*TBMM’de HDP’li Milletvekillerinin de çoğunlukta olduğu toplam 148 Milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması, Batmanlı seçmenler arasında da tartışma konusu oldu. Yıllardır Kürt politikacılarına dokunulduğunu belirten bazı seçmenler, “Böyle bir şey bekleniyordu. Halkın iradesini ancak halk kaldırır. Bu dokunulmazlık diğer partilerin Milletvekillerinden çok HDP’li Milletvekillerine yöneliktir” dediler.

BATMANLILAR NE DİYOR?

Geçen hafta dokunulmazlıkları kaldırılan Milletvekillerinin arasında çoğunluğunun HDP’li oluşu farklı yorumlara neden oldu. Batmanlı seçmenler, oy verdikleri ‘Vekil’lerin dokunulmazlıkların kaldırılmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla halkın iradesine dokunulduğunu söyleyen Batmanlı bazı seçmenlerin görüşleri şöyle:

Yılmaz ATAŞ : “Yıllardır Kürt siyasetçilerine dokunuluyordu. Bundan böyle Batı’daki siyasetçiler de kendi bindikleri dalı kesmiş oldular. Artık Kürt siyasetçilerle birlikte Batı illerindeki siyasetçiler de her gün mahkeme koridorlarında olacak. Vekillerin esprisi kalmadı. Trafik memuru her an Milletvekiline ceza kesebilecek bir konuma geldi. Vekiller mahkeme ile Meclis arasında mekik dokuyacak. Dokunulmazlıkların kaldırılması çözüm değil.”

Orhan SARAN : “Kim ne derse desin, dokunulmazlıkların kaldırılması ülkeye yeniden gerginlik getirir. Vekillerin çoğu artık günlerinin büyük bölümünü mahkeme salonlarında geçirir. 148 Vekilin dokunulmazlığı kaldırılıyor, oysa  Vekillerin tümünün dokunulmazlıkları kaldırılmalıydı. Çifte bir standart uygulandı. Ülkenin normalleşmeye ihtiyacı var, gerginliğe değil.”

Hikmet ALTAN : “HDP’li Vekiller için iyi olmadı. Keşke halkın iradesi olan Vekillere dokunulmasaydı. Bu hareket hayra alamet değil. Kötü gidişatın bir habercisidir. Halkın iradesine neden bu yapılıyor anlamış değilim. Bırakın halkın seçtiği Vekiller, Meclis’te sorunlara çözüm bulsun.”

Celal ATALAY : “Dokunulmazlıkların kaldırılması an meselesiydi. Bekleniyordu. Geçmişte de benzeri uygulamalar yapıldı ama hiç bir başarı elde edilmedi. Hangi Milletvekilinin ne suçu varsa dokunulmazlıkları kaldırılsın. Bu uygulama çifte standarttır. Halkın seçtiği Vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması gündemi değiştirmekten başka bir şey değildir.”

Abdurrahman YILDIZ : “Dokunulmazlığı kaldırılan Milletvekilleri arasında diğer partilerin de bir kaç Vekili var ama çoğunluğu HDP’lilerdir. HDP dışındaki siyasi parti Vekillerinin yargılanacağına inanmıyoruz. Ülkeye maalesef siyah bir bayrak asılmıştır. Önümüzdeki günlerde bu dokunulmazlık meselesinin nedeni iyice anlaşılacaktır.”

Murat GAZİOĞLU : “Kürt siyasetçisine dokunan kendi sonunu da getiriyor. Kürt siyasetçilerinin Türkiye ile Ortadoğu demokrasisine katkısı olmuştur. HDP önemli bir siyasi partidir. Bu geleneği Meclis dışında tutan siyasiler kendilerine bir yerde zarar veriyorlar. 6-7 milyon insanın oylarıyla Meclise giren Vekillere nasıl dokunulur? Halkın iradesine saygı duyulmalı. Dokunulmazlıkları kaldırmakla sorunları çözemezsiniz.”

Şükrü TAPKAN : “Beklenen bir gelişmeydi. Kürt seçilmişler yıllardır bu uygulamalarla karşı karşıya. Belediye Eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu onlarca seçilmiş görevlerinde değil. Şimdi de dokunulmazlıkları kaldırılan Vekillere oy veren seçmenler haklı olarak çifte standart uygulamaya karşı çıkıyor. Maalesef halkın iradesine bile saygı duymayan bir anlayışla karşı karşıyayız.”

Abdurrahim DAYAN : “Dokunulmazlıkların kaldırılması elbette günlerdir morali bozuk olan bu coğrafyadaki halka kötü bir haber daha oldu. Ortam daha da gerilecek. Kürt siyasetçilerinin kaderi midir nedir halkın iradesi ile seçilen Vekillere reva görülen bu anlayışa şiddetle karşıyız. Halkın iradesini ancak halk kaldırır.”

Yusuf AKYOL : “Bugüne kadar Kürt Milletvekilleri nedense Meclis’te muhatap alınmadı. Şimdi de dokunulmazlıklarını kaldırıyorlar. Olacak iş değil. Doğrusu bu, beklenen bir gelişmeydi. Diğer partilerin Vekillerine yönelik herhangi bir yaptırımın uygulanacağını sanmıyoruz. Hedef HDP’li Vekillerdir. Halkın seçtiği Vekillere hangi partiden olursa olsun saygı duyulmalı.”

Editör: TE Bilişim