımıştı.

Batman’ın unutamadığı Başkanlardan biri de Gök’tü…

Kısacası bugün üç karede aramızda olmayan o renkli simaları rahmetle anıyor, mekanları cennet olsun… Onlar geride iz bırakmayı başarmışlardı.