Röportaj: Melek Barış
AK Parti Milletvekili aday adayı Av. Adile Gürbüz ile neden siyaset yapmak istediğini, partisine ve Batman’a ne katmak istediğini tüm detaylarıyla konuştuk.
 Batman’ın taleplerini, sevincini, acısını bildiğine, siyasi karar alma süreçlerinin içinde de yer alması gerektiğine inanarak yola çıkan Gürbüz, AK Parti’ye 7 Haziran seçimlerinde oy katkısı sağlayacak halkın sevdiği, tanıdığı, güven duyduğu, yıpranmamış aday profiline de uyan bir isim.
Ak Parti İl Teşkilatının çeşitli kademelerinde almış olduğu görevi başarıyla yürütmüş olan Gürbüz, daha özverili, hoşgörülü, iletişime açık ve girişken bir milletvekili portresi ile milletin vekili olmak istediğini, kadın olmanın getirdiği duygusal hassasiyetin manevi değerlerimize sahip çıkmak adına önemli olduğunu söyledi.
 ‘Talep ve projeyi halk getirir, millettin vekili ise bunun takipçisi olur’ diyen Ak Parti Milletvekili aday adayı Adile Gürbüz ile yapmış olduğum söyleşi sizlerin de ilgisini çekecektir.
 
Adile Gürbüz:1984 doğumluyum, memur bir ailenin en büyük çocuğuyum. 1997 yılında Batman'a yerleştik, ortaokulu o dönemki Batman Vali Salih Şarman Ortaokulunda, liseyi Batman Anadolu Lisesinde tamamladım. 2002 yılında İstanbul Üniversite'si Hukuk Fakültesi'ni kazandım, 2006 senesinde mezun oldum. Ardından evlenerek avukatlık stajımı da Batman Barosuna bağlı olarak bitirdim ve mesleğe başladım. 5 yaşında bir kızımız var, Kozlukluyuz. 
Neden siyaset yapmak istiyorsunuz?
Bir Batmanlı olarak, bir avukat olarak birlikte yaşadığım insanların taleplerini, isteklerini, sevincini ve acısını biliyorum. Batman’ın sorunlardan arınmış, mutlu ve gelişmiş bir şehir olması için siyasi karar alma süreçlerinin içinde yer almak gerektiğini düşündüm ve 2010 senesinden beri AK Parti ile Batman’da siyaset yapıyorum. Bahsettiğim siyasi karar alma sürecinin odağında ise TBMM var. Meclis çatısı altında halka milletvekili olarak hizmet etmek istediğim için siyasete devam etmek istiyorum.
Ve neden AK Parti?
AK Parti 2001 kuruluşunda ‘Farklılıklarımız zenginliğimizdir, biz hepimiz birlikte Türkiye’yiz’ dedi. Bugün de aynı şeyi söylüyor, icraatları buna hizmet ediyor. Ve yine Partimiz adı gibi adalet, kalkınma, kardeşçe yaşama konusunda temel ilkelerinden ve hedeflerinden Parti’ye karşı yapılan tüm saldırılara rağmen asla taviz vermedi. Cumhuriyet tarihi boyunca ağır acılar yaşayan bölgemize devletin hizmetlerini getirdi. Yılların farkını son 12 yılda kapatmak için olağanüstü bir çaba harcadı. AK Parti’de siyasetin amacının insana hizmet olduğunu gördüm, teşkilatta görev aldıktan sonra ise bunun asla vazgeçilmez, sona ermez bir amaç olduğunu idrak ettim. AK Parti ile ilgili sorunuzun cevabı olacak on binlerce mutlu anıya sahibim, gülen yüzler, hayır dualar biriktirdim. Bunlar ve daha fazlasının yaşanması için AK Partiliyim.
AK Parti’nin bölgeye hizmet getirdiğini, yılların farkını son 12 yılda kapatabilmek için olağan üstü çaba harcadığını söylediniz. Peki, kapatabildi mi sizce?
AK Parti, bölgemizi geliştirmek için Güneydoğu ve Doğu Anadolu'yu yokluk bölgesi görünmez bölge yapan OHAL uygulamasını iktidara gelir gelmez 2002'de kaldırdı. Güvenlik paradigmasını değiştirerek, devleti vatandaşın hizmetine verdi. İşkence, kötü muameleyi kaldırarak, üst arama vb durumları yasalarla azaltarak güvenlik kaygısını giderdi. Yerleşim birimlerine eski isimleri verip, E-Devlet, UYAP, E-Okul vb uygulamalarla gündelik hayatı kolaylaştırdı. Devlet teşvikleri, SODES, KOSGEB ve DİKA hibeleriyle bölgemizde girişimcileri, sivil toplumu destekledi. Yerel yönetimleri güçlendirerek milletin kendi ihtiyaçlarını belirleme ve gidermede daha fazla söz sahibi olmasını sağladı. Okur-yazarlığı arttırmak için teşvikler verdi, yurt ve okul sayısını arttırdı, öğretmen sayısını arttırdı. Yine sağlık alanında tam donanımlı hastanelerin, aile hekimlerinin arttırılması ile bölgemiz neredeyse artık sağlık alanında bir cazibe yeri oldu. Yaşayan tüm dillerin özgürlüğü sağlandı ve güvence altına alındı, Kürtçe Enstitüler açıldı, yayınlar arttı. Böylece halkımızın ifade özgürlüğü her kapsamda sağlanmış oldu. Azınlıklara hakları tanındı ve malları iade edildi ki, bizim bölgemizin bundan ağırlıklı yararlandığı bilinmektedir, kardeşlik pekişmiş oldu. Mollalar devlet tarafından istihdam edildi, değerli din âlimlerimizi yok sayan uygulama kaldırılmış oldu. Karayolu, havayolu arttırılarak hem ülke içi hem ülke dışı ulaşım ağı genişledi. Bunlar ve daha nicesiyle bölgemizin huzurlu, güvenli, eğitimli, yatırıma elverişli olması sağlandı. Çözüm sürecinin barışı tesisiyle birlikte devletin önüne milletimiz geçerek inşallah şehirlerimizi çok daha yaşanılır yerler haline getirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Modern dünya şartlarında insanlara hizmet için yapılacaklar asla bitmez.


AK Partiden kadın adaylarına pek rastlanmazken, bu genel seçimlerinde kadın adayları artış gösterdi. Ak Partide siyasette kadının ilgisini arttıran ne oldu sizce?
AK Parti 2002 seçimlerinde 14, 2009 seçimlerinde 30, 2011 seçimlerinde 45 kadın milletvekiline yer verdi. Bunun yanı sıra kurucu genel başkanımız önceki siyasi hayatında da AK Parti ile çıktığı yolda da her daim önceliği kadınlara, gençlere verdi. Kadın kollarımız bugün Türkiye’nin ve hatta kimi Avrupa ülkelerinin içinde en büyük kadın sivil toplum kuruluşu olarak göreve devam etmektedir. Kadın hakları ile ilgili sivil toplum kuruluş sayısı artıyor, kadının iş hayatında yeri artarken aynı zamanda güçleniyor. Bugün Türkiye’de kadın yönetici sayısı da eskiye oranla bir hayli fazla. Yani AK Parti kadınlarımızı hem siyasette hem aile hayatında hem ekonomide hem de tüm sosyal hayatta destekliyor. Kadınların bölgemiz dahil AK Parti’ye bu kadar teveccüh etmesi gayet doğaldır.
Sonuçta bu kentin diğer yarısı da kadın?
Evet. Kadın milletvekili şehrine ve meclise nüfusun diğer yarısı olan tüm kadınların istek ve ihtiyaçlarını taşır. Toplumsal ilerleme geride kimseyi bırakmamakta olur. Kadın milletvekili sayısı artıkça toplumsal adalet, eşitlik ve barış artar. Daha çok kadın vekil demek daha çok demokrasi demektir. Batman gibi özgürlükçü, yenilikçi, gelişen bir ilin daha çok kadın milletvekili olmalı.
Siz Batman siyasetine ne katmak istiyorsunuz?
Daha özverili, hoşgörülü, iletişime açık ve girişken bir milletvekili portresi ile milletin vekili olmak istiyorum. Ayrıca kadın olmanın getirdiği duygusal hassasiyetin de şehrimiz ve ülkemiz için manevi değerlerimize sahip çıkmak için önem arz ettiğini düşünüyorum.
Aday olmak istediğiniz Batman’la ilgili ne gibi düşünceleriniz var?
Biz Batmanlılar kardeşliğe önem veren insanlarız. Bu güçlü sevgi ile şehrimizin en iyi seviyeye gelmesini istiyoruz. Batman çözüm süreci ile birlikte inanıyorum ki başka şehirlerin gölgesinde kalmaktan kurtulacak ve yıldızlaşacak. Genç nüfusumuzla, kadınlarımızla, tecrübeli ve kıymetli büyüklerimizle biz çok güçlü bir şehiriz.




Erkek adayların çoğu projeleriyle ortaya çıkıyor fakat kadın adaylarda buna pek rastlanmıyor, ‘Batman ve proje’ vaatleri ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Talep ve projeyi halk getirir, milletin vekili ise bunların takipçisi olur. Yasama yetkisi ile sınırlıdır milletvekili. Ben milletvekili olunca hem şehrin tüm kesimlerinin bir araya gelmesine, Batmanlılık kimliğinin ön planda olmasına, Batmanlıların isteklerinin yerine getirilmesine gayret edeceğim. Şeffaf, ulaşılabilir, vatandaşla ilgili bir yönetim, temsiliyet hizmetin esasıdır.
Biraz da partiniz için şu ana kadar ne yaptığınızdan söz etsek?
2010 senesinde kadın kolları başkan yardımcısı olarak başladım, 2011 Genel Seçimlerinde SKM’de aktif görev aldım. 2012 kongresi ile il başkan yardımcısı oldum ve son kongreye kadar yönetim kurulu görevimi sürdürdüm. Yerel seçimlerde ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmen ziyaretlerinde bulundum. Yavuz Selim, Ziya Gökalp, Kültür ve Bahçelievler Mahallelerinde arkadaşlarımla çalıştık. Bir elimizde broşürler bir elimizde AK Parti dosyası kapı kapı gezdik. Aynı zamanda seçim tanıtım görevini de sürdürüyordum, basına haberlerin servis edilmesi ve diğer birçok tanıtım faaliyetinde bulundum. Bir yandan il Teşkilatımızın sosyal medya hesapları ile ilgileniyordum. Merkez ilçe seçim itiraz yetkilisi idim, adliyede sabaha kadar oy sayımında da görev aldım.
Peki, Batman’a bugüne kadar ne kattınız, hangi çalışmalarda bulundunuz?
Bir avukat olarak aldığım dosyaları layıkıyla takip ettim, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Batman gönüllüsü olarak maddi durumu olmayan çocuklara bir hukukçu olarak vatandaşlık eğitimleri verdim, sivil toplum kuruluşlarımızın çalışmalarına iştirak ettim, Batman Barosu Yönetim Kurulu üyeliği yaptım, AK Parti’de beş senedir siyaset yapıyorum. Müslüman olmanın farzı kardeşliktir. Ben kardeşlerime, abilerime, ablalarıma gücüm yettiğince yardımcı olmak için yola çıktım. Şimdi dönüp bakınca aslında Batman’ın bana ne kadar yardımcı olduğunu, bana ne çok mutluluk, iyilik kattığını görüyorum.
Peki ya seçilemezseniz, küskünlük olur mu mesela?
7 Nisan günü açıklanan listede aday olarak ismim yer almazsa, 8 Nisan günü İl Başkanlığımıza bağlı olan seçim koordinasyon merkezine gidip çalışmak için görev isteyeceğim. Aday olan arkadaşlarımızın yanında yer alacağım. Batman'a ve ülkeme hizmet için siyasete başladım, bir üst mertebede devam edemezsek de hizmete devam edeceğim. Asla küsmem ve partimi terk etmem. Hem siyaset hem de sivil toplum çalışmalarımı arttırarak yola devam derim.
Sohbetimizi nasıl tamamlamak istersiniz?
Allah nasip ederse milletvekili olunca en iyi şekilde Batman’a ve ülkeme hizmet edeceğim. Ancak genel merkezimiz farklı bir tercihte bulunursa yine Batman’da hizmete devam edeceğim. Tüm Batmanlıların da önümüzdeki çözüm süreciyle gelen kardeşlik baharında birlik olmak için harekete geçmesini diliyorum. Bugüne kadar bana destek veren, yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum.