Yunus Arslan’ın söyleşisi...

''Okumak Özgürlüğe Kanat Çırpmaktır'' adlı projenizin oluşum sürecini anlatabilir misiniz?

Elbette. Gençlik ve Spor Bakanlığı bir hibe programı açtı; yerel düzeyde Doğu ve Güneydoğu illerinde suça bulaşma oranı fazla olan çocukların suça bulaşmasını engelleyip bu tarz etkinlik alanlarında kitap okumalarını teşvik etmek ve burada açılacak kurslardan yararlanmasını sağlamak için hibe programı açtı. 5 arkadaşımla beraber kitap-kafe başlığı altında başvuru yaptık bu programa. Batman'da bir kitap-kafe oluşturma düşüncesiyle bu işe giriştik. Amacımız buraya gençleri çekmek. Bu sebeple ki iki katlı yerimizi kitapla doldurduk. Burası tamamen ücretsiz bir yer. Gençler gelip hem kitaplarını okuyabilir hem de içeceklerini içebilirler. Amacımız çocukları kitaplarla arkadaş etmek. Temel olarak bu şiarla yola çıktık.

Peki, ne zaman hizmet vermeye başladınız?

Gençlik ve Spor Bakanlığı hibe programını açınca 2016 Aralık'ta başvurumuzu yaptık. 2017 Nisan ayında ise açıklandı. Bu projemiz kabul edildi. 100 bin TL'lik hibe aldık. 100 bin TL karşısında Batman'da böyle bir hizmet vermemizi uygun gördüler. Biz de proje başladıktan sonra okulların başlamasıyla beraber Eylül ayında sürecimizi başlattık. 10 Eylül'de start verdik. 7 Ekim'de ise resmi açılış yaptık. Bu proje kapsamında üç bin kitap aldık. İki katlı yerimizde 4 odamız var. Alt kat ve üst kat kitaplarla dolu. Alt katta misafirlerimizi konaklıyoruz. Üst kat ise daha çok grup çalışmaları için ayırdık. Öğrenciler, sessizlik ihtiyacına göre alt veya üst kata geçip kitaplarını okuyorlar.

Bu projede temel hedefiniz nedir?

Temel hedefimiz 14 yaş ve üstü gençlerin buraya gelip kitap okuması. Bunun yanında birçok kurs açacağız. Bunlardan bazıları: Yağlı boya kursu, karikatür çizimi, diksiyon kursu, gitar kursu, hat sanatı kursu, Arapça kursu gibi birçok kurs vereceğiz. Şu anda bu kursların tamamının hocaları belli. Şu anda grupları oluşturmaya çalışıyoruz.

16 gündür faaliyet gösteriyorsunuz. Bunu sormak için daha erken olabilir ama dönütü merak ettim. Projenize ilgi nasıl?

Keşke hafta sonu sizi ağırlasaydık. Hafta sonları yer yok burada. Geçtiğimiz hafta sonu bir veli aradı beni, ''Çocuğumu gönderdim ama yeriniz yokmuş. Daha büyük bir yer ayarlayamaz mısınız?'' dedi. Hafta sonları tam da bu durumu yaşıyoruz; çok fazla öğrenciye hizmet veriyoruz. Hafta içi ise durum değişiyor tabii. Çünkü bize gelenler genelde çevre okullardan gelen öğrenciler. Hafta içi malum okul olduğu için okuldan sonra gelip bir süre vakit geçiriyorlar.

Temel amaçlarınızı ve projeye ilginin olduğunu söylediniz. Bu projenin ana amacının Batman'daki gençleri suçtan ve suça yöneltmekten uzaklaştırmak olduğunu belirttiniz. Ve genel kapsamda onlara yönelik bir proje bu. Ulaştığınız kesimlerse söylediklerinize baktığımda bilinçli aileler olduğunu görüyorum. Peki, sizin suç işlemiş veya suça meyil eden çocukları çekmek adına projeleriniz olacak mı?

Bizim suça meyil eden veya suça bulaşmış çocuklara direkt ulaşmak üzerine olan programımız şu an yok. Ama biz herkese açık olan bir kafe olduğumuz için bizi tercih edenleri asla geri çevirmeyiz hatta bu tür arkadaşlarımız bize gelirse memnun oluruz. Ben psikolojik danışmanım, eşim de psikolojik danışman ve diğer branşlardan arkadaşlarımızda kadromuzda mevcut. Biz parçalanmış, dağılmış aile çocuklarını da rehabilite etmek konusunda onlarla görüşmeyi de planlıyoruz. Tabii bu bilgilere ulaşmak ve bahsettiğimiz çocuk tiplerine ulaşmak hayli zor. Fakat biz bu tip arkadaşlarımıza ulaşmak için gayret ediyoruz. Buraya gelen çocuklara iletişim şeklimizle başka birilerini buraya göndermesini talep ediyoruz aynı zamanda. Çünkü buraya gelen arkadaşlarımız genelde mahalleli ve sosyal medyadan görenler.

Peki, bu projenin süresi ne kadar?

Normalde 8 ay. Mayıs ayında okulların bitmesine yakın projemiz sonlanıyor. Ama Gençlik ve Spor Bakanlığı bu projeyi devam ettirme hakkını saklı tutuyor. Dolayısıyla, iyi işler yaparsak bu projeyi devam edecektir. Biz yaklaşık 15 kurs açacağız. Bu kurslardan kurs başına 15 öğrenci yararlansa bizim için en büyük mutluluk olacaktır. Çünkü 200 öğrenciyi daha donanımlı hale getirmiş olacağız. Üç bin kitabımızdan 8 aylık sürede en az dört bin insanın yarar göreceğini düşünüyoruz. Bu tür faydalar sağlamak bile başlı başına bizi çok mutlu edecektir. Batman gençliği için burasının bir cazibe merkezi olacağını umut ediyoruz. Şöyle bir konuya değinmek istiyorum. Hafta içi saat 14 sonrasında daimi öğrencilerimiz var; Kültür İlkokulu'ndan ve Milli Eğitim Vakfı İlkokulu'ndan 3 ve 4. sınıf öğrencileri. Normalde hedef kitlemizde olmamalarına rağmen bu çocuklar gelip burayı dolduruyorlar. Oyunlar oynuyorlar, strateji oyunları merak ediyorlar ve kitap okuyorlar. Bakın Azad diye bir çocuk var, gelip bütün rafları inceliyor. Onu öyle görünce öyle mutlu oluyoruz ki. Çünkü dışarıda başka bir şey yapacağına gelip kitapları inceliyor.

Peki, öğrenciler buradan kitap alabiliyorlar mı?

Biz ödünç kitap vermiyoruz. Burada okumalarını talep ediyoruz. Çay, meyve suyu, kurabiye ve su gibi ikramlarda bulunuyoruz, hiçbir talepte bulunmadan. Tamamen Bakanlık desteğiyle olduğumuz için bütün ücretleri Bakanlık karşılıyor.

Yaklaşık 15 kurs vereceğinizden bahsettiniz. Bu kurslar ne zaman başlayacak?

Şu an yazarlık atölyemiz başladı. 8 kişilik bir grup şu anda. Strateji oyunlarımız var şu an. Diğer kurslarımız ise şu anda aktif değil. Grupları oluşturuyoruz. Yakın zamanda gitar kursumuz açılacak. Çocuklara gitarları biz alacağız. Hiçbir ücret ödemeden kursa katılabilecekler. Ayrıca kurslarımızı hafta sonları yapmayı planlıyoruz.

Okullarla ortak bir çalışmanız olacak mı?

Okullara afişlerimizi astık. Okullarla ortak bir çalışma yapmamız biraz zor çünkü taşıma problemi var. Yakın olan okullarla çalışmamız daha uygun olacak gibi. Kültür ilköğretim ve milli eğitim vakfıyla yakın temastayız. Yakın okulların okuma saatlerinde çocukları buraya çekmeye çalışacağız.

Editör: TE Bilişim