Mübarek Ramazan ayını yarıladık. Ancak bazı değerlendirmeleri de yapmadan geçemeyeceğim
Biz Müslümanlar olarak çok önem verdiğimiz Ramazan ayına maalesef uygulamalarımızda gereken önemi vermiyoruz.
Koyun yoğurdu oruç öncesi üç buçuk lira iken oruçta dört buçuğa çıktı.
Kırmızı ette yine birkaç lira zam alan ürünlerden.
Hâlbuki ramazan ayında temel gıda maddelerinde indirime gidilmesi gerekirken maalesef açgözlüler sayesinde fakir fukara zor duruma düşürüldü. Midyat’ın Süryanileri bile Müslümanların kutsal saydığı bu ayda ürünlerinde indirime gidermiş.
Gelelim camilerimize. Özelliklede Kudret Camisi.
Öğleden sonra gittiğinizde adım atacak yer bulamazsınız. Namaz kılmak için birilerini uyandırmak zorunda kalıyorsunuz.
Uyumak isteyene bir diyeceğimiz yok. Ancak kimisi kirli elbiseleri ve kokan çoraplarıyla çevresindekilere resmen eziyet ediyor. Birkaç foto alacaktım ama yine de kutsal mekânımız olan camiye saygımdan ötürü vazgeçtim.
Ama Allah var, içerisi bir serin, bir serin sormayın gitsin. Devasa klimalar ve yeni çıkan uçak pervanesi gibi pervanelerle sanırsın Van’dasın. De bunun birde elektrik fatura bedeli olacaktır. Ama nasılsa camiler de okullar ve kışlalar gibi elektrik parası ödemeyen mekânlardan.
Gel gelelim iftar çadırlarına. Ne oldu o çadırlar. Hani öğretmen evinin karşısına kurulur ve sponsoru habire tabelalarda deklere edilirdi.
Bunun da içinde hile-i şeriyye vardı ve ben o tarihlerde bunu yazmıştım.
Çünkü artık muhteşem binlerce kişilik iftar çadırı kurulmuyor. Peki, mübarek ramazanın kıymetimi azaldı. Yoksa oruç ayında yapılan iyilikler artık geçersiz mi? Hiç biri değil.
Adam hatırlıyorum da taa İzmit’ten buraya gelmiş ve verdiği iftar yemeğine bakıyordu. Meğerse kanunda gıda dağıtımı yapan kişiye vergi muafiyeti tanınıyormuş. Adam veriyor üç bin kişilik iftar yemeği, kim bilir kayıtlarda yazıyordur on beş bin. Olmaz mı? Olur. Ben artık pimpiriklenirim. Ne oldu da o zaman yaptığın iftar dağıtımı şimdi verilmez oldu. Ma hepiniz birden top mu attınız? Hayır. Bizim gibi gazeteciler bu konuyu gündeme taşıdılar ve ipleri pazara çıktı.
Yani demem o ki mübarek Ramazan ayına yakışır bir durum değil yaşadıklarımız.
Zam yapan yapana. Esnafı böyle yapıyor, iş adamı bir başka yaklaşıyor.
Ancaaaak, kimseye reklam yapmadan, sırf Allah rızası için elinden geldiğince yardım yapan, fakiri sevindiren, dul ve yetimi gözeten hayırsever insanlarımız da var. Zaten bu insanlar şatafatlı iftar yemeklerinden, medyada dağıttıkları yardımlardan ötürü yer almaktan özellikle kaçınırlar.
İşte bu insanlar saygı duyulacak kişilerdir. Gizli mümin bunlardır.