**Toplam 27 yıl süreyle Cezaevinde kalan Kazım Ataş, BDP Batman Belediye Başkan aday adaylarından. Başkan adaylığına müracaat eden 12 kişi arasında yer alan Ataş, HDK’nin ilk kongresinde Genel Merkez üyesi ve 19. Bölge sözcülüğüne seçildi. HDK Genel Meclis üyesi olan Ataş; “14 yaşından bugüne kadar hep inandığım mücadeleden kaçmadım, mücadeleyi severim” dedi.
27 YILI CEZAEVİNDE GEÇTİ
2014 yerel seçimler öncesinde yerelde yetki almak isteyenlerin müracaatların sürdüğü BDP’de Batman Belediye Başkan aday adaylıklarına başvuran 12 kişi arasında 27 yıl cezaevinde yatan Kazım Ataş da bulunuyor. 50 yaşındaki Ataş, belli aralıklarla girdiği cezaevinde deneme tarzında roman, şiir ve tiyatro oyunu yazdı. 12 Eylül 80 darbesiyle birlikte kendisini Diyarbakır E tipi cezaevinde bulduğunu söyleyen Ataş; “8 yıl süreyle o işkencelerin yapıldığı Diyarbakır Cezaevinde kaldım. Daha sonra Eskişehir Cezaevine sürüldüm. Aydın, İzmir-Buca, Bursa, Konya ve Kahramanmaraş-Elbistan cezaevlerinde 27 yıl yattım. Ömrümün yarısının fazlası cezaevlerinde geçti” diye konuştu.
“HEP ÖZGÜRLÜK GÜNÜNÜ DÜŞLEDİM”
Cezaevinde 280 sayfayı bulan Evin-Seyra Xatun-Ali’ye Mehmet deneme romanının yanı sıra 6’sı Türkçe bir de Kürtçe şiir kitabı yazdığını ifade eden Kazım Ataş, şöyle konuştu; “Kürtçe deneme tarzında tiyatro oyunlarını da kaleme aldım. 1983’de anadilde savunma yapan ilk tutuklulardanım. 2004 yılında Elbistan Cezaevinde tahliye olduktan sonra tekrar tutuklandım. 2009’da cezaevinden çıktığım gibi kendimi tekrar aktif siyasette buldum. BDP’de üzerime düşen sorumluluğu yerine getirdim. Cezaevindeyken hiç umudumu yitirmedim. Bir gün mutlaka özgürlüğe kavuşacağımı hayal ettim. 27 yıl aradan sonra tekrar bıraktığım yerdeki mücadelemdeyim.”
HDK’NIN GENEL MERKEZ ÜYESİ
Geçen hafta sonu Ankara’da yapılan HDK’nın 1. Kongresine katılan BDP Belediye Başkan aday adaylarından Kazım Ataş, HDK’nın Meclis Başkanlığı üyeliğine seçildi. HDK’nın genel meclis üyeliği ile 19. Bölge sözcülüğüne de getirilen Ataş; “Başkentte HDK coşkulu bir kongre gerçekleştirdi. Kongrede arkadaşlarımın bana verdiği görev ve desteğe teşekkür ediyorum. Daha gençlik yıllarımda kendimi siyasette buldum. 19 Mayıs ilkokulunda okudum. Ortaokul ve liseyi Batman’da tamamladım. Gençliğimde buluştuğum siyaseti şimdi de sürdürüyorum. Asıl soyadım Ataş’tır ama nüfus memurunun azizliğinden hep ‘Ateş’ olarak yazıldığından cezaevinde hep bu soy isimle yargılandım” diye konuştu. Bu arada BDP’de Belediye Başkan aday adaylığını bırakanlara da ‘başarı’ dileyen Ataş; “Batman’da güçlü bir potansiyele sahip partimizdeki aday adaylığı tatlı bir rekabeti getirmesi de ayrı bir heyecandır” dedi. 

Editör: TE Bilişim