Birkaç ay önce Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile ilgili bir yazıyı kaleme almıştım.
Bu konuda elime geçen son bilgileri de sizlerle paylaşmak istedim.
Kurumun son verilerine göre herhangi bir eksiklik görülmemektedir. Hatta fazlalık var diyebiliriz.
Zira norm kadro kuralına göre mevcutlar artı veriyor.
Aslında bu Batman için mükemmel bir tablo. Zira bir zamanlar hastane gibi yerlerde hemen her branşta uzman eksikliğinden yakınırken, bu gün gelinen nokta bu kurumda bazı branşlarda fazlalık olduğu yönünde.
Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü bünyesinde uzman eksikliği yoktur
Örnek vermek gerekirse;
Rehber öğretmen ve Özel Eğitim Öğretmeni mevcut ile norm kadro sayısı tamamen eşit.
Özel Eğitim Öğretmeni (İşitme Engelliler Sınıf Öğretmeni) norm kadro sayısı 1 iken, mevcut 2.
Yani aslında kurum şu an fazla uzmana da sahip diyebiliriz.
Hatta edindiğim bilgilere göre kurum, kendi mevcut norm kadrolarında olmamasına rağmen yine de ihtiyaca binaen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı talebinde bulunmuş ancak hali hazırda olumlu/olumsuz bir yanıt alınamamıştır. Zaten ülke genelinde de FTR Uzmanlarının sınırlı sayıda bu tür yerlerde istihdam edildiği de iddialar arasında.
Aslında bir önceki e-mailde belirtilen ve uzman eksikliğinden “eğitimlerin yapılamadığı” bilgisi de sanırım en güzel ifadesiyle “eksik” bir bilgi olarak değerlendirilebilir. Zira edindiğimiz bilgiler bu kurumun eğitimden ziyade daha çok bireysel inceleme yapabildiği yönünde.
Şu an için kurum ile ilgili göze çarpan bir eksiklik yok ama sanırım kendilerini tanıtma yönünden bir eksiklik mevcut diyebilirim. Zira kendilerini ne medyada ne de başka bir platformda çok göremiyoruz. Gerçi işleri başlarından aşkın ve gazetecilerle köşe kapmaca yapmaya da vakitleri yok. İhtiyacı olan aileler ve çocukları zaten kendilerini bir şekilde buluyor. Ama zaman zaman Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü yetkilileri veya Milli Eğitim Müdürlüğü burada yapılan çalışmalardan haklı bir gururu da biz basın mensuplarıyla paylaşabilirler.
Mesela bu kuruma daha çok dar gelirli aile çocuklarının geldiğini biliyoruz.
Zengin, tuzu kuru adam çocuğunu Amerika’da da özel bir eğitim yerinde geliştirebilir. Ama yurdum insanı iki yakasını bir araya getirmenin telaşında, zaten böyle bir imkânı rüyasında göremez. Ama sağ olsun kurum yetkilileri sabahın 8’inden akşamın 5’ine kadar gelenlerle yakından ilgileniyor. Tabii gelenler arasında varsıl aile çocukları da yok değil.
Kuruma gelen o küçük canlar bu tür yerler sayesinde iyi bir eğitim almakta, geleceğe güvenle bakabilmekteler. Kendini geliştiren birey başta ailesi ve yakın çevresi ve hatta ülkesi olmak üzere kimseye yük olmadan hayatını idame ettirmenin mutluluğunu yaşayacaktır.
Kurum müdürü başarılı, olgun bir insan. İyi bir eğitimci ve yaklaşık 4 yıldan beridir de görevinin başında
İsmi Hüseyin Yaz.
Yaptığım araştırma kurum müdürünün mütevazı, çalışkan ve işini severek yapan bir kişi olduğu yönünde.
 Zaten bizim de beklentimiz bu yönde değil mi?
Varsın, biz basın mensuplarıyla fazla görüşmesinler
Sorun değil, yeter ki kendilerine emanet edilen çocuklarla iyi ilgilensin ve iyi kanalize etsinler. Devletin tüm imkânlarını yurdum insanına hasretsinler. Bu çocuklar eğer ki bu çalışmalar sonucu iyi bir yerlere geleceklerse bundan daha büyük bir sevap olabilir mi?